Δεν συζητάμε με τον Νίμιτς!

Μπορεί μεν να ικανοποιεί τις ελληνικές θέσεις σχετικά με την ονομασία της FYROM, ωστόσο αδιαμφισβήτητα αποτελεί «πάρθειο βέλος», όπως εύστοχα έχει σημειώσει εδώ και βδομάδες «ΤΟ ΠΑΡΟΝ», ενάντια στην Ελλάδα, στα εξής καίρια σημεία:

– Βάζει απʼ την πίσω πόρτα, και χωρίς να έχει καμιά εξουσιοδότηση για το σημείο αυτό ο Νίμιτς, το ζήτημα της ύπαρξης «μακεδονικής» εθνότητας και γλώσσας.

– Δεν κατοχυρώνει σε καμιά περίπτωση το «erga omnes», δηλαδή την ισχύ και χρήση του νέου ονόματος της FYROM έναντι όλων και από όλους, όπως κατʼ επανάληψη και με κατηγορηματικό τρόπο έχει υπογραμμίσει ο Κ. Καραμανλής.

– Στην ουσία ο Νίμιτς εμμέσως παραπέμπει σε «διπλή ονομασία», αφού ούτε το συνταγματικό όνομα των Σκοπίων αλλάζει, ούτε υποχρεώνει σε χρήση του νέου ονόματος στις διμερείς σχέσεις. Απλώς κάνει λόγο για «σύσταση» προς τούτο…

– Τοποθετεί όμως και μια άλλη κερκόπορτα σε βάρος της χώρας μας με την πρόβλεψη (άρθρο 6 της πρότασης Νίμιτς) ότι κανένα μέρος δεν θα μπορεί να χρησιμοποιεί αποκλειστικά τους όρους «Μακεδονία» ή «Μακεδονικός». Έτσι, αφενός εκχωρεί στα Σκόπια δικαιώματα που για χρόνια απαιτούσαν, αφετέρου δημιουργεί αμφισβητήσεις για την Ελλάδα σε ό,τι αφορά για παράδειγμα τη χρήση του όρου «αεροδρόμιο Μακεδονία» ή ακόμα και «υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης»…

Αυτό το ναρκοπέδιο, αυτό το –πράγματι– «πάρθειο βέλος», οφείλει η ελληνική κυβέρνηση και πρωτίστως ο Κώστας Καραμανλής να το απορρίψουν. Διότι, σύμφωνα με σοβαρούς πολιτικούς και διπλωματικούς αναλυτές, ακόμα κι απʼ το κυβερνητικό στρατόπεδο, υπερβαίνει την «κόκκινη γραμμή» την οποία ο ίδιος ο πρωθυπουργός τράβηξε και αποδέχτηκε η πολιτική ηγεσία της χώρας (η μεγάλη της πλειοψηφία).

Αντίθετα, κατά τους ίδιους αναλυτές, η θέση ότι οι προτάσεις Νίμιτς αποτελούν έστω βάση διαπραγμάτευσης και συνέχισης του διαλόγου συνιστά υποχώρηση και δημιουργεί μείζονες κινδύνους. Καθότι όλα παραπέμπουν στο ότι οι νέες προτάσεις, με δόλωμα το όνομα, στην ουσία αποτελούν ένα βήμα επί τα χείρω.

Οπότε η αρμόζουσα εθνική θέση δεν μπορεί να είναι άλλη απʼ την απόρριψη αυτών των «ναρκοπέδιων» και τη δήλωση συνέχισης μεν των διαπραγματεύσεων, αλλά αφού αλλάξουν τα επίμαχα και μη αποδεκτά για την Ελλάδα σημείων, τονίζουν οι ίδιοι αναλυτές.

Τι θα κάνει ο Καραμανλής

Σε διαφορετική περίπτωση, αποδοχής δηλαδή των προτάσεων ως «βάση διαπραγμάτευσης», στην ουσία βάζουμε στο τραπέζι των συζητήσεων θέματα τα οποία έως και πρόσφατα δεν αποδεχόμασταν ως θέματα που συζητάμε. Και αυτό συνιστά μια επικίνδυνη διολίσθηση.

