Ζημιά 4 δισ. ευρώ στα Ταμεία από το 2006 μέχρι σήμερα!

Αιφνιδιάστηκε δυσάρεστα η υπουργός, η οποία υποσχέθηκε να μελετήσει τα στοιχεία και να τοποθετηθεί επισήμως σε 15 μέρες. Τα στοιχεία-φωτιά παραδόθηκαν στην κ. Πετραλιά, μόλις αυτή είχε διαβεβαιώσει ότι η Ελληνική Πολιτεία μεταξύ άλλων «εγγυάται τα χαρτοφυλάκια των Ασφαλιστικών Ταμείων, στα οποία δεν υπάρχουν τοξικά προϊόντα». Σημειώνεται πως η κινητή περιουσία των Ταμείων υπολογίστηκε στα 29 δισ. ευρώ το 2006 και σήμερα είναι στα 25 δισ.

Κατά την ηγεσία του ΣΥΝ, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, από τα στοιχεία που παρέδωσε στην κ. Πετραλιά, προκύπτει ότι η ζημιά των 4 δισ. ευρώ προέρχεται από τα δομημένα ομόλογα και τα σκαμπανεβάσματα των μετοχών στο χρηματιστήριο (σ.σ.: είναι επενδυμένο το 23% των αποθεματικών). Η υπουργός δεν απέκλεισε καταρχάς πράγματι κάποιες μετοχές να είναι «προσωρινά» πεσμένες και θεώρησε πως είναι θέμα χρόνου να ανακάμψουν και να επανακτήσουν τη -χαμένη- τους αξία. Και στο σημείο αυτό δέχτηκε νέο «πλήγμα» από τον πρόεδρο του ΣΥΝ κ. Τσίπρα, όταν ο τελευταίος την ενημέρωσε πως:

– «Από το κραχ της κρίσης του 1929 όσοι κράτησαν τις μετοχές τους “είδαν” την επανάκτηση της αξίας τους το… 1987 (!)».

«Έχετε δίκιο που ανησυχείτε. Και εμείς ανησυχούμε…», είπε η κ. Πετραλιά, η οποία όμως, απέκλεισε το ενδεχόμενο να καταργηθεί το νομοθετικό πλαίσιο που κατευθύνει το 23% των αποθεματικών των Ταμείων στο χρηματιστήριο.

Από τη συνάντηση της υπουργού με την αντιπροσωπεία του ΣΥΝ «βγήκαν» και ειδήσεις, που δεν είδαν επίσης το φως της δημοσιότητας. Όπως για παράδειγμα:

* Κανένα Ασφαλιστικό Ταμείο δεν πραγματοποίησε τον ισολογισμό του για το 2007.

* Από το 4ο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, το υπουργείο Απασχόλησης θα δεχθεί 3 δισ. ευρώ και σύμφωνα με την κ. Πετραλιά, η προτεραιότητα της πολιτικής ηγεσίας είναι μεγάλο μέρος των πόρων αυτών να κατευθυνθεί προς την «πράσινη» εργασία, με απασχόληση κυρίως νέων ανθρώπων.

Η υπουργός διαβεβαίωσε επίσης την ηγεσία του ΣΥΝ πως τα «stage» από 18μηνα θα γίνουν 7μηνα στον ιδιωτικό μόνο τομέα με χορήγηση του κατώτατου μισθού και ασφαλιστική κάλυψη των εργαζομένων. Πλήρης η αδυναμία παρέμβασης στον δημόσιο τομέα, όπου υπό καθεστώς «Stage» είναι το 95% των εμπλεκομένων… Ρωμανιάς: Ο ν. 3655/08 φέρνει υποβάθμιση παροχών Η κατάργηση του κανονισμού παροχών των Ασφαλιστικών Ταμείων, που τον προβλέπει ο ν. 3655/08, οδηγεί στην υποβάθμιση των παροχών που διέθεταν οι κλάδοι ασφάλειας μεγάλων Ταμείων. Ταυτόχρονα: τα νέα, ενοποιημένα Ταμεία σε πολλές πολλές περιπτώσεις αδυνατούν να λειτουργήσουν εξαιτίας διοικητικών και λειτουργικών προβλημάτων.

Η αποτίμηση αυτή μετά τις συνοπτικές διαδικασίες ενοποιήσεως των Ασφαλιστικών Ταμείων διατυπώνεται από τον επιστημονικό συνεργάτη στα ασφαλιστικά θέματα της ΓΣΕΕ κ. Γιώργο Ρωμανιά (ανάλογη ήταν και η εκτίμηση του προέδρου των εργαζομένων στα Ασφαλιστικά Ταμεία Γ. Κουτρουμάνη σε συνέντευξη που παραχώρησε στο «ΠΑΡΟΝ» της περασμένης Κυριακής).


Σχολιάστε εδώ