Δίμηνη ανακωχή στη ΝΔ
Κατά κοινή εκτίμηση, το «σιωπητήριο» που επικρατεί τις τελευταίες ημέρες θα διατηρηθεί τουλάχιστον μέχρι και την ψήφιση του προϋπολογισμού το δεύτερο 10ήμερο του Δεκεμβρίου.
Οι διαδοχικές δημόσιες παρεμβάσεις του πρωθυπουργού έχουν βελτιώσει σ’ έναν βαθμό το κλίμα στην κυβερνητική παράταξη και οι εξαγγελίες του καλλιέργησαν προσδοκίες για τις επόμενες κινήσεις του. Ταυτόχρονα, οι βουλευτές που «πρωταγωνίστησαν» (με τις διαφοροποιήσεις τους) τους προηγούμενους μήνες αντελήφθησαν, μετά και το «κρούσμα» με τον βουλευτή Στ. Δαϊλάκη, πόσο εύθραυστη είναι η πλειοψηφία της Νέας Δημοκρατίας. Είναι λογικό κανείς να μην επιθυμεί να «φορτωθεί» τις… ιστορικές ευθύνες μιας ανατροπής της κυβέρνησης. Ακόμη κι αυτός ο Π. Τατούλης, στον οποίο έχουν επενδύσει πολλά στην αντιπολίτευση, έσπευσε να επαναβεβαιώσει ότι δεν πρόκειται ο ίδιος να ρίξει την κυβέρνηση!
Το γεγονός πάντως ότι οι βουλευτές δεν μιλούν δημόσια δεν σημαίνει ότι δεν εκφράζουν -στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους- τις αντιρρήσεις τους η ακόμη και την απογοήτευσή τους για τις επιλογές που γίνονται. Ειδικά δε στην υπόθεση Δαϊλάκη τονίζουν ότι έγινε ο χειρότερος δυνατός χειρισμός και πως το Μαξίμου αντέδρασε με πανικό.
Στη φαρέτρα η ψήφος εμπιστοσύνης
ΜΕ ΔΕΔΟΜΕΝΗ αυτήν την κατάσταση ο Κ. Καραμανλής δεν θα χρειαστεί, κατά τα φαινόμενα, να τραβήξει από το συρτάρι του το «χαρτί» της ψήφου εμπιστοσύνης, προκειμένου να επαναφέρει στην τάξη τους «άτακτους» βουλευτές. Σύμφωνα δε με τις πληροφορίες, θα το χρησιμοποιήσει μετά τον ανασχηματισμό, σε περίπτωση που σημειωθούν αντιδράσεις, είτε απ’ όσους περίμεναν και δεν πήραν χαρτοφυλάκιο, είτε από εκείνους που θα έχουν βρεθεί εκτός κυβέρνησης. Ωστόσο, στη ΝΔ δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο το ΠΑΣΟΚ στο αμέσως προσεχές διάστημα να προσπαθήσει να ακυρώσει το «χαρτί» αυτό, καταθέτοντας το ίδιο πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης. Κι αυτό θα μπορούσε να γίνει ίσως και στην προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για την οικονομική κρίση, για την οποία δεν έχει καθορισθεί συγκεκριμένη ημερομηνία.
ΚΑΤΑ ΤΑ ΛΟΙΠΑ, σε Μαξίμου και Ρηγίλλης επικρατεί σχετική ικανοποίηση (ανακούφιση για την ακρίβεια) για τις τελευταίες δημοσκοπήσεις.
Υπάρχει ανακοπή της καθοδικής πορείας, ως αποτέλεσμα των πρωτοβουλιών του πρωθυπουργού, ωστόσο η κατάσταση παραμένει ρευστή και πρέπει να γίνουν συντονισμένες κινήσεις, ώστε η Νέα Δημοκρατία να κερδίσει τη μάχη των εντυπώσεων.
Ενδεικτικό της ρευστότητας είναι ότι στη τελευταία δημοσκόπηση της Μέτρον το ΠΑΣΟΚ προηγείται με 0,4%, ενώ στην αμέσως προηγούμενη της ίδιας εταιρείας ήταν μπροστά με 2,2%. Τα ίδια και με την «Public»: Στην τελευταία μέτρηση προηγείται το ΠΑΣΟΚ με 1%, στην προηγούμενη της ίδιας εταιρείας ήταν μπροστά η ΝΔ με 1,5%.
ΕΞΑΛΛΟΥ, σύμφωνα με πληροφορίες όλοι οι επικοινωνιολόγοι που έχουν «ανοικτή γραμμή» με την κυβέρνηση επισημαίνουν ότι δεν αρκούν οι πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού και η στροφή προς τη φιλολαϊκή πολιτική. Θέτουν μία επιπλέον προϋπόθεση, αυτήν του σαρωτικού ανασχηματισμού.
ΕΝΤΟΝΟΣ ΕΙΝΑΙ ο προβληματισμός μεταξύ υπουργών και βουλευτών για τις επιπτώσεις από την υπόθεση του Βατοπεδίου, καθώς όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η κυβέρνηση δέχεται ένα ισχυρό πλήγμα. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη δημοσκόπηση της Public (για τον ΣΚΑΪ) το 93% των Ελλήνων πιστεύει ότι υπάρχουν πολιτικές ευθύνες που «αγγίζουν» την καρδιά του Μαξίμου (Ρουσόπουλος, Αγγέλου).
Την ίδια στιγμή, σε καθημερινή βάση έρχονται στο φως και νέες αποκαλύψεις που δίνουν μεγαλύτερες διαστάσεις στο σκάνδαλο, σε σημείο που κανείς να μην μπορεί να προβλέψει πώς θα καταλήξει η όλη υπόθεση. Είναι γεγονός ότι το πλήγμα για τον υπουργό Επικρατείας είναι μεγάλο και πολύ δύσκολα θα παραμείνει στην κυβέρνηση μετά τον ανασχηματισμό, όποτε κι αν γίνει αυτός.
ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΣΤΙΓΜΗ οι υπουργοί που επισκέπτονται την περιφέρεια και συναντούν κομματικά στελέχη μεταφέρουν στην Αθήνα το «αρνητικό κλίμα» που επικρατεί μεταξύ των ψηφοφόρων του κόμματος.
Οι διαμαρτυρίες εστιάζονται στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, αλλά και στα σκάνδαλα στα οποία φέρονται να εμπλέκονται κυβερνητικά στελέχη. «Ντρεπόμαστε να πάμε στα καφενεία», λένε χαρακτηριστικά, ενώ υπάρχουν και παράπονα τοπικού χαρακτήρα, όπως στη Θεσσαλία (Καρδίτσα), όπου οι πολίτες διαμαρτύρονται για τις χαμηλές τιμές των αγροτικών προϊόντων.
Δεν λείπουν και οι γκρίνιες κατά των βουλευτών που διαφωνούν δημοσίως, όπως στις Σέρρες. Σε ορισμένες περιπτώσεις, την οργή των κομματικών στελεχών προκαλεί η συμπεριφορά των υπουργών (Φώλιας κ.ά.) που εμφανίζονται στις κομματικές εκδηλώσεις με αλαζονικό ύφος και αντιμετωπίζουν «αφ’ υψηλού» τα παράπονα και τα αιτήματά τους.