Σε ιδιώτες και η είσπραξη του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων!

Η ιδιωτικοποίηση της… εφορίας φαίνεται ότι είναι ένας από τους στόχους της «μεταρρυθμιστικής» πολιτικής Αλογοσκούφη στην οικονομία. Αφού παραδόθηκε σε ιδιώτες η ηλεκτρονική εποπτεία της διακίνησης πετρελαίου θέρμανσης από το υπουργείο Οικονομικών, θέμα χρόνου είναι και η ανάθεση σε ιδιώτες της εκτύπωσης εκατομμυρίων ειδοποιητηρίων που θα σταλούν σε ιδιοκτήτες ακινήτων για να πληρώσουν το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων.

Ως στρατηγικός εταίρος του υπουργείου στην ιδιωτικοποίηση της εφορίας φαίνεται ότι προβάλλει η εταιρεία SingularLogic, στην οποία βασικός μέτοχος είναι η Marfin Investment Group του κ. Α. Βγενόπουλου. Στη

SingularLogic ανατέθηκε με ειδική νομοθετική ρύθμιση η υλοποίηση και λειτουργία του συστήματος «Ήφαιστος» για το πετρέλαιο θέρμανσης, ενώ η ίδια εταιρεία αναλαμβάνει τώρα, σε συνεργασία με την Inform Λύκος, και την εκτύπωση των ειδοποιητηρίων για το ΕΤΑΚ.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του «Π», η σχετική σύμβαση έχει ήδη καταρτισθεί, αλλά παραμένει «εν υπνώσει», μέχρι να διαπιστώσει η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων πόσα από τα ειδοποιητήρια μπορεί να εκτυπώσει με τον δικό της πεπαλαιωμένο εξοπλισμό και πόσα θα χρειασθεί να τυπωθούν από τις ιδιωτικές εταιρείες.

Παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί σε αρκετούς τομείς από τη ΓΓΠΣ, βασικό πρόβλημα είναι τα πεπαλαιωμένα μηχανήματα εκτυπώσεων που εξακολουθεί να χρησιμοποιεί, αν και ήδη έχουν κλείσει 14 χρόνια λειτουργίας.

Στο υπουργείο Οικονομικών πάντως, δεν κοιμούνται αρκετά ήσυχοι με αυτήν τη λύση, αφού η υλοποίησή της θέτει σοβαρό ζήτημα προστασίας των φορολογικών δεδομένων εκατομμυρίων ιδιοκτητών ακινήτων, τα οποία θα πρέπει να λάβουν οι εταιρείες σε ηλεκτρονική μορφή για να προχωρήσουν στην εκτύπωση των ειδικών εντύπων.

Τα δεδομένα αυτά αποτελούν ένα περιουσιακό στοιχείο μεγάλης αξίας, αν με οποιονδήποτε τρόπο «αξιοποιηθούν» εμπορικά, αφού αποτελούν πολύτιμο υλικό για τράπεζες, εισπρακτικές εταιρείες και άλλες… ευγενείς επιχειρήσεις.

Πηγές του υπουργείου διαβεβαιώνουν ότι έχουν ληφθεί όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία των δεδομένων από ενδεχόμενες κακόβουλες ενέργειες ή και από τον κίνδυνο απώλειάς τους από ανθρώπινο λάθος.

Πέρα από τις ειδικές ρήτρες που έχουν περιληφθεί στη σύμβαση, το υπουργείο έχει προνοήσει για τη διαγραφή των αρχείων αμέσως μετά τη χρήση τους από τις μονάδες αποθήκευσης των ιδιωτικών εταιρειών, ενώ θα ληφθούν και άλλα τεχνικά μέτρα για την αποτροπή κακόβουλης χρήσης.

Παρ’ όλα αυτά, ουδείς είναι σε θέση να διαβεβαιώσει ότι τα φορολογικά δεδομένα θα είναι απολύτως ασφαλή.

Προς το παρόν, ούτε η Αρχή για την Προστασία Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα έχει ενημερωθεί για τις προθέσεις του υπουργείου, πιθανότατα επειδή δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμη η σύμβαση. Σχετικά ερωτήματα του «Π» προς την Αρχή έμειναν αναπάντητα…


Σχολιάστε εδώ