Με ή χωρίς την ΕΣΗΕΑ η απεργία των ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ;

Στην πρώτη συζήτηση που έγινε στο ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, την περασμένη Τρίτη, δεν υπήρξε απόφαση. Η πρόταση για 24ωρη απεργία έγινε από τις παρατάξεις της «Συσπείρωσης» και της «Μαχόμενης Αριστεράς», αλλά απορρίφθηκε από τις άλλες δύο που συγκροτούν και την πλειοψηφία στο ΔΣ της ΕΣΗΕΑ.

Μία μέρα μετά στη συνεδρίαση του Διασωματειακού, στην οποία μετείχε και ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Πάνος Σόμπολος, αποφασίστηκε η συμμετοχή των ΜΜΕ στην 24ωρη απεργία και κήρυξη 48ωρης απεργίας μετά την κινητοποίηση της ΓΣΕΕ.

Ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ επιφυλάχθηκε να απαντήσει και είπε πως θα το συζητήσει στο ΔΣ. Είναι φανερό πάντως πως η πρωτοβουλία για τις κινητοποιήσεις έχει περάσει στο Συντονιστικό όλων των ενώσεων στον χώρο των ΜΜΕ.

Οι εξελίξεις της περασμένης εβδομάδας είχαν στο επίκεντρο τους τη λειτουργία του ενιαίου Ταμείου ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, το οποίο δεν αναγνωρίζουν οι συνδικαλιστικές ενώσεις. Πρόεδρος στο νέο ΔΣ, σύμφωνα με την απόφαση της υπουργού Απασχόλησης Φάνης Πάλλη-Πετραλιά, ορίστηκε ο Παναγιώτης Α. Πήχας, με αναπληρωτή τον Κώστα Β. Τσουπαρόπουλο, ενώ ειδικός επιστήμονας θα είναι ο Αλέκος Χ. Πρίφτης, με αναπληρωτή τον Νίκο Ιγγλέση. Η απόφαση της υπουργού να διορίσει στο ΤΣΠΕΑΘ δημοσιογράφους προκάλεσε την παρέμβαση της ΠΟΕΣΥ, που ζήτησε απ’ όλες τις ενώσεις να καλέσουν τα μέλη τους να παραιτηθούν. Στο ΤΣΠΕΑΘ διορίστηκαν οι δημοσιογράφοι Γιώργος Γάτος, με αναπληρωτή τον Εμμανουήλ Θ. Καραμπατσάκη, και Γιώργος Στεφανής, με αναπληρωτή τον Στέλιο Γαϊτάνο (Νάκη) Ιωαννίδη.

Από τους παραπάνω υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους οι Κ. Τσουπαρόπουλος και Νίκος Ιγγλέσης.

Οι δημοσιογράφοι Γ. Στεφανής και Γ. Γάτος με επιστολή τους ενημέρωσαν την ΕΣΗΕΑ πως δεν θα είχαν πρόβλημα «να αποσυρθούν από ΔΣ του Ταμείου ΕΤΑΠ – ΜΜΕ, εφόσον δεν κρίνεται από τον κλάδο απαραίτητη η λειτουργία του». Τελικά το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ με απόφαση της πλειοψηφίας αποφάσισε να συστήσει επιτροπή για να συζητήσει το θέμα!

Στο Ταμείο υπάρχουν κι άλλοι εκδότες – δημοσιογράφοι. Στον κλάδο του ΤΑΙΣΥΤ μετέχουν οι Κωνσταντίνος Π. Καλύβας, εκδότης της εφημερίδας «Γορτυνία», α’ αντιπρόεδρος ΕΔΙΠΤ, με αναπληρωτή τον Γιώργο Φ. Αλεξίου, εκδότη της εφημερίδας «Νέος Αγώνας» Καρδίτσας, αντιπρόεδρο ΣΗΠΕ, και Γιώργος Χ. Περπερίδης, εκδότης της εφημερίδας «Ημερησία Κιλκίς», μέλος του ΔΣ ΣΗΠΕ, με αναπληρωτή τον Κωνσταντίνο Γρ. Ασλάνογλου, εκδότη της εφημερίδας «Μακεδονική Βέροιας», πρόεδρο ΕΙΗΕΕ. Από το Ταμείο παραιτήθηκαν επίσης οι τεχνικοί Γιώργος Μυλωνάς, πρόεδρος της ΕΤΗΠΤΑ, και Χρήστος Αμαραντίδης, γενικός γραμματέας της ΕΤΗΠΤΑ.

// Νέες 4ωρες στάσεις εργασίας των τεχνικών και των διοικητικών υπαλλήλων στον Flash προγραμματίζονται για αύριο Δευτέρα και μεθαύριο Τρίτη. Οι εργαζόμενοι δεν έχουν πληρωθεί ακόμη και η ΕΤΕΡ, σε ανακοίνωσή της, καλεί τον ΣΕΠΕ, το ΕΣΡ και τα υπουργεία Απασχόλησης και Επικρατείας «να καταστήσουν σαφές στην εργοδοσία του Flash ότι οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να είναι έρμαια στις όποιες επιδιώξεις της».


Σχολιάστε εδώ