Και οσμές σκανδάλων αναδίνουν τα… σκουπίδια;

Σας αποδεικνύει μάλιστα ότι θα χρησιμοποιήσει την πλέον σύγχρονη τεχνολογία, η οποία αφενός του προσφέρει μεγάλη απόδοση σε παραγόμενο ηλεκτρικό ρεύμα και αφετέρου δεν επιβαρύνει το περιβάλλον, καθώς η καύση θα είναι πλήρης. Σε μια τέτοια πρόταση οι περισσότεροι θα απαντούσαν καταφατικά, ενώ μερικοί θα έψαχναν να βρουν κάποια ανταγωνίστρια εταιρεία που θα προσέφερε τα ίδια πληρώνοντας και κατιτίς από πάνω, ώστε να είναι διπλά ωφελούμενοι. Αν πιστεύετε πως αυτό θα έκανε ο καθένας, μη βάλετε και στοίχημα γιατί θα χάσετε.

Ας αφήσουμε όμως τις υποθέσεις και ας προσγειωθούμε στη θλιβερή πραγματικότητα της «φτωχομάνας» Θεσσαλονίκης, όπου πρόκειται να κατασκευαστεί, καθ’ υπαγόρευση της κοινοτικής νομοθεσίας, μονάδα ηλεκτροπαραγωγής από την καύση των σκουπιδιών.

Η κατασκευή της μονάδας θα έπρεπε να γίνει από τον Σύνδεσμο ΟΤΑ Μείζονος Θεσσαλονίκης, στον οποίο ανήκει η ευθύνη διαχείρισης των απορριμμάτων. Ο σύνδεσμος ολιγώρησε, με αποτέλεσμα το κενό να προστρέξει να το καλύψει η ιδιωτική πρωτοβουλία.

Από εδώ αρχίζουν τα περίεργα.

Όπως καθόρισε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η ανάθεση της δουλειάς θα γίνει με διαγωνισμό, στον οποίο θα μετέχουν μόνο εταιρείες που έχουν την έγκριση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ). Η ΡΑΕ με τη σειρά της έθεσε ως προϋπόθεση για να παρέχει την έγκριση, την προσκόμιση από κάθε ενδιαφερόμενο βεβαίωσης πως αυτός μπορεί να εξασφαλίσει ικανή πρώτη ύλη για τη λειτουργία της μονάδας του, δηλαδή 1.600 τόνους απορριμμάτων ημερησίως.

Κοντολογίς, στο Ελλαδιστάν, για να διεκδικήσεις με τη συμμετοχή σου σε διαγωνισμό την κατασκευή μονάδας ηλεκτροπαραγωγής από σκουπίδια, δεν αρκούν τα κεφάλαια, η τεχνογνωσία και το μπίζνες πλαν που θα υποβάλεις, αλλά θα πρέπει να έχεις εκ των προτέρων διασφαλισμένη την πρόθεση των φορέων διαχείρισης των απορριμμάτων να σου διαθέτουν τα σκουπίδια τους. (Θαρρείς κι αν κερδίσεις τον διαγωνισμό, θα υπάρχει κανείς που θα σου πει «δεν σου δίνω τα σκουπίδια μου, γιατί προτιμώ να τα σκορπίσω στους δρόμους».)

Η περίεργη αυτή διαδικασία οδήγησε τους δύο ενδιαφερόμενους ομίλους να απευθυνθούν στον φορέα διαχείρισης απορριμμάτων (τον σύνδεσμο ΟΤΑ του οποίου πρόεδρος είναι ο εκπρόσωπος του δήμαρχου Θεσσαλονίκης Γιάννης Ζουρνάς) προκειμένου να αποσπάσουν το προαπαιτούμενο χαρτί, ότι εφόσον κερδίσουν τον διαγωνισμό θα τους δίνονται… τα σκουπίδια.

Ο πρώτος επιχειρηματικός όμιλος πρότεινε την κατασκευή σύγχρονης μονάδας (με την τελευταία τεχνολογία προερχόμενη από τις ΗΠΑ), που αφενός εγγυάται μηδενική εκπομπή ρύπων και διοξινών και αφετέρου παρέχει τη δυνατότητα υψηλής απόδοσης σε ηλεκτρική ενέργεια (θα παράγει 104 μεγαβάτ).

Ο δεύτερος επιχειρηματικός όμιλος διαθέτει τεχνολογία που αφήνει στον αέρα πολύ περισσότερους ρύπους και διοξίνες, ενώ παράλληλα παρέχει χαμηλότερη ενεργειακή απόδοση, της τάξης των 21,4 μεγαβάτ. Αυτό συνεπάγεται μικρότερα έσοδα από τη ΔΕΗ προς την οποία θα πωλείται το παραγόμενο ηλεκτρικό ρεύμα, τα οποία ο δεύτερος όμιλος φιλοδοξεί να ισοσκελίσει με χρήματα που θα κληθούν να καταβάλουν οι δήμοι. Μάλιστα, ενώ η πρώτη πρόταση προβλέπει ότι ο σύνδεσμος και οι δήμοι δεν θα πληρώνουν τίποτα για τη διάθεση των σκουπιδιών τους, η δεύτερη μιλά για 42 (και 83 μετά την πρώτη διετία) ευρώ τον τόνο, τα οποία θα δίνουν οι δήμοι. (Συνολικά δηλαδή 30 εκατομμύρια για τα δύο πρώτα χρόνια και από 60 τον χρόνο για το επόμενο διάστημα.)

