Για τρία χρόνια το Mega δεν μπορεί να αναπτύξει συνδρομητική TV

«Η συγκέντρωση αυτή δεν αποτελεί δεσπόζουσα θέση και ανεπίτρεπτο έλεγχο στις σχετικές αγορές των μέσων μαζικής ενημέρωσης, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 3 και 5 του ν. 3592/2007, ούτε προκαλεί σοβαρές αμφιβολίες ως προς τη δυνατότητά της να περιορίσει σημαντικά τον ανταγωνισμό στις επιμέρους σχετικές αγορές στις οποίες αφορά».

Πρόκειται για την απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού για την απόκτηση της Myriad International Holdings (MIH) από τη Forthnet, η οποία ελήφθη στις 29 Ιουλίου. Είχε προηγηθεί η απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων που πρώτη έδωσε το «πράσινο φως» εγκρίνοντας την εξαγορά των NetMed NV και Intervision που ελέγχονταν από τη MIH και την Tyletypos Cyprus limited. Εκ παραδρομής αυτήν την απόφαση της ΕΕΤΤ παρουσιάσαμε, στο τέλος του καλοκαιριού, ως απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Η απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού που δημοσιεύτηκε προ ημερών έχει μια σειρά από σημαντικά στοιχεία:

1. Η επιτροπή κρίνει πως η Forthnet «δεν συνιστά επιχείρηση μέσων ενημέρωσης, καθώς πριν από την ολοκλήρωση της υπό κρίση συγκέντρωσης αφενός δεν δραστηριοποιούνταν σε μέσα ενημέρωσης και αφετέρου, δεδομένου του ότι κατά δήλωσή της δεν παρέχει ακόμα υπηρεσίες IPTV, δεν εμπίπτει και στην περίπτωση δ’ του άρθρου 2 του ν. 3310/2005». Σύμφωνα με την επιτροπή, «η Forthnet συνιστά επιχείρηση ηλεκτρονικών επικοινωνιών βάσει των προβλέψεων του ν. 3431/ 2006». Με αυτήν την κρίση, επί της ουσίας η επιτροπή εγκρίνει τη μεταβίβαση.

2. Υπάρχει περιορισμός για τη μη ανάπτυξη ανταγωνιστικών δραστηριοτήτων (συνδρομητική TV) από την Τηλέτυπος (Mega) προς τη Forthnet για τρία χρόνια. Η απόφαση αναφέρει πως η «υποχρέωση μη ανταγωνισμού κρίνεται εύλογη» και «είναι περιορισμένη χρονικά, ισχύουσα για μια τριετία», υπογραμμίζοντας πως οι «ανωτέρω περιορισμοί επιβάλλονται και στην Τηλέτυπος».


Σχολιάστε εδώ