Σε συνθήκες ύφεσης…

Οι περισσότερες από τις χώρες όρισαν ως όριο τις 50.000 ευρώ και για διάρκεια ενός χρόνου, ενώ άλλες, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα, το ανέβασαν στις 100.000 και για διάστημα τριών χρόνων. Ενώ η Τράπεζα Ελλάδος προειδοποιεί με κυρώσεις όσους (τραπεζίτες) διακινούν φήμες σε βάρος αντιπάλων τους στην τραπεζική αγορά. Την ίδια στιγμή τα χρηματιστήρια σε ολόκληρο τον πλανήτη γνωρίζουν «μαύρες μέρες» με τους γενικούς δείκτες να καταρρέουν. Οι επιπτώσεις της ύφεσης είναι σε όλα τα επίπεδα και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πότε θα τελειώσει η κρίση.

Στα χαρτιά…
ΕΝ μέσω παγκόσμιας οικονομικής κρίσης ο υπουργός Οικονομίας παρουσίασε το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού. Σημείο αναφοράς η αύξηση κατά 7,4 δισ. ευρώ (σε σχέση με το 2008) των φόρων που θα προκύψουν από τη φορολογία ακινήτων, τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, την πάταξη της λαθρεμπορίας στα καύσιμα κ.ά. Εμμέσως ο Γ. Αλογοσκούφης παραδέχθηκε ότι οι προβλέψεις του προϋπολογισμού είναι με βάση τα σημερινά οικονομικά δεδομένα, τα οποία είναι πολύ πιθανό να αλλάξουν τις επόμενες εβδομάδες ή μήνες. Με αφορμή αυτό το τελευταίο, το ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για «προϋπολογισμό στον αέρα» και για συνέχιση της ίδιας αδιέξοδης πολιτικής. Το ΚΚΕ μίλησε για νέα σφοδρή επίθεση στο εισόδημα της εργατικής τάξης, ενώ ο ΣΥΝ επισήμανε ότι ο προϋπολογισμός εξωθεί την οικονομία σε ύφεση και την κοινωνία σε απόγνωση.
ΣΤΗ γενικότερη σύγχυση πέρασε ελαφρώς απαρατήρητο το πρόγραμμα που ανακοίνωσε ο Γ. Παπανδρέου με προτάσεις για την ενίσχυση των οικονομικά ασθενέστερων (επίδομα θέρμανσης, επίδομα αλληλεγγύης, μείωση τιμολογίων ΔΕΚΟ, αύξηση της επιστροφής του ΦΠΑ στους αγρότες κ.ά.). Μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι η ανατροπή που σημειώνεται στη χώρα δεν είναι στατιστική, αλλά πολιτική. Στη… φιλολογία περί συνεργασιών, οι του ΣΥΝ κινήθηκαν στην ίδια λογική της απόρριψης, ενώ υπό το βάρος της πτώσης των ποσοστών ο Αλ. Αλαβάνος ανέβασε κατακόρυφα τους τόνους της αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση.

Παράταση
ΚΑΙ νέα… παράταση παίρνει η επίλυση του προβλήματος με τα Σκόπια. Η «δέσμη ιδεών» που κατέθεσε ο Μάθιου Νίμιτς έχει θετικές και αρνητικές πλευρές που μελετούνται από τις δύο χώρες. Η πρόταση καλύπτει την προϋπόθεση που θέτει η ελληνική πλευρά για γεωγραφικό προσδιορισμό, ενώ ικανοποιεί την απαίτηση των Σκοπιανών να διατηρήσουν το συνταγματικό τους όνομα, γλώσσα και εθνότητα (μακεδονική). Συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για να απαντήσουν οι δυο πλευρές στον κ. Νίμιτς δεν υπάρχει και το πιθανότερο είναι η λύση να μετατεθεί για μετά τις αμερικανικές εκλογές του Νοεμβρίου. Τα κόμματα της εδώ αντιπολίτευσης αντιδρούν αρνητικά σε πρώτη φάση, ενώ βαθύτερος είναι ο διχασμός στα Σκόπια.
ΣΤΗΝ κυβέρνηση πάλι συνεχίζουν την… επιχείρηση ανάκαμψης, με τον πρωθυπουργό να πυκνώνει τις δημόσιες εμφανίσεις του. Τη Δευτέρα μίλησε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, όπου κινήθηκε στο γνωστό μοτίβο. Έδωσε αυστηρές εντολές στους υπουργούς για την αντιμετώπιση των καθημερινών προβλημάτων και έτεινε… χείρα συμπάθειας προς τους βουλευτές. Η προσπάθεια είχε τα πρώτα αποτελέσματα, αφού οι διαφωνούντες έχουν περιορίσει αισθητά τις δημόσιες παρεμβάσεις τους. Αιφνιδιάζοντας (μάλλον δυσάρεστα…) ακόμη και κυβερνητικά στελέχη, ο Κ. Καραμανλής αποδέχθηκε τη… συγγνώμη του Στ. Δαϊλάκη και έδωσε το «πράσινο φως» για την επανένταξή του στην ΚΟ της Νέας Δημοκρατίας. Όπως είχε αναγγείλει, ο πρωθυπουργός ξεκίνησε από το Ανάπτυξης τις επισκέψεις στα υπουργεία.

Υπαινιγμοί
Η… είδηση στην υπόθεση με τη Μονή Βατοπεδίου ήρθε από το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ, όπου με απόφαση του Γ. Σουφλιά η Βιστωνίδα ανακηρύσσεται εθνικό πάρκο, κάτι που σημαίνει αυτόματα ότι ακυρώνονται στην πράξη όλες οι ανταλλαγές εκτάσεων που έκανε η Μονή. Καταγγελίες, φήμες και υπαινιγμούς προκάλεσε το γεγονός ότι ο φάκελος της δικαστικής υπόθεσης από τους δύο Εισαγγελείς Εφέτες δόθηκε στον προϊστάμενο της οικείας Εισαγγελίας. Πληροφορίες ανέφεραν ότι η έρευνα «σκόνταψε» σε πολιτικά πρόσωπα και το ΠΑΣΟΚ ζήτησε ο φάκελος να παραπεμφθεί στη Βουλή. Την προσεχή Τρίτη έχουν κληθεί να καταθέσουν ως ύποπτοι ηθικής αυτουργίας σε παράβαση καθήκοντος ο ηγούμενος της Μονής Βατοπεδίου Εφραίμ και ο μοναχός Αρσένιος. Η δικαστική έρευνα αφορά μία από τις υποθέσεις που έχει εμπλακεί η Μονή. Ταυτόχρονα κλήση από τον Εισαγγελέα πήρε και η σύζυγος του Γ. Βουλγαράκη προκειμένου να απολογηθεί, διότι κατά παράβαση του νόμου αν και συμβολαιογράφος μετείχε ως μέτοχος σε εταιρεία.
ΟΠΩΣ πως αναμενόταν η κατάθεση του πρώην ισχυρού άνδρα της Ζήμενς, Ρ. Σίκατσεκ, στους έλληνες δικαστές δεν απέφερε… καρπούς. Επιβεβαίωσε ότι δόθηκαν «μίζες» στην Ελλάδα και στα δύο κόμματα εξουσίας, ωστόσο δήλωσε άγνοια ποια συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα ήταν αποδέκτες των χρημάτων. Είπε επίσης ότι στις «μίζες» για το σύστημα ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων είχαν… συμμετοχή τέσσερα υπουργεία: Εθνικής Άμυνας, Δημόσιας Τάξης, Μεταφορών και Πολιτισμού.


Σχολιάστε εδώ