Ρεζιλίκια στην παρέλαση της Κύπρου

Η Εθνική Φρουρά, η Ελληνική Δύναμη Κύπρου (ΕΛΔΥΚ), οι κύπριοι ευέλπιδες και γενικώς τα ένοπλα τμήματα παρέλασαν χωρίς σφαιροθήκες στα όπλα τους! Πλην της Αστυνομίας. Η εντολή δόθηκε λίγο πριν από την έναρξη της παρέλασης και αρχικώς οι πληροφορίες έλεγαν ότι αυτό αποφασίστηκε για λόγους ασφαλείας. Δηλαδή ότι κινδύνευαν οι επίσημοι ή ακόμη και ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

Η είδηση αυτή, αλλά και γενικότερα η αντίδραση που προκλήθηκε και μέσω των κυπριακών ΜΜΕ, ανάγκασε την κυπριακή κυβέρνηση να δώσει επίσημη δημόσια εξήγηση κάνοντας την κατάσταση κωμικοτραγική. Ισχυρίστηκε ότι υπήρχε πρόβλημα. Ποιο ήταν το πρόβλημα; Λόγω των καινούργιων εξαρτήσεων δεν βόλευε τους παρελαύνοντες να έχουν στα όπλα τις σφαιροθήκες και επιπροσθέτως υπήρχε ο κίνδυνος να απασφαλιστούν και να πέσουν στο έδαφος κατά τη διάρκεια της παρέλασης! Στην πραγματικότητα, οι εξαρτύσεις δεν ήταν και τόσο καινούργιες. Ήταν με τις ίδιες εξαρτύσεις που παρέλασαν τα ένοπλα τμήματα των Κυπρίων και την προηγούμενη χρονιά. Ταυτοχρόνως, οι σφαιροθήκες έχουν συστήματα ασφάλισης και απασφάλισης. Αλίμονο λόγω εξαρτύσεων να μπορούν να απασφαλιστούν. Ούτως ή άλλως και ο κυπριακός Τύπος αναφέρεται σε ρεζιλίκια και στο ότι οι τούρκοι αξιωματικοί του «Αττίλα» θα σκάζουν από τα γέλια με τις εξηγήσεις της κυπριακής κυβέρνησης. Μειδιά και για έναν άλλον λόγο η Κύπρος και ειδικότερα οι Ελληνοκύπριοι. Μειδιούν για την πληροφορία ότι οι σφαιροθήκες αφαιρέθηκαν για λόγους ασφαλείας. Στα πηγαδάκια στη Λευκωσία ετίθετο το εξής ερώτημα: Λέτε να ετοίμαζαν επίθεση οι παρελαύνουσες δυνάμεις της Εθνικής Φρουράς ή της ΕΛΔΥΚ εναντίον του κ. Χριστόφια; (Αστείο). Η κοινή γνώμη θεωρεί σε μεγάλο βαθμό ότι η κυβέρνηση Χριστόφια δεν αντιλαμβάνεται επαρκώς ότι ο εχθρός δεν είναι οι κυπριακές δημοκρατικές ένοπλες δυνάμεις, αλλά ο τουρκικός στρατός, που έχει ως ανδρείκελό του τον κατά τα άλλα σύντροφο και φίλο του κ. Χριστόφια, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο οποίος δεν χάνει την ευκαιρία σε κάθε δήλωσή του να κατηγορεί τον κύπριο Πρόεδρο ότι είναι άπειρος. Όπως λένε και οι Κύπριοι, «αχάπαρος». Δηλαδή δεν καταλαβαίνει τι γίνεται. Ο Ταλάτ τα λέει. Όχι εμείς…

Και συλλήψεις… αντιφρονούντων

Η παρέλαση των πεζοπόρων Ενόπλων Δυνάμεων της Κύπρου χωρίς σφαιροθήκες δεν ήταν το μόνο ρεζιλίκι στην κυπριακή παρέλαση. Λίγο πριν από την έναρξή της, η κυπριακή Αστυνομία, ενεργώντας με άνωθεν εντολές, συνέλαβε 16 πρόσωπα, χρησιμοποιώντας βία σε βάρος τους, επειδή διένειμαν φυλλάδια με περιεχόμενο αντικατοχικού χαρακτήρα που αναφερόταν στην απελευθέρωση της Κύπρου.

Οι 16 συνελήφθησαν, όπως επισήμως ελέχθη, για εξακρίβωση στοιχείων και για προληπτικούς λόγους. Δηλαδή για να μην προκληθούν επεισόδια, παρότι οι συλληφθέντες κανέναν δεν προκάλεσαν ή και ενόχλησαν. Σε συνέντευξη, που έδωσαν στις 3 Οκτωβρίου, αφότου δηλαδή αφέθησαν ελεύθεροι, κατήγγειλαν ότι τα τηλέφωνά τους παρακολουθούνται, διότι η αστυνομία γνώριζε τον τόπο και τον χρόνο συγκέντρωσής τους. Οι συλληφθέντες χαίρουν εκτίμησης στην κυπριακή κοινωνία και για την ενέργεια των κυπριακών κρατικών Αρχών ασκήθηκε έντονη κριτική από τον πολιτικό κόσμο. Οι συλληφθέντες έχουν ήδη προχωρήσει σε αγωγές για την σε βάρος τους άσκηση παράνομης κράτησης και βίας. Κατηγορούν ταυτοχρόνως την κυβέρνηση ότι δεν μπορεί να αντέξει, δεν αποδέχεται και φιμώνει την άλλη άποψη.


Σχολιάστε εδώ