Στέλνουν το χρήμα… στην Τουρκία!

Περισσότερο εργαζόταν τις τελευταίες ημέρες το dealing room της Εθνικής για τη χρηματοδότηση της… Τουρκίας, παρά των άλλων ελληνικών τραπεζών! Η θυγατρική Finansbank, το μεγάλο «κελεπούρι» του κ. Αράπογλου, έχει πάψει από καιρό να αντλεί ρευστότητα στην Τουρκία και την υποχρέωση αυτήν την έχει αναλάβει η μητρική Εθνική.

Καθώς τα δάνεια της Finansbank, σύμφωνα με στοιχεία α΄ εξαμήνου, υπερβαίνουν κατά 17% τις καταθέσεις της, ενώ διατηρεί τεράστια ανοίγματα εκτός ισολογισμού, για τη χρηματοδότησή της από το εξωτερικό (έφθασαν τα 42,3 δισ. λίρες, έναντι ισολογισμού 14,4 δισ. λιρών), η τουρκική τράπεζα στηρίζεται όλο και περισσότερο στις «πλάτες» της Εθνικής για τη χρηματοδότησή της.

Ο διοικητής της ΤτΕ εκφράζει στην έκθεσή του ανησυχία για τις εξελίξεις στην Τουρκία, σημειώνοντας ότι «η χρηματοδότηση των τραπεζών μέσω τιτλοποίησης δανείων έχει περιοριστεί και υπάρχει η ανησυχία ότι έχουν αρχίσει να εξαντλούνται ορισμένες πηγές χρηματοδότησης, όπως τα κοινοπρακτικά δάνεια και η ρευστότητα στην αγορά των συναλλαγματικών swaps, που οι εγχώριες τράπεζες χρησιμοποιούν για να μετατρέπουν σε τουρκικές λίρες τη χρηματοδότηση σε ξένο νόμισμα».

Ο κ. Προβόπουλος επισημαίνει μάλιστα με έμφαση τις σοβαρές ανισορροπίες της τουρκικής οικονομίας (υψηλός πληθωρισμός, τεράστιο έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών). «Οι μεγάλες χρηματοδοτικές ανάγκες και η έντονη υποχώρηση της ισοτιμίας της τουρκικής λίρας από τον Μάρτιο έως τον Αύγουστο του 2008 καθιστούν την τουρκική οικονομία ευάλωτη στην τρέχουσα χρηματοπιστωτική αναταραχή», τονίζει χαρακτηριστικά ο διοικητής της ΤτΕ, αμφισβητώντας ουσιαστικά την τεχνητή υπεραισιοδοξία που επιχειρεί να καλλιεργήσει η διοίκηση Αράπογλου για την Τουρκία, σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει την υπερτιμημένη εξαγορά της Finansbank.


Σχολιάστε εδώ