Οι βουλευτές έχουν τον λόγο

> Ο Εισαγγελέας Εκτέλεσης Ποινών της Πάτρας πιέζει το αρμόδιο γραφείο της Ασφάλειας Πατρών να προβεί σε συλλήψεις 8.000 οφειλετών, προκειμένου να αναγκαστούν να εξοφλήσουν τα χρέη τους προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, καταγγέλλει ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης. Αναφέρεται σε «εκατοντάδες χιλιάδες εντάλματα που είναι ήδη στα χέρια της αστυνομίας σε όλη τη χώρα, η οποία (αστυνομία) τρομοκρατεί, συλλαμβάνει και απειλεί τους μικροοφειλέτες με συλλήψεις για χρέη 1.000 ευρώ προς το Δημόσιο, το ΤΕΒΕ ή το ΙΚΑ» και ζητά να γίνει προτεραιότητα της κυβέρνησης η είσπραξη οφειλών από τους γνωστούς μεγαλοοφειλέτες του Δημοσίου.

> Το ζήτημα των διεκδικήσεων της Μητρόπολης Φθιώτιδος στο Ποικίλο όρος και σε περιοχές της Δυτικής Αττικής θέτει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Δραγασάκης. Ερωτά τον υπουργό Οικονομικών αν, μετά την παραίτηση της Μητρόπολης από το δικαίωμα διεκδίκησης οικοδομημένων εκτάσεων εντός του Δήμου Πετρουπόλεως, θα προβεί στις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να επιστραφούν τα χρήματα που έχουν ήδη καταβάλει στον Ιερό Ναό πολλοί ιδιοκτήτες κατοικιών για να παραιτηθεί από τη διεκδίκησή τους, ώστε να τεθεί τέλος στην πολύχρονη ομηρία τους.

> Την ίδρυση νέων Ειρηνοδικείων στο Καπανδρίτι και στον Μαραθώνα, υπέρ της αναγκαιότητας των οποίων συνηγόρησε και η Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή που συστάθηκε σχετικά από το υπουργείο Δικαιοσύνης, υποστηρίζει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Βασίλης Οικονόμου. Τονίζει ότι είναι αδικαιολόγητη η καθυστέρηση της επίλυσης του προβλήματος της λειτουργίας των Ειρηνοδικείων για δύο περιοχές οικιστικά και τοπογραφικά διαφορετικές.

> Αντιμέτωπο με την κρατική ασυνέπεια βρίσκεται το νησί της Κέας, αναφέρει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Ρήγας, επισημαίνοντας ότι, παρά τη ρητή διαβεβαίωση του υφυπουργού ΠΕΧΩΔΕ προς τους εκπροσώπους της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κυκλάδων και τη Δημοτική Αρχή του νησιού ότι η αποκατάσταση των ζημιών και ατελειών του μόλου στον Λιμένα της Κέας θα ξεκινήσει στο τέλος Σεπτεμβρίου και θα ολοκληρωθεί σε δύο μήνες, οι εργασίες δεν έχουν ξεκινήσει.

> Εστίες μόλυνσης αποτελούν τα εγκαταλειμμένα οικόπεδα στη Θεσσαλονίκη, τα οποία εγκυμονούν κινδύνους για την υγεία των κατοίκων, αναφέρει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Μαγκριώτης. Συγκεκριμένα, στο πολεοδομικό συγκρότημα της πόλης υπάρχουν περίπου 300 με 400 ερειπωμένα σπίτια και οικόπεδα, που έχουν μετατραπεί σε σκουπιδότοπους.

