ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟ ΘΕΩΡΕΙΟ
Στα… κρυφά και μέσα
στη νύχτα γύρισαν τον Δαϊλάκη
Στις 8.15 το βράδυ της Τρίτης έφθασε, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, στο γραφείο του προέδρου της Βουλής Δ. Σιούφα η επιστολή του πρωθυπουργού και προέδρου της ΝΔ Κώστα Καραμανλή με την οποία έγινε δεκτή η συγγνώμη του άμοιρου βουλευτή Δράμας Σταύρου Δαϊλάκη, ο οποίος επανεντάχθηκε στην κυβερνητική παράταξη.
Ο χρόνος που επελέγη δεν είναι τυχαίος, αλλά σχετίζεται με την προσπάθεια του επικοινωνιακού επιτελείου της κυβέρνησης να «κλείσει» με τη μικρότερη δυνατή δημοσιότητα ένα ζήτημα που η διαιώνισή του μόνο ζημιά έκανε.
Γιατί μπορεί οι δηλώσεις του βουλευτή Δράμας να έδωσαν την ευκαιρία στον πρωθυπουργό να κάνει πράξη την πυγμή του προς τους αντάρτες, οι οποίοι μετά από αυτό «συμμαζεύτηκαν», πλην, όμως, οι λόγοι της διαγραφής του κ. Δαϊλάκη και πολύ περισσότερο μετά τη συγγνώμη που υποχρεώθηκε να ζητήσει, δεν δικαιολογούσαν την παραμονή του έξω από την «γαλάζια» ΚΟ.
————–*—————
Ανοίγει κατάστημα με
κοινοβουλευτικά σουβενίρ!
Πυρετωδώς ετοιμάζεται, όπως μαθαίνει η στήλη, η διαμόρφωση των παλαιών ανθοπωλείων που βρίσκονται επί της οδού Βασιλίσσης Σοφίας σε καταστήματα που θα πουλάνε διάφορα αναμνηστικά της Βουλής: από βιβλία έως σηματάκια και από καπέλα έως μπλουζάκια, χάρακες και μολύβια.
Είναι κάτι που συμβαίνει ήδη σε πολλά ξένα κοινοβούλια και για χρόνια είχε μελετηθεί από τους προκατόχους του σημερινού προέδρου, οι οποίοι δίσταζαν να προχωρήσουν στην υιοθέτηση της ιδέας.
Ο Δημήτρης Σιούφας τολμάει και το αποτέλεσμα της πρωτοβουλίας του θα φανεί από την ανταπόκριση που θα υπάρξει.
————–*—————
Χωρίς τέλος η κοροϊδία
με τη βουλευτική ασυλία
Επιβεβαιώνοντας όσους λένε ότι «πρώτα βγαίνει η ψυχή και μετά το χούι», η Ολομέλεια της Βουλής έμεινε πιστή στην πολύχρονη νοοτροπία της κακώς εννοούμενης συναδελφικής αλληλεγγύης και ανατρέποντας την ομόφωνη εισήγηση της Επιτροπής Κοινοβουλευτικής Δεοντολογίας δεν ψήφισε υπέρ της άρση της βουλευτικής ασυλίας της «γαλάζιας» Νατάσας Ράγιου και του βουλευτή του ΛΑΟΣ Κ. Αϊβαλιώτη.
Παρά το γεγονός ότι και για τους δύο οι αιτήσεις των εισαγγελικών αρχών δεν σχετιζόταν κατά κανένα τρόπο με την πολιτική τους δραστηριότητα, αφού η Ν. Ράγιου αντιμετώπιζε μήνυση για κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας όταν ήταν δημοσιογράφος και ο Κ. Αϊβαλιώτης κατηγορούνταν για το γνωστό ζήτημα της ανυποταξίας του, οι συνάδελφοί τους είχαν αντίθετη άποψη.
Έτσι για μεν την κυβερνητική βουλευτή το αίτημα απορρίφθηκε (117 όχι, έναντι 84 ναι), ενώ για τον μέχρι πρόσφατα κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΛΑΟΣ σημειώθηκε ισοψηφία (102 βουλευτές ψήφισαν υπέρ και άλλοι τόσοι κατά) και η ψηφοφορία κανονικά θα πρέπει να ξαναγίνει, αν και στην τελευταία Διάσκεψη των Προέδρων εξετάστηκε το ενδεχόμενο να «κλείσει» το θέμα για να μην επαναληφθεί ο εξευτελισμός, εφόσον ο κ. Αϊβαλιώτης προσκομίσει την πράξη ανάκλησης της ανυποταξίας του από τη Στρατολογία, την οποία διαθέτει, όπως ανέφερε σε επιστολές και ηλεκτρονικά μηνύματα που έστειλε προς όλους τους βουλευτές.
Ανεξαρτήτως αυτού πάντως, το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας δεν παύει να είναι προκλητικό, αφού, όπως επεσήμανε από το βήμα ο αντιπρόεδρος της Βουλής Γ. Σούρλας, που είναι και πρόεδρος στην Επιτροπή Δεοντολογίας, οι βουλευτές δεν αποφασίζουν για την ουσία των κατηγοριών που προσάπτονται στους βουλευτές, αλλά για το αν αυτές σχετίζονται με την πολιτική τους δραστηριότητα.
Σε κάθε περίπτωση, για άλλη μια φορά -και μάλιστα σε μια εποχή όπου όλο και περισσότεροι αποστρέφονται την πολιτική- η Βουλή αποδείχθηκε κατώτερη των περιστάσεων.