Γιατί εκλογές;

Όσοι είναι πολιτικά άπλεροι -και είναι αρκετοί- αλλά και ορισμένοι πολιτικά επαρκείς, προτείνουν στον πρωθυπουργό να επιλέξει οσονούπω τον δρόμο της «εκλογικής αρπαχτής». Στην πραγματικότητα οι «συμβουλάτορες» λένε στον κ. Καραμανλή να κάνει το «άλμα του θανάτου» και ό,τι βγει! Όμως και το συμφέρον της χώρας και το προσωπικό συμφέρον του κ. Καραμανλή, καθώς και η αντικειμενική πολιτική πραγματικότητα, δείχνουν στον πρωθυπουργό τον δρόμο της εξάντλησης της τετραετίας. Αλήθεια τι θα κερδίσει περισσότερο ο κ. Καραμανλής, απ’ ό,τι ήδη έχει, εάν έναν χρόνο μετά τη «δεύτερη ευκαιρία» ζητήσει και «τρίτη ευκαιρία» από το εκλογικό σώμα; Κατά τη γνώμη μας, οι πρόωρες μόνο χασούρα θα φέρουν στον πρωθυπουργό και να γιατί:

– Ως έχουν σήμερα τα πράγματα, ο κ. Καραμανλής θα βρίσκεται στο τιμόνι της εξουσίας μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2011, δηλαδή περίπου τρία χρόνια ακόμα. Οι «152» βουλευτές που έχει ψηφίζουν ανελλιπώς όλα τα νομοσχέδια – και κακώς τους επέβαλε «σιωπητήριο», καθότι κάλλιστα θα μπορούσε η κριτική των βουλευτών του να συγκρατεί τους δυσαρεστημένους οπαδούς και ταυτόχρονα ο ίδιος να την ενσωματώνει στη ρητορική του, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο διορθωτικών κινήσεων στον κατάλληλο χρόνο. Επιπρόσθετα, ο πρωθυπουργός απαλλαγμένος από το άγχος των εκλογών θα μπορούσε να κάνει πράξη τη ρήση «θέλω να είμαι χρήσιμος!»

– Αντίθετα, οι πρόωρες εκλογές είναι σκέτη χασούρα. Πρώτον, κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί τη σίγουρη πρωτιά στη ΝΔ – κι αν δεν έρθει, το «πάρτι» τελείωσε, πόσω μάλλον που η πλειοψηφία του εκλογικού σώματος κινείται σε κεντροαριστερή κατεύθυνση. Αλλά έστω ότι παίρνει πρωτιά η ΝΔ, προφανώς δεν αρκεί και θα είναι αναγκασμένος ο κ. Καραμανλής να ζητήσει «τέταρτη ευκαιρία». Ε, μια τέτοια προσδοκία κινείται στα όρια της ουτοπίας!

ΥΓ.: Τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων θα εμφανίζουν για έναν ή δύο μήνες την ψαλίδα να ανοιγοκλείνει, κατόπιν η τάση θα είναι σταθερή, ορατή και απαγορευτική για πρόωρες εκλογές…


Σχολιάστε εδώ