Επιμένει στην εναλλακτική πρόταση εξουσίας ο ΣΥΡΙΖΑ

Πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ, αν και δημοσκοπικά πάντα κινείται σε ποσοστά διπλάσια από το τελευταίο εκλογικό αποτέλεσμα (5%), είναι στο όριο του διψήφιου ποσοστού και ταυτόχρονα αισθάνεται έντονα την πίεση του ΠΑΣΟΚ. Η ηγεσία του τελευταίου αναθάρρησε από τον επαναπατρισμό των ψηφοφόρων του, που την προηγούμενη περίοδο είχαν αποσκιρτήσει προς τον ΣΥΡΙΖΑ, και συνεχίζει την «επίθεση φιλίας» προς το κόμμα της Αριστεράς.

Όπως έχει αναφέρει το «ΠΑΡΟΝ», ο έμπειρος Α. Αλαβάνος διείδε τον κίνδυνο διεμβολισμού του κόμματος και έτσι προχώρησε στην «ηχηρή» διατύπωση των έξι προτάσεων συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, οι οποίες όμως χαρακτηρίστηκαν προσχηματικές και απορρίφθηκαν από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στην πορεία προς τις εκλογές και με το δίλημμα ή συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ ή συνέχιση της διακυβέρνησης από τη ΝΔ, τα στελέχη του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ οργανώνουν την άμυνά τους και επιδιώκουν από σήμερα κιόλας να αποτινάξουν από πάνω τους την ευθύνη για το ενδεχόμενο να μη σχηματιστεί -σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας- κοινή κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ.

Κατ’ αρχάς είναι σχεδόν σίγουρο ότι εάν ανοίξει μια τέτοια συζήτηση (συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ) προεκλογικά, τότε θα δοκιμαστεί σοβαρά το οικοδόμημα της συμμαχίας του ΣΥΡΙΖΑ, στον οποίο δραστηριοποιούνται δυνάμεις που «βγάζουν σπυράκια» ακούγοντας και μόνον το όνομα του ΠΑΣΟΚ.

Θέλοντας να προλάβει τις τυχόν εντάσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, ο Α. Αλαβάνος -σε στενή πάντα συνεργασία με τον Α. Τσίπρα- προωθεί τη δημοσιοποίηση δέκα βασικών προγραμματικών κατευθύνσεων του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να δείξει ότι το κόμμα του επιθυμεί μια πραγματικά εναλλακτική πρόταση εξουσίας και δεν αποτελεί απλώς ένα κόμμα διαμαρτυρίας, όπως διατείνονται τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά ότι θα χαθεί πολύτιμος πολιτικός χρόνος μέχρι να ολοκληρωθεί το έργο της (υπό τον Γ. Δραγασάκη) επιτροπής προγράμματος της συμμαχίας (δεν είναι άλλωστε και εύκολη υπόθεση αφού οι διαφορές ανάμεσα στις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ είναι σοβαρές) και έτσι από κοινού με τον Α. Τσίπρα αποφάσισαν τη δημοσιοποίηση αυτών των βασικών σημείων που περιλαμβάνουν θέματα που αφορούν την οικονομία, τις εργασιακές σχέσεις, το κοινωνικό κράτος, το περιβάλλον, την ανάπτυξη, την παιδεία καθώς και την κατάργηση αντιλαϊκών νόμων που έχουν ψηφίσει τόσο η ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ.

Η πρωτοβουλία αυτή του Α. Αλαβάνου μεταφέρθηκε από τον Α. Τσίπρα στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΝ και, παρ’ όλο που εγκρίθηκε από την πλειοψηφία, συνάντησε την επιφύλαξη από στελέχη της «εσωκομματικής αντιπολίτευσης» τα οποία εξέφρασαν τον πάγιο φόβο τους για μεταφορά του κέντρου λήψης των αποφάσεων από τον ΣΥΝ στη συμμαχία του ΣΥΡΙΖΑ, αφού εκτιμούν ότι τέτοια κεντρικής σημασίας θέματα πρέπει πρώτα να συζητούνται στα όργανα του ΣΥΝ και μετά να μεταφέρονται για ζύμωση στους συμμάχους του ΣΥΡΙΖΑ. Τα ίδια στελέχη έθεσαν και το θέμα της έγκαιρης προετοιμασίας του κόμματος εν όψει των επικείμενων ευρωεκλογών με αιχμή τη σύνθεση του ευρωψηφοδελτίου και την εκλογική διακήρυξη, θέματα που κάθε άλλο παρά απλά είναι αφού έχουν να κάνουν τόσο με φιλοδοξίες των συμμάχων του ΣΥΡΙΖΑ να έχουν εκπροσώπηση στο Ευρωκοινοβούλιο όσο και με τις διαφορετικές προσεγγίσεις ανάμεσα στις συνιστώσες σχετικά με τον ρόλο της ΕΕ. Υπενθυμίζεται ότι ανάλογες διαφωνίες είχαν οδηγήσει σε διάλυση το σχήμα του ΣΥΡΙΖΑ στις προηγούμενες ευρωεκλογές.


Σχολιάστε εδώ