ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΚΑ
Δηλώσεις για τις δηλώσεις…
Ο πρόεδρος της Ένωσης Συμβολαιογράφων κ. Νίκος Στασινόπουλος, με δηλώσεις του σε ραδιοφωνικό σταθμό, θεωρεί σχεδόν σίγουρη τη νέα παράταση για την υποβολή δηλώσεων στο Κτηματολόγιο. Σύμφωνα με τον ίδιο, 23 μέρες πριν από τη λήξη της προθεσμίας έχει δηλωθεί μόλις το 50% των δικαιωμάτων, που εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 6,7 εκατομμύρια. Το Κτηματολόγιο εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία δηλώνει κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχει θέμα νέας παράτασης και πως η επιχειρησιακή εικόνα του έργου δεν απαιτεί τέτοια παράταση. Όταν τις τελευταίες ημέρες του Αυγούστου ο κ. Σουφλιάς «άκουσε» την κοινωνία και τους φορείς και έδωσε ένα μήνα παράταση, ανέφερε πως πρέπει να δηλωθούν από τους πολίτες μέχρι το τέλος της προθεσμίας δύο και κάτι εκατομμύρια δικαιώματα. Σήμερα, απομένουν δεκαεννέα εργάσιμες μέχρι να τελειώσει η προθεσμία και η πραγματικότητα είναι η εξής: Τον Σεπτέμβριο δηλώθηκαν σχεδόν 770.000 δικαιώματα. Τις πρώτες δέκα ημέρες του Οκτωβρίου ο αριθμός πλησίασε τις 300.000. Με αυτά τα δεδομένα χρειάζονται να δηλωθούν ένα εκατομμύριο δικαιώματα μέσα στις επόμενες τρεις εβδομάδες. Το σύστημα θα δοκιμαστεί. Αν φυσικά ισχύουν τα δεδομένα του Κτηματολογίου και δεν ισχύει ο υπολογισμός του ΤΕΕ περί δέκα (αντί για επτά) εκατομμύρια δικαιώματα. Ακόμα, βέβαια, δεν έχει υπογραφεί η υπουργική απόφαση για τα ενδεχόμενα πρόστιμα σε όσους δεν δηλώσουν. Από Δευτέρα επεκτείνεται ακόμα το ωράριο λειτουργίας σχεδόν σε όλη την Ελλάδα, όπου θα είναι δώδεκα ώρες ανοιχτά τα Γραφεία Κτηματογράφησης, καθώς επίσης θα είναι ανοιχτά και τις δύο επόμενες Κυριακές του Οκτωβρίου (8:30 με 15:30). Μάλλον έρχεται «τσουνάμι» δηλώσεων…
***
Υπηρεσία εσωτερικού «ελέγχου»!
Υπεγράφη η απόφαση για αύξηση του αριθμού των εργαζομένων στην Κτηματολόγιο ΑΕ. Μήπως όμως οι προσλήψεις του τελευταίου έτους ήταν όλες καθ’ υπέρβασιν του ορίου εργαζομένων; Είναι νόμιμες; Στην Κτηματολόγιο δεν υπάρχει ΑΣΕΠ και δεν θέλουν ούτε να το ακούν φυσικά, ακόμα και σε επίπεδο εποπτείας, διότι θεωρούν ότι είναι ΑΕ που δεν ανήκει στο ευρύτερο Δημόσιο, παρότι είναι οργανισμός κοινής ωφελείας. Αφού είναι έτσι, τότε γιατί εφαρμόζεται ο νόμος Παυλόπουλου για τους διευθυντές του Δημοσίου; Γιατί υπάγεται στην αρμοδιότητα του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης; Για παράδειγμα, με επίκληση του νόμου Παυλόπουλου, στις αρχές του 2007, ο διευθυντής πληροφορικής υποβιβάστηκε σε… υποδιευθυντή με (δήθεν) σκοπό να αντικατασταθεί. Αφού η θέση έμεινε κενή για είκοσι μήνες, επανήλθε στη θέση του, ασχέτως εάν ο νόμος Παυλόπουλου αναφέρει πως οι κρίσεις θα γίνονται κάθε τρία έτη. Επίσης, έγινε πρόσφατα σειρά προαγωγών και μισθολογικών αναβαθμίσεων χωρίς αντικειμενικά κριτήρια, χωρίς σύστημα αξιολόγησης, χωρίς μισθολόγιο, χωρίς κανονισμό εργασίας. Μέχρι και καταγγελία για ύπαρξη πλαστού μεταπτυχιακού έχει φτάσει, το οποίο επικαλέστηκε ο κάτοχός του για να λάβει τη θέση του προϊσταμένου στο παρελθόν. Ο συγκεκριμένος κατέχει και ρεκόρ υπερωριών… Οι προαγωγές δεν ανακοινώνονται φυσικά στην ώρα τους στο προσωπικό, το οποίο… «αφηνιάζει» όταν διαπιστώνει τη μεγάλη «ψαλίδα» μεταξύ εργαζομένων με τα ίδια προσόντα, που φτάνει και τα χίλια ευρώ τον μήνα. Είπαμε, έχει δουλειά ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης κ. Λέανδρος Ρακιντζής. Και πρέπει να κάνει έναν ενδελεχή έλεγχο. Όχι σαν τον… «εσωτερικό»… της Κτηματολόγιο, ο οποίος στελεχώνεται από μια προϊστάμενη… μιας άλλης! Δηλαδή προΐσταται ενός τμήματος ενός ατόμου. Και γι’ αυτό λαμβάνει μισθό διευθυντή! Αιδώς…
