νέος πολίτης

Μπαράζ εκδηλώσεων και νέων είχαμε τις τελευταίες δύο εβδομάδες από την ΟΝΝΕΔ. Ξεκινώντας από το περιεχόμενο της Κεντρικής Επιτροπής, να σας πούμε ότι τελικά εξελίχθηκε σε μια «προεκλογική» φιέστα, με τον πρωθυπουργό μπαλκονάτο (όπως θα είδατε) και τον πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ «πωρωτικό» προς τα μέλη της ΚΕ. Βέβαια στο κοινό είδαμε και αρκετούς που δεν ήταν μέλη της ΚΕ, αλλά ας μην το κάνουμε θέμα… Τα υπόλοιπα ζητήματα της συνεδρίασης μπήκαν σε δεύτερο πλάνο. Αυτήν την εβδομάδα η ΟΝΝΕΔ είχε επίσης προγραμματίσει εκδήλωση-συζήτηση την Παρασκευή σε ξενοδοχείο στην Αθήνα με θέμα: «Ο ειδικός αθλητισμός στην Ελλάδα του 21ου αιώνα». Αφορμή για την εκδήλωση ήταν η εκπληκτική παρουσία της εθνικής μας αποστολής στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου, που μας έκανε όλους εθνικά υπερήφανους. Στην εκδήλωση είχαν προσκληθεί ως ομιλητές ο Σταύρος Δουβής (Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού), ο Σπύρος Σταυριανόπουλος (Πρόεδρος Παραολυμπιακής Επιτροπής), ο Γιώργος Φουντουλάκης (Πρόεδρος Ελληνικής Εθνικής Ομοσπονδίας ΑΜΕΑ) και η Πόπη Παππά (μέλος ΕΓ ΟΝΝΕΔ, υπεύθυνη ΑΜΕΑ), με συντονιστή τη δημοσιογράφο Νίνα Βλάχου. Από την άλλη πλευρά, σήμερα, Κυριακή, το βράδυ η ΟΝΝΕΔ Μαγνησίας σας καλεί να συμμετάσχετε σε εκδήλωση (gala) ευαισθητοποίησης για την προστασία του περιβάλλοντος, που θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο «Valis» στην Αγριά. Στην εκδήλωση θα συμμετέχουν ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, καθηγητής πνευμονολογίας Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Αλοννήσου Βορείων Σποράδων, καθηγητής γεωπονικής Χρήστος Νεοφύτου, ο βουλευτής Λάρισας της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Αγοραστός, ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ Ν. Μαγνησίας και δήμαρχος Μηλεών Απόστολος Αρέθας και η υπεύθυνη πολιτικής για το Περιβάλλον και μέλος Εκτελεστικού Γραφείου της ΟΝΝΕΔ Νινέττα Σπηλιωτοπούλου. Αν κάποιος από εσάς βρίσκεται κοντά και θέλει να «ευαισθητοποιηθεί» για το περιβάλλον μέσα σε αίθουσα ξενοδοχείου, με τα σχετικά κοκτέιλ, οι διοργανωτές τον περιμένουν… Βρε μπας και είχε δίκιο ο Μιχαλολιάκος που έλεγε ότι είναι ξεκομμένοι από τις τοπικές κοινωνίες;

Επίσης, η ΟΝΝΕΔ ανακοίνωσε ότι διοργανώνει συνέδριο στη Ρόδο, αλλά το πρόγραμμα αναφέρει ότι το Συνέδριο είναι της Νεολαίας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (YEPP). Βέβαια η ΟΝΝΕΔ είναι μέλος του YEPP και ο πρόεδρος του YEPP, ο Γιάννης Σμυρλής, είναι ΟΝΝΕΔίτης, αλλά δεν είναι το ίδιο πράγμα. Το συνέδριο γίνεται σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής» και το Centre for European Studies στο ξενοδοχείο Ρόδος Παλλάς (κι αυτοί!) με θέμα «Πώς επηρεάζουν οι Ευρωπαϊκές Αποφάσεις την Εθνική Δημόσια Διοίκηση. Ευρωπαϊκά Προγράμματα Νεολαίας». Επειδή μαθαίνουμε ότι το συνέδριο κλείνει σήμερα Κυριακή το βράδυ με ομιλία του Γιάννη Βαληνάκη, θα θέλαμε να ρωτήσουμε αν η επιλογή της Ρόδου έγινε ως εξυπηρέτηση στον υφυπουργό… Επίσης θα θέλαμε να μάθουμε αν το συνέδριο έχει χρηματοδοτηθεί από το υπουργείο Εξωτερικών, του οποίου υφυπουργός είναι ο κ. Βαληνάκης, ή μόνο από το YEPP και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, ειδικά όταν οι ξένοι ομιλητές είναι μόλις… ένας, σύμφωνα με το πρόγραμμα!

