Δικηγορικό «καρτέλ» με… άδεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού!

Και τη σχετική απόφαση τη συνέταξε νομικός, μέλος της Επιτροπής, που διατέλεσε επί σειρά ετών μέλος του ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών!

Με μια περίτεχνη νομικίστικη απόφαση, που ο κοινός νους δυσκολεύεται να παρακολουθήσει, η Επιτροπή έκρινε ότι οι δικηγορικοί σύλλογοι της χώρας καλώς έχουν καθιερώσει αυστηρούς γεωγραφικούς περιορισμούς στην άσκηση του επαγγέλματος, με αποτέλεσμα να αναγκάζονται οι πολίτες να πληρώνουν συχνά δύο δικηγόρους, έναν για να τους εκπροσωπεί και έναν για να… νομιμοποιεί ενώπιον του δικαστηρίου αυτόν που τους εκπροσωπεί.

Ως γνωστόν, όταν ένας πολίτης έχει μια υπόθεση σε πολιτικό ή διοικητικό δικαστήριο μακριά από την έδρα του δικηγόρου του, είναι υποχρεωμένος να πληρώνει και έναν δικηγόρο από τον τοπικό σύλλογο, ο οποίος παρίσταται απλώς για να δηλώσει ότι νομιμοποιεί την παρουσία του άλλου δικηγόρου. Οι αμοιβές αυτές, κατά πάγια πρακτική των συλλόγων, πηγαίνουν σε ειδικό ταμείο του τοπικού δικηγορικού συλλόγου και αργότερα μοιράζονται στα μέλη του ως μέρισμα. Δηλαδή, οι δικηγόροι έχουν κάνει πραγματικότητα το όνειρο όλων, να πληρώνονται χωρίς να εργάζονται!

Αυτό το προκλητικό προνόμιο μιας κλειστής επαγγελματικής ομάδας ελεύθερων επαγγελματιών εξετάσθηκε από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, ύστερα από σχετική καταγγελία του δικηγόρου Θεσσαλονίκης Αθ. Πιτσιόρλα. Η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού, που διερεύνησε την καταγγελία, εναρμονίστηκε με την κοινή λογική και δικαίωσε τον καταγγέλλοντα προτείνοντας:
1. Να απευθυνθεί σύσταση προς τους Δικηγορικούς Συλλόγους της χώρας, ώστε να μην εφαρμόζουν τις… αρχαίες διατάξεις του Κώδικα περί δικηγόρων (1954) αναφορικά με την παράσταση των μελών τους στα πολιτικά και διοικητικά δικαστήρια και κατά την υπογραφή συμβολαίων, επειδή είναι αντίθετες στο κοινοτικό δίκαιο.
2. Να απειληθεί πρόστιμο ή χρηματική ποινή σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των δικηγορικών συλλόγων με την ως άνω απόφαση-σύσταση.

Κι όμως, η πλειοψηφία των μελών της Επιτροπής (7-2) απέρριψε την εισήγηση της Γενικής Διεύθυνσης, καταλήγοντας μάλιστα σε εξοργιστικά, για τον μέσο πολίτη, συμπεράσματα: ότι δηλαδή οι γεωγραφικοί περιορισμοί ωφελούν τους πελάτες των δικηγόρων, επειδή μειώνουν τα έξοδα και τους εξασφαλίζουν καλύτερη ποιότητα υπηρεσιών!

«Τυχόν άρση αυτού το οποίο καταγγέλλεται ως γεωγραφικός περιορισμός θα επεβάρυνε τον καταναλωτή οικονομικώς, ενώ θα επηρέαζε αρνητικά, λόγω της περιπλοκότητος των σχετικών με τις παρεχόμενες υπηρεσίες δικονομικών και συναφών καθηκόντων, την ποιότητα των υπηρεσιών», σημειώνεται στη… μνημειώδη απόφαση, με την οποία διαφώνησε ακόμη και ο πρόεδρος της Επιτροπής, κ. Σπ. Ζησιμόπουλος.

Είναι αξιοσημείωτο -και ενδεικτικό της γελοιοποίησης του θεσμού της Επιτροπής- ότι συντάκτης της απόφασης είναι ο δικηγόρος κ. Κυριάκος Μακαρώνας, παλαιός συνδικαλιστής, με θητεία στο διοικητικό συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών την περίοδο 1996-2002, όπως ο ίδιος σημειώνει υπερήφανα στο βιογραφικό του. Δηλαδή, ένας συνδικαλιστής δικηγόρος έγινε ο κριτής των συναδέλφων του δικηγόρων, χωρίς να ενοχληθεί κάποιος από αυτήν την… ασήμαντη σύγκρουση συμφερόντων.


Σχολιάστε εδώ