Πώς βαθμολογούν οι νέοι μας τους κληρικούς

Κύριε Διευθυντά,

Σε κυριακάτικη εφημερίδα των Αθηνών δημοσιεύθηκε το καλοκαίρι μια έρευνα από το Πανεπιστήμιο Αθηνών σε νέους ηλικίας κάτω των 28 ετών που με συγκλόνισε. Κατ’ αυτήν, οι περισσότεροι νέοι δήλωσαν ότι οι πιο ανέντιμοι μεταξύ των δημοσίων λειτουργών της χώρας μας είναι οι… κληρικοί. Δηλαδή τους τοποθέτησαν στην τελευταία κλίμακα της εντιμότητας.

Ο λόγος που βαθμολόγησαν τόσο αυστηρά οι νέοι μας τους ιερείς είναι ότι από αυτούς περιμένουν πολλά λόγω της θέσης και της ιδιότητάς τους. Αφού δυστυχώς άλλα βλέπουν στη συμπεριφορά τους, τουλάχιστον στους περισσοτέρους, όπως για παράδειγμα σκάνδαλα πάσης φύσεως, τυπολατρία, αδιαφορία στον περίγυρό τους, δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία, αναξιοπιστία, πράξεις αρνητικές και παραλείψεις εκτέλεσης των καθηκόντων τους, ανακολουθία λόγων και πράξεων και ένα συνεχές άπλωμα του χεριού τους για τα αργύρια για κάθε ιεροπραξία που κάνουν ιδίως εντός του Ιερού Ναού.

Όμως αν ερευνήσει κανείς τα γεγονότα που συνέβησαν πριν από την έρευνα αυτή, τότε θα αντιληφθεί γιατί οι νέοι μας βαθμολόγησαν με τέτοια αυστηρότητα τους κληρικούς. Και σταχυολογώ μερικά:

– Και ξεκινώ από το πιο πρωτότυπο και εντυπωσιακό γεγονός, που σκανδάλισε εκατομμύρια ανθρώπους. Ερωτηθείς κάποιος «Μητροπολίτης» των Βορείων Προαστίων των Αθηνών από δημοσιογράφους μπροστά σε κάμερα για το τι θα κάνει το ενάμισι δισεκατομμύριο (1.500.000.000) δρχ. που βρέθηκαν σε προσωπικό του λογαριασμό σε Τράπεζα, ανέφερε χωρίς αιδώ «ότι τα έχει για τα γεράματά του!» Και η ρήση αυτή έκανε τον γύρο του κόσμου. Και ερωτώ: «Δεν θα του έφτανε η σύνταξη των 2.000 ευρώ που θα έπαιρνε, μια και είναι μόνος;» Τι να πουν οι νέοι μας που μαστίζονται από ανεργία και που αν τελικά βρουν κάποια δουλειά και διαθέτουν και πτυχίο, θα παίρνουν 700 ευρώ το πολύ τον μήνα;

– Τον ίδιο πάλι ως άνω Μητροπολίτη που τιμωρήθηκε από το Πρωτοδικείο και στη συνέχεια για δεύτερη φορά και από το Εφετείο σε έξι (6) χρόνια φυλακή για κλοπή μεγάλου χρηματικού ποσού και οδηγήθηκε έτσι στις φυλακές Κορυδαλλού, τον ανησύχησε η «στενή» του Κορυδαλλού και ζητάει τώρα να γίνει νέα φυλακή ειδικά γι’ αυτόν σε μοναστήρι. Λες και δεν είναι πολίτης ίσος με τους άλλους. Αν γίνει κάτι τέτοιο, θα ξεσηκωθούν κι οι πέτρες και θα βουίξουν πάλι τα ΜΜΕ σε βάρος της Εκκλησίας. Ας όψεται ο Αρχιεπίσκοπος, που δεν προχωρεί και σε πειθαρχική δίωξη, όπως προβλέπει το Πειθαρχικό Δίκαιο του Δημοσιοϋπαλληλικού Κώδικα. Τέτοιοι κληρικοί πρέπει να αποκόπτονται αμέσως από το Σώμα της Εκκλησίας. Αρκετά σκανδάλισαν πολύ κόσμο.

• Πώς να μη βαθμολογήσουν έτσι οι νέοι μας μετά τα παραδικαστικά σκάνδαλα που έγιναν στη χώρα μας, αφού πρωτοστάτες που τα ποδηγέτησαν αυτά ήταν και πάλι κληρικοί και γι’ αυτό άλλωστε φυλακίστηκαν.

Δεν βλέπουν, δεν ακούνε τίποτε οι ταγοί της Εκκλησίας μας. Η οργή και ο θυμός πολλών δεν έφτασε φαίνεται ακόμη στ’ αφτιά τους. Ζουν όπως δείχνουν τα πράγματα στον κόσμο τους και περιτριγυρίζονται από τους «δικούς τους». Αφήστε, σεβασμιώτατοι και πάσης φύσεως – ότατοι, τις πολυθρόνες και τους καναπέδες σας και ανασκουμπωθείτε για να βρείτε το απολωλός, τον νέο εκείνο και τον άνεργο και δείτε τον στα μάτια.

Κλείνοντας σκέφθηκα με πολλή θλίψη ότι, φαίνεται, θα πρέπει να ήρθε πλέον ο καιρός για να επαληθευτούν δύο ακόμη από τις πολλές προφητείες του αγίου Κοσμά του Αιτωλού:

• «Θα ‘ρθει καιρός που δεν θα υπάρχει αυτή η αρμονία που είναι σήμερα μεταξύ του λαού και του κλήρου».

Και η επόμενη ακόμη πιο απαισιόδοξη:

• «Οι κληρικοί θα γίνουν οι χειρότεροι και οι ασεβέστεροι όλων».

Εμείς τι να πούμε άλλο, έστω και στο παρά ένα ν’ αλλάξουν τα πράγματα, εάν φυσικά οι περισσότεροι κληρικοί αφήσουν τη βόλεψή τους κι αλλάξουν πορεία. Είθε ο άγιος Θεός μας να βάλει το χέρι του και να μας φωτίσει όλους!

Στέλιος Γερμανίδης

Πολιτ. Συνταξιούχος


Σχολιάστε εδώ