Υπενθυμίζουμε την πάγια θέση που είχαν έναντι των τουρκικών διεκδικήσεων τόσο ο Α. Παπανδρέου όσο κι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ότι δηλαδή δεν αποδεχόμαστε καμιά άλλη συζήτηση πέραν της παραπομπής του ζητήματος της υφαλοκρηπίδας στη Χάγη.

Αυτό και σαν απάντηση στο επιχείρημα ότι θα ήταν λάθος η Ελλάδα να φανεί ότι χρεώνεται την απόρριψη του πακέτου Νίμιτς, καθώς και ότι μια τέτοια απόρριψη θα οδηγούσε σε απομόνωση της χώρας μας, αφού οι άλλοι Ευρωπαίοι δεν μπορούν να κατανοήσουν μια τέτοια άρνηση. Και έτσι θα χάναμε και συμμάχους πολύτιμους που μας στήριξαν στο βέτο στο Βουκουρέστι.

Πάντως αυτή η λογική φαίνεται ότι επικρατεί στο περιβάλλον του πρωθυπουργού.

Επισημαίνουμε ωστόσο μια διαφοροποίηση μεταξύ Καραμανλή και Ντ. Μπακογιάννη στον χειρισμό του όλου θέματος.

Ο μεν πρωθυπουργός κρατά χαμηλούς τόνους, τόσο προσδοκιών όσο και χειρισμών. Αντίθετα, η ΥΠΕΞ, μέσω και των πολλών ερεισμάτων που διαθέτει στα ΜΜΕ, επιχειρεί να διοχετεύσει έναν αέρα αισιοδοξίας, ακόμα και… θριαμβολογίας, ότι οι προτάσεις Νίμιτς είναι έως και θετικές για τη χώρα μας!

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες μας, κατά τη συνάντησή τους ο Καραμανλής συνέστησε στην Ντόρα να χαμηλώσει τους τόνους αισιοδοξίας και να αναδιπλωθεί…

Πάντως είναι χαρακτηριστικό πως τα περισσότερα ΜΜΕ ή υποβαθμίζουν το θέμα ή περνούν τη γραμμή της Ντόρας, τη γραμμή της… ελληνικής ικανοποίησης…

Εξάλλου στενοί συνεργάτες του Κ. Καραμανλή μας υπογράμμιζαν ότι ο πρωθυπουργός σε καμιά περίπτωση δεν θα ξεπεράσει την -εθνική- κόκκινη γραμμή την οποία ο ίδιος έχει θέσει, άσχετα αν για λόγους στρατηγικής και διαπραγμάτευσης δεν απορρίπτει εξαρχής το πακέτο Νίμιτς.

Και σε καμιά περίπτωση, πρόσθεταν, δεν θα κάνει πίσω στο «erga omnes», την πάγια δηλαδή θέση ότι το νέο όνομα θα ισχύει έναντι πάντων, δίχως κενά και «τρύπες» και άλλου είδους μεθοδεύσεις.

Στο βάθος… κάλπες;

Έτσι που έχει διαμορφωθεί το κλίμα γύρω απʼ τις εξελίξεις στο Σκοπιανό, ουδείς μπορεί να αποκλείσει και το σενάριο που ανέδειξε «ΤΟ ΠΑΡΟΝ» την περασμένη Κυριακή. Αν δηλαδή τα πράγματα φτάσουν σε αδιέξοδο, τότε ο Κ. Καραμανλής να απευθυνθεί στον λαό με εκλογές και με ερώτημα τη διατήρηση των πάγιων εθνικών θέσεων έναντι μάλιστα πιέσεων.