Η κινητοποίηση αυτή από πλευράς ΟΝΝΕΔ έφερε και μια πρώτη απάντηση από πλευράς ΠΑΣΟΚ, ενταγμένη βέβαια στη γενικότερη στρατηγική του κόμματος. Για πρώτη φορά είχαμε άμεση απάντηση του Γραμματέα της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ Κώστα Πανταζή για την ομιλία του πρωθυπουργού στην ΚΕ της ΟΝΝΕΔ και άλλη γενικότερη τοποθέτηση της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ για το ίδιο θέμα. Σημειώνουμε ότι τα συγκεκριμένα κείμενα διακινήθηκαν από το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ επίσημα. Αυτό σημαίνει ότι το κόμμα θέλει να αναδείξει τις παρεμβάσεις της νεολαίας ΠΑΣΟΚ. Επίσης όμως σημαίνει ότι το κόμμα δεν έχει αποφασίσει, ακόμη τουλάχιστον, να συστήσει γραφείο Τύπου της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ, ενώ σημειώνουμε ότι και η ιστοσελίδα της νεολαίας έχει να ενημερωθεί από τα μέσα του καλοκαιριού – αν και μαθαίνουμε ότι κάτι νέο ετοιμάζουν. Πάντως οφείλουμε να σας ενημερώσουμε ότι το κενό ενημέρωσης από πλευράς νεολαίας στο κέντρο αναπληρώνεται από τα περιφερειακά στελέχη της, τουλάχιστον στο διαδίκτυο. Είναι συνεχείς και πολλές, κάθε εβδομάδα, οι προσκλήσεις που λαμβάνουμε για πολιτικές πρωτοβουλίες, εκδηλώσεις, συζητήσεις και τοποθετήσεις από νεαρά στελέχη της νεολαίας ΠΑΣΟΚ από όλη την Ελλάδα.

Οργασμό εργασιών παρατηρούμε και στη ΓΓΝΓ, που διοργανώνει τις επόμενες ημέρες ξανά Ανοιχτά Διήμερα Ενημέρωσης για τα ΤΟΣΥΝ. Συγκεκριμένα προγραμματίζονται για 17-18 Οκτώβρη στο Ρέθυμνο, για 25-26 Οκτώβρη στην Τρίπολη και για 15-16 Νοέμβρη στη Χαλκίδα. Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι γίνεται σε όλη την Ελλάδα συνεχής αναλυτική και επίσημη παρουσίαση δράσεων της ΓΓΝΓ. Παντού βέβαια βλέπουμε παράλληλα και το Εθνικό Συμβούλιο Νεολαίας (και κυρίως τον επανεκλεγέντα πρόεδρό του Γιώργο Στασινό), που καλείται για να δείξει τρόπους δράσης των ΤΟΣΥΝ. Επίσης έληξε την Παρασκευή η προθεσμία που είχε βάλει η ΓΓΝΓ σε προκήρυξη για την επιχορήγηση ΤΟΣΥΝ και οργανώσεων νέων, προκειμένου να στήσουν εκδηλώσεις και να συμμετάσχουν στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Νεολαίας που διοργανώνεται φέτος από 2 ως 9 Νοέμβρη σε όλη την Ευρώπη. Σημειώνουμε ότι η συγκεκριμένη προκήρυξη βγήκε λίγο αργά και αυτό προκάλεσε λίγη γκρίνια, αλλά φίλοι από τα ΤΟΣΥΝ μας λένε ότι τουλάχιστον υπάρχει πρόθεση χρηματοδότησης από την κυβέρνηση.

