Επιδιαιτησία εν όψει για τη λύση του Κυπριακού

Τώρα, με το πρόσχημα ότι υπάρχει καθυστέρηση στις συνομιλίες και μεγάλη διαφορά μεταξύ των μερών, ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ των Ην. Εθνών στο Κυπριακό, Αλεξάντερ Ντάουνερ, κομίζει από τις ΗΠΑ, όπου βρισκόταν το τελευταίο διάστημα, ιδέες με σκοπό να βοηθηθεί η διαδικασία.

Οι ιδέες

Η διοχέτευση ιδεών παραπέμπει σε μια πρώτη μορφή επιδιαιτησίας. Δηλαδή, όπου τα μέρη διαφωνούν, τις λύσεις προσδοκά να τις δώσει ο ΟΗΕ. Η πρακτική αυτή είναι αντίθετη με τη διπλή θέση Χριστόφια ότι δεν αποδέχεται την επιδιαιτησία και ότι η λύση θα είναι κυπριακή και θα εξευρεθεί μεταξύ των Κυπρίων. Στην πράξη, οι ιδέες που θα προωθήσει ο κ. Ντάουνερ τυγχάνουν ήδη της επεξεργασίας του βρετανικού και του αμερικανικού υπουργείου των Εξωτερικών. Καθόλου τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι τα περί ιδεών που θα βοηθήσουν στη διαδικασία «βγήκαν στον αέρα» μετά τις επαφές που είχε ο κ. Ντάουνερ στις ΗΠΑ με στελέχη του αμερικανικού υπουργείου των Εξωτερικών. Καθόλου τυχαίο επίσης δεν είναι ότι ο κ. Ντάουνερ, πρώην υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας, ήταν υποστηρικτής του Σχεδίου Ανάν.

Πλαίσιο κινήσεων

Μετά τις ΗΠΑ πάντως, την περασμένη Τρίτη, ο κ. Ντάουνερ είχε επαφές στις Βρυξέλλες με τον Κοινοτικό Επίτροπο Αρμόδιο για θέματα Διεύρυνσης Όλι Ρεν, από τον οποίο ζήτησε και πήρε στήριξη σχετικά με τα επόμενα βήματα των Ην. Εθνών και των Αγγλοαμερικανών. Το κοινό σχέδιο δράσης στηρίζεται στην άποψη ότι η διαδικασία λύσης δεν κινείται με τους αναμενόμενους ρυθμούς και συνεπώς θα πρέπει να καθοριστούν τρόποι επιτάχυνσης που καταγράφονται ως ακολούθως:
1. Υποβολή ιδεών από τα Ην. Έθνη για να γεφυρωθούν οι διαφορές μεταξύ των δύο μερών.
2. Ενεργητικότερη εμπλοκή των δύο ηγετών στις συνομιλίες. Αυτό σημαίνει ότι τα Ην. Έθνη θα εισηγηθούν αντί μία να πραγματοποιούνται δύο συναντήσεις μεταξύ των Χριστόφια και Ταλάτ ανά εβδομάδα.
3. Φρένο στις δημόσιες αντιπαραθέσεις μεταξύ των δύο ηγετών για να σταματήσει να μολύνεται το θετικό επικοινωνιακό κλίμα που αρχικώς, μετά δηλαδή την ανάληψη της προεδρίας από τον Δ. Χριστόφια, είχε δημιουργηθεί στην Κύπρο και διεθνώς, με τη συνδρομή κυρίως της Βρετανίας, αλλά και των ΗΠΑ.
4. Τήρηση ίσων αποστάσεων από ΟΗΕ και ΕΕ έναντι των δύο πλευρών.

Η διευκόλυνση

Ηνωμένα Έθνη και Αγγλοαμερικανοί ισχυρίζονται ότι οι ιδέες που επιθυμεί να καταθέσει ο κ. Ντάουνερ δεν είναι ενταγμένες στην πρακτική της επιδιαιτησίας, αλλά της διευκόλυνσης της διαδικασίας, μια πρακτική η οποία δεν είναι εκτός των εντολών του ΓΓ του ΟΗΕ. Επιπρόσθετα, τονίζουν ότι οι ιδέες αυτές θα τεθούν ενώπιον των δύο πλευρών για επεξεργασία, ώστε να εξευρεθεί κοινός μεταξύ τους παρονομαστής. Αυτό όμως δεν γινόταν και με το Σχέδιο Ανάν ή προηγουμένως με τον προπομπό του, δηλαδή τη Δέσμη Ιδεών Γκάλι;


Σχολιάστε εδώ