> Να σταματήσει η υποβάθμιση της ποιότητας ζωής από τις επιθετικές ενέργειες της βαριάς βιομηχανίας, αλλά και από την έλλειψη πολιτικών προστασίας του περιβάλλοντος στην ευρύτερη περιοχή του Θριάσιου Πεδίου και των δήμων της Δυτικής Αθήνας, ζητά η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σοφία Σακοράφα. Αναφέρεται στη δημιουργία εμπορικού λιμανιού στον Σκαραμαγκά, μονάδας ηλεκτρικής ενέργειας στη Χαλυβουργική και χώρου υποδοχής βιομηχανικών και τοξικών αποβλήτων στη θέση Μελετάνι Μάνδρας, στην επέκταση της μονάδας των ΕΛΠΕ Ελευσίνας, καθώς και στο γεγονός ότι η χωματερή στον Δήμο Φυλής εξακολουθεί να υποδέχεται το σύνολο των απορριμμάτων του λεκανοπεδίου.

> Στην απόφαση ίδρυσης βιομηχανικής ζώνης εντός προστατευόμενης περιοχής αντιδρούν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Μιχάλης Παπαγιαννάκης και Ευαγγελία Αμμανατίδου. Αναφέρονται στην πρόσφατη υπογραφή από το ΥΠΕΧΩΔΕ της Κοινής Υπουργικής Απόφασης που αφορά στη σύσταση του Εθνικού Πάρκου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, τονίζοντας ότι αποτελεί μια αρνητική εξέλιξη, καθώς, αντί να αναβαθμίζει περιβαλλοντικά την περιοχή, μηδενίζει την πολυετή προσπάθεια κατοίκων, επιστημόνων, περιβαλλοντικών οργανώσεων και της τοπικής αυτοδιοίκησης για την αποτροπή εγκατάστασης δεξαμενών καυσίμου εντός της προστατευόμενης από τη Συνθήκη Ramsar περιοχής στη λιμνοθάλασσα της Βάσοβας.

> Στον αφανισμό των ελεύθερων επαγγελματιών οδοντιάτρων στοχεύει το νέο Προεδρικό Διάταγμα του υπουργείου Υγείας, εκτιμά η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θεοδώρα Τζάκρη, καθώς παράλληλα με τα ιδιωτικά οδοντιατρεία και τους αστικούς ιατρικούς συνεταιρισμούς, δικαίωμα άδειας λειτουργίας ιδιωτικού φορέα παροχής ιατρικών και οδοντιατρικών υπηρεσιών θα έχουν πλέον εταιρείες κάθε νομικής μορφής. Η βουλευτής ζητά την απόσυρση του ΠΔ με το οποίο δημιουργούνται τα λεγόμενα «σούπερ μάρκετ» της υγείας που θα τελούν υπό τον έλεγχο όχι των γιατρών αλλά των ίδιων των επιχειρηματιών.

> Ποια ουσιαστική ωφέλεια προέκυψε από την εφαρμογή του νέου αυστηρότερου Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, εξαιρουμένης βεβαίως της εισπρακτικής του διάστασης, ερωτά τον υπουργό Εσωτερικών ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Αστέριος Ροντούλης. Όπως αναφέρει ο κ. Ροντούλης, οι υπεύθυνοι του Παρατηρητηρίου Οδικής Ασφάλειας του ΤΕΕ κάνουν λόγο για «καταιγίδα» τροχαίων ατυχημάτων, επισημαίνοντας ότι το πρώτο οκτάμηνο του 2008 τα θανατηφόρα δυστυχήματα αυξήθηκαν κατά 8,6% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, ενώ τα ατυχήματα με σοβαρούς τραυματισμούς αυξήθηκαν κατά 7,8%.

> Με αφορμή τη συζήτηση στην Κομισιόν για την εφαρμογή ενός νέου κανονισμού για το ελαιόλαδο, που αφενός μεν θα επιτρέπει την εμπορία προϊόντων ανάμιξης ελαιολάδου με φυτικά έλαια και αφετέρου θα επιβάλλει νέες σημάνσεις (ετικέτες) που δεν θα δίνουν επαρκή πληροφόρηση στον καταναλωτή για την ταυτότητα και την προέλευση του προϊόντος, ο βουλευτής της ΝΔ Μανούσος Βολουδάκης ζητά από τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Ανάπτυξης την απόρριψη των σχετικών ρυθμίσεων.