***
Βλέπουν το κτήμα, χάνουν το δάσος…
Θέμα συνταγματικότητας θέτει ο Δικηγορικός Σύλλογος της Θεσσαλονίκης και το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, που προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας σε σχέση με τη διαδικασία του περασμένου Μαΐου με την οποία έγινε η υποβολή δηλώσεων στο Κτηματολόγιο αλλά και την παράταση της σχετικής προθεσμίας μέχρι το τέλος Οκτωβρίου. Στις προσφυγές τους υποστηρίζουν ότι όλες οι σχετικές πράξεις του Οργανισμού Κτηματολογίου και η υπουργική απόφαση του 2007 για την κτηματογράφησή του αντίκεινται στο άρθρο 24 του Συντάγματος και στη νομολογία του ΣτΕ. Και αυτό γιατί, όπως επισημαίνουν, η σύνταξη του Κτηματολογίου γίνεται χωρίς να έχει προηγηθεί η ολοκλήρωση της κατάρτισης των δασικών χαρτών. Ακόμη, οι προσφεύγοντες υποστηρίζουν ότι η συνέχιση της διαδικασίας θέτει σε κίνδυνο την προστασία δασών, δασικών εκτάσεων και της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, εν όψει του τεκμήριου κυριότητας επί των δασών και δασικών εκτάσεων. Μάλιστα, προς ενίσχυση των ισχυρισμών τους επικαλούνται αποφάσεις του ΣτΕ που κάνουν λόγο για συνταγματική υποχρέωση του κράτους να καταρτίσει δασολόγιο. Αντιλαμβάνεστε τι θα συμβεί εάν γίνει δεκτή η προσφυγή. Εν τω μεταξύ αντίστοιχες προσφυγές από τους ίδιους φορείς που είχαν κατατεθεί πέρυσι μετατέθηκαν προς συζήτηση από το ΣτΕ τον Ιούνιο του 2009.
***
Φαύλος κύκλος
Στον δημόσιο διαγωνισμό με ανοιχτή διαδικασία με σκοπό την ανάθεση μελετών κατάρτισης δασικών χαρτών που προκήρυξε πριν από έναν μήνα η Κτηματολόγιο ΑΕ (χρηματοδοτείται κατά 100% από εθνικούς πόρους και είναι συνολικού κόστους πέντε εκατομμυρίων ευρώ) αναφέρεται ως ημερομηνία υπογραφής σύμβασης η 1η Ιουνίου 2009, ενώ η συνολική προθεσμία για την περαίωση του αντικειμένου της κάθε σύμβασης ορίζεται σε δύο χρόνια. Για να καταρτιστεί όμως δασολόγιο χρειάζεται πρώτα να ληφθεί μια πολιτική απόφαση σε σχέση με το αν θα ληφθούν υπόψη αεροφωτογραφίες του 1945 ή του 1960. Στο τεύχος τεχνικών προδιαγραφών που δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ τον Σεπτέμβριο του 2007 (και με το οποίο καταργούνται προηγούμενες αποφάσεις του υφυπουργού Γεωργίας, ως και κάθε άλλη με αντίθετο περιεχόμενο σε θέματα οδηγιών κατάρτισης δασικών χαρτών), όπου υπάρχει αναφορά σε αεροφωτογραφίες του έτους 1945, πάντα υπάρχει σε παρένθεση το έτος 1960, χωρίς να διευκρινίζεται με σαφήνεια βάσει ποιου έτους τις αεροφωτογραφίες θα συνταχθούν οι δασικοί χάρτες, Επίσης αναφέρεται πως σε όποιες περιοχές δεν υπάρχουν του ’45 ή δεν γίνεται αποδεκτή η ποιότητά τους (από ποιους όμως και βάσει ποιων ποιοτικών προδιαγραφών;) θα χρησιμοποιηθούν εκείνες του ’60. Λίγες ημέρες πριν αρχίσει η διαδικασία υποβολής δηλώσεων, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ δήλωσε μεταξύ άλλων πως «είναι ανεφάρμοστο και παράλογο να συντάξουμε δασολόγιο με τις αεροφωτογραφίες του 1945» και πρότεινε να χρησιμοποιηθούν οι αεροφωτογραφίες του 1960. Ο νόμος όμως λέει του 1945. Τελικά τι ισχύει; Τι θα ισχύσει; Διακυβεύονται αποχαρακτηρισμοί εκατοντάδων χιλιάδων στρεμμάτων δάσους από αυτήν την απόφαση.