Διεθνές Οικονομικό Βαρόμετρο

1
Για να μη σας παραπλανούν οι πληρωμένοι χρηματιστηριακοί και επενδυτικοί αναλυτές και σύμβουλοι και ορισμένοι κυβερνητικοί παράγοντες και τραπεζίτες, σας πληροφορούμε ότι σύμφωνα με αντικειμενικές εκτιμήσεις η σημερινή χρηματοπιστωτική κρίση είναι εξαιρετικά σοβαρή και ακαθόριστης χρονικής διάρκειας. Για παράδειγμα, ο επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν προέβλεψε με δήλωσή του στις 15 Σεπτεμβρίου ότι θα έχουμε περαιτέρω συρρίκνωση του τραπεζικού κλάδου στις δυτικές χώρες και στις ΗΠΑ φυσικά. Και σημειώστε ότι οι δέκα μεγαλύτερες ιδιωτικές τράπεζες του κόσμου συγκροτούν Ταμείο Αλληλοβοήθειας με αρχικό κεφάλαιο 70 δισ. δολαρίων. Στο μεταξύ στις ΗΠΑ ξεπουλιούνται όλες οι κερδοσκοπικές τράπεζες και οι χρηματοπιστωτικές εταιρείες με ευτελές τίμημα. Αλλά αγοραστές δεν βρίσκονται. Οι επενδυτές έχουν ξυπνήσει και δεν πιστεύουν πλέον στις προβλέψεις και υποδείξεις των τάχα αλάνθαστων «επενδυτικών συμβούλων» και των τραπεζιτών. Και καλά κάνουν. Όταν βλέπεις τέτοιες εξελίξεις και ακούς τέτοιες προβλέψεις, είναι δυνατόν να πιστέψεις ότι πρόκειται για σύντομη και παροδική κρίση; Στις ΗΠΑ όλοι ξεπουλάνε κάθε «άρρωστο» περιουσιακό τους στοιχείο. Και οι μεγάλες επιχειρήσεις. Αν η κρίση ήταν παροδική, θα είχαμε τέτοιο ξεπούλημα; Προσοχή λοιπόν και μην πιστεύετε κανέναν από τους πληρωμένους κεκράκτες της απατεωνίστικης χρηματοπιστωτικής αγοράς. Όποιος και να είναι αυτός και όποια θέση και αν κατέχει.

2
Τα μαντάτα από την επιβράδυνση των δυτικών οικονομιών δεν σταματάνε στην κρίση του χρηματοοικονομικού τομέα. Υπάρχουν και χειρότερα. Οι πληγές που άνοιξε η φάση επιβράδυνσης στην πραγματική οικονομία. Στις ΗΠΑ η ανεργία τον Αύγουστο εκτοξεύτηκε στο 6,1% και σύντομα θα δούμε σε ποιο ποσοστό θα φτάσει μέχρι το τέλος του χρόνου, καθώς σημειώνεται τάση συνεχούς αύξησής της. Η βιομηχανική παραγωγή παρουσίασε μείωση κατά 1,1% και οι λιανικές πωλήσεις έφτασαν σε πολύ χαμηλό όγκο. Τα χαμηλά επιτόκια της FED τροφοδοτούν και υψηλό πληθωρισμό. Kαι οι επιπτώσεις της κρίσης μετατίθενται στον λαό. Από πλευράς ΑΕΠ η μείωση της βιομηχανικής παραγωγής τον έχει καθηλώσει σε στασιμότητα. Όλα αυτά δημιουργούν ένα απαισιόδοξο κλίμα για το μέλλον. Οι Αμερικανοί χάνουν πλέον την πατροπαράδοτη τυφλή εμπιστοσύνη τους στη δύναμη των dollars, που βλέπουν να τη ροκανίζει ο πληθωρισμός. Και όσοι τυχαίνει να ταξιδεύσουν σε χώρα της Ευρωζώνης αισθάνονται απογοήτευση όταν διαπιστώνουν ότι πρέπει να δώσουν περίπου ενάμισι δολάριο για να πάρουν ένα ευρώ. Το άλλοτε προσκυνημένο πράσινο νόμισμα βρίσκεται σε μεγάλη κατρακύλα μέσα και έξω από τις ΗΠΑ. Αλλά και η Ευρώπη έχει τα χάλια της. Η καταιγίδα πλήττει με ιδιαίτερη ένταση Γερμανία, Ιταλία, Βρετανία και Ισπανία. Και με μικρότερη ένταση προς το παρόν τις υπόλοιπες χώρες.

3
Ο υπουργός Οικονομίας κ. Αλογοσκούφης, αναφερόμενος στις επιπτώσεις της τωρινής κρίσης την περασμένη εβδομάδα, μας είπε ότι το ελληνικό χρηματοοικονομικό σύστημα είναι σταθερό. Μέχρι στιγμής βέβαια. Γιατί για το άμεσο μέλλον έχω ισχυρές επιφυλάξεις. Οι ελληνικές τράπεζες έχουν ξανοιχτεί στις γειτονικές μας βαλκανικές χώρες, αλλά και σε χώρες της ανατολικής Ευρώπης. Όταν η κρίση φτάσει και εκεί, ενδεχόμενη υποτίμηση των νομισμάτων τους (ή έστω κατολίσθηση) θα έχει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στις ελληνικές τράπεζες. Και δεν είναι μόνο οι εξελίξεις στις γειτονικές μας χώρες που δημιουργούν απειλές. Είναι και οι εξελίξεις στην ελληνική οικονομία. Η επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης και η γενικότερη συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας και στη χώρα μας, εξελίξεις που θεωρούνται σίγουρες, θα αυξήσουν τις επισφάλειες των τραπεζών στις χορηγήσεις που έγιναν σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την αύξηση του κόστους του χρήματος και τη μειωμένη ρευστότητα, είναι πολύ ανησυχητικά σημάδια, που προβληματίζουν τις τράπεζές μας. Που δεν μπορούν να προδικάσουν το τι ξημερώνει η επόμενη μέρα. Πάντως από την 1/1/2008 μέχρι σήμερα μειώθηκε η καθαρή θέση των τραπεζών Eurobank, Alpha Bank, Εμπορικής και ΑΤΕ. Όλα αυτά τα μέτρησε ο κ. Αλογοσκούφης; Και αν ναι, τι συμπέρασμα έβγαλε; Έχω την αίσθηση ότι το 2009 θα είναι αρκετά δύσκολο για τις τράπεζες γενικά και δεν αποκλείεται και εδώ να έχουμε συγχωνεύσεις τραπεζών. Η ισχύς εν τη ενώσει.


Σχολιάστε εδώ