Ο δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης πήρε τις δύο προτάσεις, τις έβαλε στο συρτάρι του, αποκρύπτοντάς τες από τα υπόλοιπα μέλη που απαρτίζουν τη διοίκηση του συνδέσμου, και εξέδωσε πιστοποιητικό συμφωνίας μόνο για τη δεύτερη πρόταση. Τη βεβαίωση την υπογράφει ως πρόεδρος του συνδέσμου, χωρίς ωστόσο να έχει θέσει το θέμα στο ΔΣ και να αποσπάσει απόφασή του.

Ο εκπρόσωπος της πρώτης εταιρείας θέλησε να αποτρέψει την εις βάρος του αδικία και απευθύνθηκε στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Βασίλη Παπαγεωργόπουλο, χωρίς να καταφέρει κάποιο αποτέλεσμα.

«Μα είναι δυνατόν να προσφέρω μηδέν ρύπους, μεγαλύτερη παραγωγή ενέργειας και μηδέν κόστος και να προτιμούν τον ανταγωνιστή μου επιβαρύνοντας τους κατοίκους με 60 εκατομμύρια τον χρόνο και ρύπους στην ατμόσφαιρα της πόλης;» αναρωτήθηκε ο «χαμένος», που δεν το έβαλε κάτω και απευθύνθηκε απευθείας σε δημάρχους της περιοχής, δημοσιοποιώντας την ιστορία.

Το θέμα έσκασε στον Τύπο («Ελευθεροτυπία» και «Μακεδονία») και προκάλεσε έκρηξη οργής από δημάρχους του πολεοδομικού συγκροτήματος, που διαπίστωσαν ότι «εν κρυπτώ και παραβύστω» οι Παπαγεωργόπουλος και Ζουρνάς μεθοδεύουν να δώσουν τη δουλειά σε επιχειρηματία της προτίμησής τους, επιβαρύνοντας το περιβάλλον με ρύπους και επιβάλλοντας αυξήσεις δημοτικών τελών της τάξης του 50% (για να καλυφτούν τα 60 εκατομμύρια που θέλει κατ’ έτος ο εργολάβος). Το θέμα έθεσε μεθ’ επιτάσεως στον Ζουρνά ο δήμαρχος Θέρμης και αντιπρόεδρος του συνδέσμου Θόδωρος Παπαδόπουλος, που ζήτησε εξηγήσεις και απαίτησε να τεθεί το θέμα στο ΔΣ του συνδέσμου.

Το ότι ο επιχειρηματικός όμιλος που εξασφάλισε την έγγραφη βεβαίωση συνεργασίας του Γιάννη Ζουρνά είναι συμφερόντων του Μπόμπολα, ερμήνευσε πολλά, αλλά δεν πτόησε τους δημάρχους, που επιμένουν να αντιδρούν. Αύριο το θέμα θα τεθεί στο ΔΣ του συνδέσμου, όπου σύμφωνα με πληροφορίες θα ασκηθεί δριμύτατη κριτική στον Γιάννη Ζουρνά και φυσικά θα ζητηθεί η ανάκληση της βεβαίωσης που εξέδωσε.

Στην υπόθεση παρενέβη και η δικαιοσύνη, καθώς ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας διέταξε προκαταρκτική εξέταση. (Ελπίζουμε να μην έχει και αυτή την τύχη των άλλων σκανδαλωδών υποθέσεων του δήμου Θεσσαλονίκης.) Για να δούμε τι θα δούμε…

Μπερδεμένα πράγματα…

Στον σάλο που δημιουργήθηκε, και θέλοντας να προλάβει τα χειρότερα, ο πρόεδρος του συνδέσμου ΟΤΑ Θεσσαλονίκης και επίλεκτο στέλεχος της διοίκησης του κεντρικού δήμου της πόλης έδωσε έκτακτη συνέντευξη Τύπου το μεσημέρι της Πέμπτης, στη διάρκεια της οποίας μάλλον μπέρδεψε αντί να διαλευκάνει την υπόθεση.

Είπε ο κ. Ζουρνάς ότι η βεβαίωση που έδωσε στην εταιρεία συμφερόντων του κ. Μπόμπολα αφορά στη διάθεση των υπολειμμάτων της καύσης των σκουπιδιών που θα απομείνουν από τη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής, η οποία θα ανατεθεί σε όποιον κερδίσει τον διαγωνισμό που θα γίνει.

«Και τι δικαίωμα έχετε εσείς στα υπολείμματα που θα μείνουν από την μονάδα ηλεκτροπαραγωγής, καθώς αυτός που θα πάρει τη δουλειά θα μπορεί να τα αξιοποιήσει όπως θέλει;», τον ρώτησαν οι δημοσιογράφοι, για να μην πάρουν πειστική απάντηση.

«Και πού ξέρετε πόσα θα είναι αυτά τα υπολείμματα, όταν αυτό εξαρτάται από την τεχνολογία που θα χρησιμοποιηθεί στην καύση των απορριμμάτων από την εταιρεία που θα κερδίσει τον διαγωνισμό;», ήταν η επόμενη ερώτηση, που και αυτή δεν έτυχε πειστικής απάντησης.

«Και γιατί δεν δώσατε βεβαίωση διάθεσης των σκουπιδιών στην εταιρεία που σας το ζήτησε προκειμένου να συμμετάσχει στον διαγωνισμό;», ήταν η επόμενη πιεστική ερώτηση των δημοσιογράφων.

Από το ΥΠΕΧΩΔΕ μου είπαν ότι κακώς η ΡΑΕ έθεσε ως προϋπόθεση συμμετοχής στον διαγωνισμό αυτήν τη βεβαίωση και πως αυτό δεν θα ισχύσει τελικά, είπε.

Κοντολογίς, κόλαση…


Σχολιάστε εδώ