Εκδίκηση του Μπους με τη βίζα!

Η αρχαιότερη ομογενειακή οργάνωση AHEPA (ΑΧΕΠΑ) καλεί τους ομογενείς να γράψουν ή να τηλεφωνήσουν στον Λευκό Οίκο, σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν την απόφαση του κ. Μπους η οποία, πάντως, ακόμη δεν έχει ανακοινωθεί επισήμως.

Παράλληλα, ο ύπατος πρόεδρος της AHEPA Άικ Γκούλας, με επιστολή του στον αμερικανό Πρόεδρο διαμαρτύρεται για την απόφαση της αμερικανικής διοίκησης, στην οποία αποδίδει πρόθεση να ασκήσει πιέσεις στην ελληνική πλευρά προκειμένου να αποδεχθεί την πρόταση Νίμιτς για το Σκοπιανό, ενώ υποστηρίζει ότι με την απόφαση αυτή ο κ. Μπους τιμωρεί την Ελλάδα για το βέτο στην ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ.

Στην ίδια επιστολή του ο κ. Γκούλας παραθέτει ένα προς ένα τα βήματα με τα οποία η Ελλάδα εναρμονίστηκε πλήρως με τις απαιτήσεις του Προγράμματος, τόσο στην έκδοση ασφαλών διαβατηρίων όσο και σε μια σειρά άλλων παραμέτρων όπως είναι η τρομοκρατία, τα ασφαλή σύνορα κ.ά.

Η εμπλοκή (αναμενόμενη για τους επαΐοντες) σημειώθηκε στο θέμα της συμμετοχής της Ελλάδος στο Πρόγραμμα Visa Waiver, καθώς ο Λευκός Οίκος αφήνει, και πάλι σύμφωνα με εξακριβωμένες πληροφορίες, «εκτός» την Ελλάδα, τη μόνη χώρα της Ενωμένης Ευρώπης που οι πολίτες της χρειάζονται βίζα προκειμένου να ταξιδέψουν στις ΗΠΑ όπου, εντούτοις, ζουν και έχουν αναρριχηθεί σε εξέχουσες πολιτικές, επιστημονικές, πνευματικές και κοινωνικές θέσεις περίπου 2.000.000 αμερικανοί πολίτες ελληνικής καταγωγής.

Η στάση των ΗΠΑ και, εν προκειμένω της κυβέρνησης Μπους, έχει προκαλέσει αναστάτωση στην Ομογένεια, καθώς δημιουργεί και βάσιμες υπόνοιες για σαμποτάζ κατά των ελληνικών συμφερόντων εφόσον έχουν ικανοποιηθεί πλήρως μία σειρά από υποδείξεις και παρατηρήσεις του αμερικανικού παράγοντα σχετικά με την ασφάλεια των ελληνικών διαβατηρίων και την εγχώρια τρομοκρατία.

Ήδη βρίσκονται στις φυλακές Κορυδαλλού τα μέλη της οργάνωσης «17 Νοέμβρη», ενώ κάποιες σκόρπιες ομάδες που αραιά και πού δραστηριοποιούνται στον ίδιο χώρο δεν είναι σε θέση να βάλουν σε κίνδυνο τη δημόσια τάξη την ελληνική και, πολύ περισσότερο, την αμερικανική. Τα διαβατήρια εκδίδονται πλέον από την Ελληνική Αστυνομία, ενώ συμπεριλαμβάνουν και όλα τα αναγκαία βιομετρικά στοιχεία.

Εκείνο που έντονα ακούγεται σε κύκλους της Ουάσινγκτον, και έχει υιοθετηθεί από τον πρόεδρο της ελληνοαμερικανικής οργάνωσης ΑΗΕΡΑ, κ. Γκούλα, είναι η αναβολή να οφείλεται σε πράξη «εκδίκησης» από πλευράς Προέδρου Μπους για την ελληνική στάση στο θέμα της ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ. Η απερχόμενη αμερικανική συντηρητική διοίκηση φέρεται να συνδέει την εθνοπρεπή στάση της Ελλάδος στο συγκεκριμένο ζήτημα με το παρεξηγήσιμο δόγμα Μπους, «μαζί μας ή εχθρός μας».

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της ΑΗΕΡΑ στην επιστολή του προς τον Πρόεδρο Μπους, «ως εθνικός πρόεδρος της ΑΗΕΡΑ και εκπροσωπώντας 3 εκατομμύρια Αμερικανούς ελληνικής καταγωγής και αμέτρητους Φιλέλληνες, σας γράφω για να εκφράσω τη δυσαρέσκειά μας για την πολιτική της κυβέρνησής σας απέναντι στην Ελλάδα, ιδιαίτερα όσον αφορά τη θέληση της Ελλάδας να συμπεριληφθεί στο Πρόγραμμα Visa Waiver των ΗΠΑ».

«Από τότε που το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έθεσε την Ελλάδα υποψήφια για το πρόγραμμα του Σεπτέμβρη του 2007, η Ελλάδα έχει συνεργαστεί στενά με το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας, ακολουθώντας εκθέσεις ασφαλείας για να ικανοποιεί τις προϋποθέσεις και να ανταποκρίνεται στα απαραίτητα κριτήρια, προετοιμαζόμενη για την επέκταση του προγράμματος αυτό το φθινόπωρο. Θεωρούμε και συμφωνούμε ότι η Ελλάδα πρέπει να υπογράψει όλα τα απαραίτητα τεχνικά έγγραφα (MOU) και να τηρήσει τις παραμέτρους ασφαλείας που απαιτούνται από μία χώρα που θα συμμετέχει στο πρόγραμμα. Περιμένουμε από την Ελλάδα να συμμορφωθεί.

Σε δηλώσεις του στο «Παρόν» ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής του Νιου Χάμσαϊρ, ομογενής πολιτικός Κρις Σπύρου, επισημαίνει: «Βάσει των στοιχείων που γνωρίζω, θεωρώ ότι η Ελλάδα έπρεπε να είναι η πρώτη χώρα που δικαιούτο να είναι στο Πρόγραμμα. Θεωρώ ότι η απόφαση του Προέδρου είναι εκδικητική και αβάσιμη και θίγει την υπόληψη της ελληνοαμερικανικής κοινότητας. Τη θεωρώ εκδικητική, τελεία και παύλα».

Το Πρόγραμμα Visa Waiver δημιουργήθηκε το 1986 και επιτρέπει σε πολίτες ορισμένων χωρών να επισκέπτονται τις ΗΠΑ για διάστημα μέχρι τριών μηνών χωρίς πρώτα να αποκτούν βίζα από τα τοπικά αμερικανικά προξενεία. Τη στιγμή αυτή, 27 χώρες συμπεριλαμβάνονται στο πρόγραμμα, εκ των οποίων οι 22 είναι χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε έκθεση που εκδόθηκε στο τέλος Σεπτεμβρίου, αξιωματούχοι της κυβέρνησης των ΗΠΑ προωθούν ένα σχέδιο που θα συμπεριλαμβάνει 13 ακόμα χώρες στο πρόγραμμα αυτό μέχρι το τέλος του 2008 και από την οποία ο Λευκός Οίκος απέκλεισε την Ελλάδα.


Σχολιάστε εδώ