Ποιος θα πάρει το επιπλέον ψηφιακό φάσμα;

Στην έκδοσή του «Ενδιάμεσα», το ΙΟΜ επισημαίνει τα προβλήματα που μπορεί να δημιουργηθούν για την Ελλάδα από μια μη ορθή κατανομή του φάσματος. Το θέμα του «ψηφιακού μερίσματος», δηλαδή το φάσμα που θα περισσέψει μετά την έναρξη των ψηφιακών τηλεοπτικών μεταδόσεων στη ζώνη των UHF, απασχολεί ήδη έντονα όλους τους φορείς στην Ευρώπη, καθώς εκφράζονται διαφορετικές απόψεις για το πού πρέπει να κατανεμηθεί. Το πλέον πρόσφατο παράδειγμα, όπως σημειώθηκε στο 10ο συνέδριο της Info com την περασμένη εβδομάδα, είναι στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου το ψηφιακό μέρισμα μετά από δημοπρασία κατοχυρώθηκε για υπηρεσίες ίντερνετ (ευρυζωνικά δίκτυα). Στην Ευρώπη υπάρχει το παράδειγμα της Μεγάλης Βρετανίας, όπου επίσης επιλέχθηκε η μέθοδος της δημοπρασίας για το 2009. Οι απόψεις όμως διίστανται, καθώς, εκτός από τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, υπάρχουν τα ευρυζωνικά δίκτυα που θέλουν κομμάτι του ψηφιακού μερίσματος.

Όπως αναγράφεται στην έκδοση του ΙΟΜ, στο πλαίσιο της αναθεώρησης του Κανονιστικού Πλαισίου για τις Ηλεκτρονικές Επικοινωνίες η ΕΕ ζητεί από τα κράτη-μέλη να μη διαθέσουν το τμήμα του φάσματος από 790 έως 862 MHz για ψηφιακή επίγεια τηλεοπτική μετάδοση, με σκοπό την πανευρωπαϊκή εναρμόνιση για υπηρεσίες σε κινητά τηλέφωνα και συσκευές. Όμως οι προτάσεις της Επιτροπής, κατά το ΙΟΜ, συναντούν ήδη δυσκολίες. Για παράδειγμα στην Ισπανία οι συχνότητες αυτές χρησιμοποιούνται από την επίγεια ψηφιακή πλατφόρμα.

Στην Ελλάδα επίσης, όπως αναφέρεται στην έκδοση του ΙΟΜ, «στον ”Χάρτη Συχνοτήτων Εκπομπής Ψηφιακής Τηλεόρασης” που δημοσιοποιήθηκε πρόσφατα και στην Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που συνεπάγεται, οι εν λόγω συχνότητες σε 10 από τις 11 Ευρύτερες Περιοχές Ψηφιακής Εκπομπής διατίθενται για το δίκτυο της επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής μετάδοσης. Στη χώρα μας δεν καθορίζεται από την ΚΥΑ το αντίτιμο που θα απαιτείται να καταβάλουν στο κράτος οι χρήστες του φάσματος των συχνοτήτων, είτε αυτό πρόκειται να χρησιμοποιηθεί για τηλεοπτικές μεταδόσεις είτε για άλλους σκοπούς (π.χ. ασύρματες επικοινωνίες και τηλεόραση σε κινητά)».


Σχολιάστε εδώ