Είναι, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες μας, ένα ζήτημα που απασχολεί και το ΠΑΣΟΚ. Η Χαρ. Τρικούπη αντιμετωπίζει κάτι τέτοιο με ανησυχία, αφού σε τέτοιες περιπτώσεις συνήθως προκαλείται συσπείρωση γύρω απʼ τις θέσεις της κυβέρνησης, όταν μάλιστα απηχούν τις διαθέσεις της κοινής γνώμης.

Ωστόσο κύκλοι της Χαρ. Τρικούπη μας επεσήμαιναν με σχετική ανακούφιση ότι, όπως προκύπτει απʼ την ανάλυσή τους, φαίνεται πως κάτι τέτοιο δεν του βγαίνει του Καραμανλή, οπότε…

Ενώ σε ό,τι αφορά την άρνηση της ηγεσίας της FYROM να αποδεχτεί το πακέτο Νίμιτς, έγκυροι πολιτικοί αναλυτές την απέδιδαν στη συνειδητοποίηση ότι τουλάχιστον για τα επόμενα 4-5 χρόνια αποκλείεται η ένταξή τους σε ΝΑΤΟ ή ΕΕ, οπότε παίζουν το χαρτί της αδιαλλαξίας τόσο ο μετριοπαθής Τσερβενκόφσκι, που έσπευσε πρώτος να το απορρίψει, όσο κι ο Γκρούεφσκι, ο οποίος έτσι κι αλλιώς επενδύει στην αδιαλλαξία…

Ο… τσαμπουκάς της Ντόρας

Σύμφωνα με αποκλειστικές μας πληροφορίες, κατά την πρόσφατη συνάντηση της Ντ. Μπακογιάννη με τον Γ. Παπανδρέου προκειμένου να τον ενημερώσει επί των εξελίξεων και της πρότασης Νίμιτς, η ΥΠΕΞ φάνηκε αρκετά «άκαμπτη» έναντι του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, του οποίου η ανεξήγητη «ηπιότητα» προξένησε αίσθηση στους συνεργάτες τόσο τους δικούς της όσο και του Γιώργου…

Συγκεκριμένα, με αλαζονεία η Ντ. Μπακογιάννη απαίτησε απʼ τον Παπανδρέου να πει τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ επί των νέων προτάσεων Νίμιτς.

– Πείτε μας τις θέσεις και τις απόψεις σας, του είπε.

– Θέλουμε να μάθουμε τις απόψεις του πρωθυπουργού, αντέτεινε ο Γιώργος.

– Όχι, κύριε Παπανδρέου, τις δικές σας θέσεις θέλω να ξέρω, ήταν η απάντηση της ΥΠΕΞ…

Ο Προκόπης Παυλόπουλος

Κατά την πρόσφατη παρουσίαση του βιβλίου του δημοσιογράφου Στ. Λυγερού «Εν ονόματι της Μακεδονίας», ο εκ των παρουσιαστών υπουργός Πρ. Παυλόπουλος υπογράμμισε πως «η κόκκινη γραμμή της ελληνικής πλευράς είναι η σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό «erga omnes» και διευκρίνισε πως «όταν λέμε γεωγραφικό εννοούμε γεωγραφικό κι όχι όρο υπεκφυγής».

Χαρακτήρισε επιπλέον τη διεκδίκηση της FYROM ως «διεκδίκηση για ένα όνομα που δεν τους ανήκει και μια ιστορία που δεν έγραψαν».

Εκβιάζει η Ουάσινγκτον…

Στο μεταξύ η απόφαση των ΗΠΑ να μην εντάξουν την Ελλάδα στις χώρες που δεν χρειάζονται βίζα, σίγουρα εντάσσεται στο πλαίσιο συνέχισης των εκβιασμών προς τη χώρα μας, εκβιασμών βασικά για δύο θέματα:

• Την ελληνορωσική προσέγγιση μέσω της πολιτικής των «αγωγών».

• Την ελληνική θέση στο θέμα των Σκοπίων.

Μάλιστα οι παραπάνω εκτιμήσεις προέρχονται τόσο απʼ την κυβέρνηση όσο και απʼ την αντιπολίτευση.


Σχολιάστε εδώ