Όταν κάνουμε κριτική στη ΓΓΝΓ βλέπουμε ότι κινείται… Δημοσιεύθηκαν τα αποτελέσματα του προγράμματος Νεολαία σε Δράση (που σας γράφαμε πριν από 3 εβδομάδες), τουλάχιστον για τις 3 πρώτες περιόδους του 2008, ενώ αναμένουμε ακόμη τα αποτελέσματα του Σεπτέμβρη. Πάντως θα ήταν καλό να μη «θάβουν» τις ανακοινώσεις αυτές, αλλά να τα δημοσιεύουν στον χώρο της επίκαιρης ενημέρωσης ή στην πρώτη σελίδα του site, όπως κάνανε μέχρι πέρυσι… Και για να μη νομίζετε ότι δημιουργούμε θέμα χωρίς λόγο, να σας ενημερώσουμε ότι ο προϋπολογισμός του προγράμματος Νέα Γενιά σε Δράση για την Ελλάδα το 2008 είναι 2.700.000 ευρώ, όταν ο κρατικός προϋπολογισμός καλύπτει στη ΓΓΝΓ ποσό 6.000.000, στον οποίο περιλαμβάνονται σχεδόν 4.000.000 ανελαστικές δαπάνες (μισθοδοσία, αναλώσιμα, ταξίδια, υπηρεσίες), ενώ οι επιχορηγήσεις του τακτικού προϋπολογισμού προς άλλα νομικά πρόσωπα μέσω της ΓΓΝΓ φτάνουν στο ποσό των 1.100.000 ευρώ, πλέον άλλων τόσων για «ειδικές δαπάνες»… Σημειώνουμε ότι για τις δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού δεν υπάρχει η υποχρέωση δημοσιοποίησης των αποφάσεων μέχρι τελικού δικαιούχου, όπως υπάρχει στα ευρωπαϊκά προγράμματα, με τη γνωστή εξαίρεση των διαγωνισμών. Επίσης σημειώνουμε ότι ο προϋπολογισμός της ΓΓΝΓ έχει διπλασιαστεί μέσα σε μόλις 3 χρόνια…

Εξελίξεις είχαμε και στο Εθνικό Συμβούλιο Νεολαίας, με το συνέδριο που έγινε την προηγούμενη εβδομάδα. Πολλά ενδιαφέροντα έγιναν και στο προσκήνιο και στο παρασκήνιο, τόσο όσον αφορά το ποιοι εκλέχθηκαν όσο και τη στάση της νεολαίας ΠΑΣΟΚ. Επίσης ακούμε ότι στο Συνέδριο ψηφίσθηκαν και πολλά ενδιαφέροντα θέματα. Επειδή δεν έχουμε συγκεντρώσει ακόμη όλες τις πληροφορίες αλλά και οι ίδιοι δεν έχουν κάνει επίσημη ενημέρωση, θα σας ενημερώσουμε αναλυτικά την επόμενη εβδομάδα. Πάντως εντύπωση προκάλεσε ότι αντιμετωπίζονται πλέον ως οργάνωση υψηλού προφίλ, καθώς την έναρξη του Συνεδρίου την έκανε ο υπουργός Παιδείας Ευριπίδης Στυλιανίδης, με παρουσία επίσης του ΓΓΝΓ Παντελή Σκλια και χαιρετισμό εκπροσώπου του προέδρου της Βουλής Δημήτρη Σιούφα. Ως παραπολιτικό σχόλιο, να σας αναφέρουμε ότι είναι σπάνιες οι φορές που παρευρίσκονται στην ίδια εκδήλωση τόσο ο νυν όσο και η πρώην ΓΓΝΓ Βάσω Κόλλια. Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες, το ΕΣΥΝ βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι, καθώς επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες μας ότι η Νεολαία ΠΑΣΟΚ, με συγκεκριμένο σκεπτικό που πρώτοι οι αναγνώστες μας έμαθαν, δεν συμμετείχε στο συνέδριο και στις εκλογές αυτήν τη φορά.


Σχολιάστε εδώ