Ναι στην ηχογράφηση τηλεφωνικών συνομιλιών

// Επιτρέπεται η ηχογράφηση των τηλεφωνικών εμπορικών συναλλαγών, αρκεί να το γνωρίζουν οι καταναλωτές. Αυτό προκύπτει από την απάντηση της αρμόδιας για θέματα κοινωνίας της πληροφορίας επιτρόπου κ. Ρέντινγκ προς τον ευρωβουλευτή της ΝΔ Μανώλη Μαυρομμάτη, ο οποίος είχε αναφερθεί με την ερώτησή του σε πρόσφατες καταγγελίες που σχετίζονταν με τηλεφωνικό μάρκετινγκ και ηχογράφηση συνομιλιών ερήμην του καταναλωτή, τις οποίες στη συνέχεια χρησιμοποιούσε η εταιρεία ως συναίνεση για σύναψη συμβολαίου.

Η κ. Ρέντινγκ παρέπεμψε τον έλληνα ευρωβουλευτή σε τρεις σχετικές οδηγίες, την 97/7/ΕΚ για τις τηλεπωλήσεις, την 2005/29/ΕΚ για τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές και στην 2005/88 για την προστασία της ιδιωτικής ζωής στις ηλεκτρονικές επικοινωνίες. Η πρώτη, μάλιστα, εξ αυτών προβλέπει ότι στην περίπτωση τηλεφωνικών συνδιαλέξεων η ταυτότητα του προμηθευτή και ο εμπορικός σκοπός της κλήσης θα πρέπει να δηλώνονται ρητά στην αρχή οποιασδήποτε συνομιλίας με τον καταναλωτή. Η οδηγία προβλέπει επίσης το δικαίωμα του καταναλωτή να καταγγείλει μια τέτοια σύμβαση χωρίς κυρώσεις πέραν της δαπάνης επιστροφής του αγαθού.

// Περισσότερη διαφάνεια για τα οικονομικά στοιχεία των εταιρειών ζητά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Αυτό προκύπτει από την ψήφιση από την επιτροπή Νομικών Υποθέσεων του ΕΚ σχετικής πρότασης οδηγίας, βάσει της οποίας τα κράτη μέλη οφείλουν στο εξής να θεσπίσουν ένα ηλεκτρονικό μητρώο (με όλες τις εταιρείες και στοιχεία για την ίδρυση της καθεμιάς του ετήσιου ισολογισμού κ.ά.) το οποίο είτε θα περιέχει όλες τις πληροφορίες είτε θα δίνει πρόσβαση στις πληροφορίες αυτές. Επίσης κατόπιν συντονισμένης δράσης του ευρωβουλευτή της ΝΔ κ. Γιώργου Παπαστάμκου και του ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ. Κώστα Μποτόπουλου, μελών της καθ’ ύλην αρμοδίας επί του ζητήματος Επιτροπής Νομικών Υποθέσεων, εξασφαλίστηκε ρητώς η δυνατότητα των κρατών μελών να διατηρήσουν την υποχρέωση δημοσίευσης των σχετικών εταιρικών στοιχείων μέσω των υφισταμένων εθνικών μέσων, κατά συνέπεια και των εφημερίδων.

// Τη συμβολή της ΕΕ, μέσω των ευρωπαϊκών πολιτικών απασχόλησης, στην προώθηση των αξιοπρεπών συνθηκών εργασίας και διαβίωσης για όλους, υπογράμμισε η ευρωβουλευτής της ΝΔ Μ. Παναγιωτοπούλου – Κασσιώτου – εισηγήτρια της έκθεσης ΕΚ για το θέμα- με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αξιοπρεπούς Εργασίας. Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι η ελληνίδα ευρωβουλευτής τιμήθηκε με το βραβείο του ευρωβουλευτού της χρονιάς στην κατηγορία «Απασχόληση και Κοινωνικές Υποθέσεις» μετά από διαγωνισμό που διοργάνωσε, όπως κάθε χρόνο το περιοδικό που καλύπτει τις δραστηριότητες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, «The Parliament Magazine».

// Στο Αμάν και στη Νεκρά Θάλασσα της Ιορδανίας θα βρίσκεται η αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρόδη Κράτσα, αρμόδια για τις ευρωμεσογειακές σχέσεις, για να συμμετέχει στην έκτακτη Διάσκεψη που διοργανώνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μαζί με τα εθνικά Κοινοβούλια από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της Μεσογείου. Θέμα της συνάντησης είναι η πολυπόθητη ειρήνη και η λύση της αραβοισραηλινής διαφοράς.

// Μετά την έγκριση της Πράσινης Βίβλου για τη Χωρική Συνοχή από την Κομισιόν, ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Μανώλης Αγγελάκας τόνισε ότι αυτό αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την περαιτέρω ανάπτυξη της περιφερειακής πολιτικής της ΕΕ και ότι ενισχύει τη χωρική συνοχή στο πλαίσιο της καλύτερης λειτουργίας των περιφερειακών δομών. Η ισορροπία μεταξύ αστικοποίησης και προστασίας των αγροτικών περιοχών, η πληθυσμιακή συμπληρωματικότητα, η αντιμετώπιση προβλημάτων απόστασης, καθώς και ο διοικητικός συντονισμός αποτελούν κεντρικούς άξονες της Πράσινης Βίβλου για τη Χωρική Συνοχή, σχολίασε ο έλληνας ευρωβουλευτής.


Σχολιάστε εδώ