Και την Καλαμαριά «χτύπησε» ο Εφραίμ

Και εκεί που κόμπαζαν για το γεγονός ότι «την όμορφη και δυνατή Καλαμαριά δεν τόλμησε κανείς να την πειράξει», τους έπεσε κυριολεκτικά ο ουρανός στο κεφάλι μόλις διαπίστωσαν ότι το σύστημα που κρύβεται πίσω από τους μεσίτες μοναχούς είχε βάλει χέρι και στην περιοχή τους.

Η νέα σκηνή του σκανδάλου Βατοπεδίου, που μήνες τώρα ταρακουνά το πανελλήνιο, έγινε γνωστή μόλις την Τετάρτη, όταν η Χρύσα Αράπογλου (που ανήκει στη δεκάδα των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που εδώ και καιρό ψάχνουν και δεν βρίσκουν τα συμβόλαια παραχώρησης των δημόσιων εκτάσεων στη Μονή) διαπίστωσε ότι στα 30 συμβόλαια που κατάφεραν να συγκεντρώσουν (τα έδωσαν την Πέμπτη στη δημοσιότητα) περιλαμβάνεται και ένα που αφορά σε έκταση του Δήμου Καλαμαριάς.

Όχι ένα, ούτε δύο, αλλά δέκα ολόκληρα στρέμματα στη Νέα Κρήνη της προνομιακής Καλαμαριάς -εντός οικιστικής ζώνης- έχουν μεταγραφεί στους μεσίτες της Μονής, με συμβόλαιο φυσικά που συνέταξε η κυρία Βουλγαράκη. Οι πρώτες εκτιμήσεις τοποθετούν την εμπορική αξία τού εν λόγω οικοπέδου σε 30 τουλάχιστον εκατομμύρια ευρώ, το οποίο -σύμφωνα με το συμβόλαιο- ανταλλάχτηκε με 63 στρέμματα… νερού. (Ούτε καν παραλίμνιων εκτάσεων, αλλά νερού!)

Η Χρύσα θυμήθηκε ότι για το εν λόγω οικόπεδο είχαν πραγματοποιηθεί επισκέψεις της δημοτικής αρχής (τους είχε συνοδέψει και η ίδια) τόσο στον υφυπουργό Κώστα Κιλτίδη όσο και στην ΚΕΔ, ζητώντας να αποδοθεί η έκταση στον δήμο, προκειμένου να αξιοποιηθεί ως αποζημίωση των οικοπεδούχων των οποίων οι περιουσίες απαλλοτριώθηκαν για τη διάνοιξη των οδικών αξόνων της ανατολικής Θεσσαλονίκης (Πόντου κ.λπ).

Έξαλλοι έγιναν οι του Δήμου Καλαμαριάς μόλις πληροφορήθηκαν το «νέο». Παρά τις προσπάθειές τους, μέχρι την ώρα που έκλεινε η στήλη δεν είχαν καταφέρει να μάθουν αν το οικόπεδο έχει ήδη… πουληθεί σε… ιδιώτη ή παραμένει στην κατοχή του Εφραίμ.

«Αυτό δεν πρόκειται να μας το φάνε», είναι η κουβέντα που ακούγεται στον δήμο, το δημοτικό συμβούλιο του οποίου συγκαλείται σε συνεδρίαση αύριο προκειμένου να αξιολογήσει τη διαμορφούμενη κατάσταση και να λάβει τις αποφάσεις του.

Το μεσημέρι της Παρασκευής η, καταγόμενη από την Καλαμαριά, Χρύσα Αράπογλου, έδωσε συνέντευξη Τύπου στη διάρκεια της οποίας αφού αναφέρθηκε στο ιστορικό της αποκάλυψης της συγκεκριμένης παραχώρησης, σχολίασε καυστικά ότι αυτή έγινε εν κρυπτώ τον φετινό Μάρτιο και ενώ ήδη είχαν υποβληθεί οι πρώτες ερωτήσεις για το θέμα της Μονής, που οι δέκα βουλευτές είχαν καταθέσει από τον Ιούλιο του 2007 στη Βουλή.

Δεν θα χωρίσουμε…

«Ούτε θα χωρίσουμε ούτε θα μας (τα) πάρετε…», ήταν η απάντηση του Μητροπολίτη Άνθιμου για τις προτάσεις για χωρισμό Κράτους – Εκκλησίας.

Ο κ. Άνθιμος μίλησε για πόλεμο εναντίον της εκκλησίας. Απευθυνόμενος στους πολέμιούς της, είπε πως «εμείς σας αγαπάμε». Ο Μητροπολίτης είπε πως όλα αυτά ξεκίνησαν με αφορμή την υπόθεση Βατοπεδίου, την οποία παρέκαμψε λέγοντας απλώς πως «ο ηγούμενος και οι μοναχοί δεν έπραξαν ορθώς».

Ο Άνθιμος διευκρίνισε πως η Μητρόπολη Θεσσαλονίκης δεν διαθέτει στην κατοχή της ούτε ένα ακίνητο.

Βατοπέδι και ΝΔ Θεσσαλονίκης

Καζάνι που βράζει είναι η Θεσσαλονίκη για την υπόθεση Βατοπεδίου. Πολλά ακούγονται για εμπλοκή στην υπόθεση και τοπικών κομματικών στελεχών. Λένε ότι, εκτός από τη συμβολαιογράφο σύζυγο του βουλευτή κ. Γκιουλέκα, αρκετά συμβόλαια της Μονής Βατοπεδίου (μέχρι και το 2008) έγιναν στο συμβολαιογραφείο της συζύγου του Δημήτρη Τσάμη, γραμματέα Οργανωτικού της ΝΔ για τη βόρεια Ελλάδα, που μέχρι πριν από μερικούς μήνες ήταν πρόεδρος της ΕΤ3, στενού φίλου του προέδρου της τοπικής ΝΔ φαρμακοποιού Βάκη Φραντζή… Ακούγονται πολλά, όμως, και για «περιθωριοποίηση» στελεχών που αντιδρούσαν στο όλο θέμα…


Σχολιάστε εδώ