> Με αφορμή τις μεγάλες ελλείψεις στον τομέα της σχολικής στέγης στον οικισμό του Ολυμπιακού Χωριού, ο βουλευτής του Συνασπισμού Αθ. Λεβέντης ζητά να πληροφορηθεί από τους υπουργούς Παιδείας και Οικονομίας εάν είναι στον σχεδιασμό τους η ανέγερση σχολικών κτιρίων για τη στέγαση των δύο νηπιαγωγείων του Ολυμπιακού Χωριού, καθώς και η λειτουργία δύο νέων Δημοτικών Σχολείων, και ποιο το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των έργων;

> Τον κίνδυνο ακύρωσης του προγράμματος σπουδών σε έξι τμήματα του ΑΠΘ λόγω της περικοπής κατά 50% των πιστώσεων για τους συμβασιούχους διδάσκοντες, οι οποίοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, επισημαίνει με ερώτησή του προς τους υπουργούς Παιδείας και Οικονομίας ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κουράκης.

> Τι μέτρα προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση για την άμεση καταβολή του εφάπαξ στους συνταξιούχους δικαιούχους, αλλά και για τη βελτίωση της ιδιαίτερα αρνητικής και διαρκώς επιδεινούμενης οικονομικής κατάστασης του Ταμείου Προνοίας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ), ερωτά τους υπουργούς Οικονομίας και Απασχόλησης ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Φώτης Κουβέλης. Με άλλη ερώτησή του, εξάλλου, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ φέρνει στη Βουλή το νέο κρούσμα αστυνομικής βίας εις βάρος αφγανού μετανάστη στο ΑΤ Αγίου Παντελεήμονα, ζητώντας από τον αρμόδιο υπουργό την παραδειγματική τιμωρία των υπευθύνων. Παράλληλα, ζητά από τους συναρμόδιους υπουργούς της κυβέρνησης τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της αδιέξοδης οικονομικής κατάστασης στην οποία οδηγείται η ΔΕΗ.

> Την ταυτοποίηση των λειψάνων των 33 πεσόντων κατά την τραγική επιχείρηση «Νίκη» στην Κύπρο, το 1974, ζητούν με ερώτησή τους προς τον υπουργό Εθνικής Άμυνας οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Αθ. Μωραΐτης, Μιχ. Καρχιμάκης, Βασ. Οικονόμου, Λεων. Γρηγοράκη, Χρ. Αηδόνης, Μάρκος Μπόλαρης και Αμ. Αθανασιάδης. Όπως προέκυψε από τις εκταφές λειψάνων στο στρατιωτικό κοιμητήριο Λακατάμιας, έγινε ένα μακάβριο λάθος, το οποίο επιβεβαιώθηκε από τις εκταφές που ακολούθησαν στην Ελλάδα. Αποδείχθηκε δηλαδή με την επιστημονική ταυτοποίηση των λειψάνων με τη μέθοδο του DNA ότι, από τις 35 περίπου εκταφές που έγιναν στην Ελλάδα, μόνο σε μία περίπτωση δόθηκαν τα σωστά λείψανα σε μια οικογένεια! Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις οι οικείοι έθαψαν και μνημόνευαν λάθος ανθρώπους.

> Άμεσα μέτρα στήριξης των αποθεματικών των Ταμείων ζητά από τους υπουργούς Απασχόλησης και Οικονομίας ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης, επισημαίνοντας παράλληλα τους κινδύνους μιας νέας λεηλασίας εξαιτίας της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης και των κυβερνητικών επιλογών παράδοσης των κεφαλαίων τους στο κερδοσκοπικό παιχνίδι και στις διακυμάνσεις των αγορών. Ήδη, όπως τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Λαφαζάνης, τα «δομημένα» ομόλογα των Ταμείων έχουν κυριολεκτικά μετατραπεί σε «σκουπίδια».


Σχολιάστε εδώ