Βόμβα για τη δημόσια υγεία το κέντρο της Αθήνας

Είναι απορίας άξιον ότι ακόμη δεν ξέσπασε κάποια επιδημία πανώλης στο λεκανοπέδιο με τις τόσες εστίες μόλυνσης και τις τριτοκοσμικές συνθήκες διαβίωσης χιλιάδων μεταναστών στοιβαγμένων ο ένας πάνω στον άλλο σε κάθε μορφής μικρό διαμέρισμα, εγκαταλελειμμένο οίκημα και κρυφή τρύπα πέριξ του κέντρου των Αθηνών.

Η εικόνα που αναδύεται από τις καταγραφές των ελέγχων της Νομαρχίας Αθηνών όλο το καλοκαίρι σε 500 περίπου σημεία (εγκαταλελειμμένα σπίτια, οίκους ανοχής, ξενοδοχεία, πολυκατοικίες που διαμένουν αλλοδαποί, στέκια τοξικομανών) της περιοχής που περικλείεται από τους δρόμους Κωνσταντινουπόλεως – Μεταξά Νεοφύτου – Ηπείρου – Μετσόβου – Μπουμπουλίνας – Στουρνάρη – Πατησίων – Αιόλου – Ευριπίδου – Διπύλου – Θερμοπυλών είναι εφιαλτική.

Πιο συγκεκριμένα σοβαρά υγειονομικά προβλήματα εντόπισαν οι επόπτες υγείας σε 140 οικήματα που στεγάζουν αλλοδαπούς υπό άθλιες και απάνθρωπες συνθήκες. Η ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Ομόνοιας παρουσιάζει τα μεγαλύτερα προβλήματα. Ενδεικτικά βρέθηκαν διαμερίσματα όπου στα καλύτερα από αυτά ζουν σε άθλιες συνθήκες 30 – 40 αλλοδαποί μεταξύ των οποίων και παιδιά υπό αδιευκρίνιστες σχέσεις και στη χειρότερη έως και 100 άτομα ανά διαμέρισμα με μία τουαλέτα. Ένοικοι παρέα με ζώσες κατσαρίδες, τρωκτικά, κοριούς και ψύλλους που κοιμούνται στο πάτωμα, στον ακάλυπτο, ανάμεσα στα σκουπίδια, στα μπαλκόνια, παντού!

Ο καθένας αντιλαμβάνεται την άμεση απειλή για τη δημόσια υγεία σε περίπτωση μετάδοσης ασθενειών όπως η βουβωνική πανώλη, ο ενδημικός τύφος και η λεπτοσπείρωση.

Από τους διενεργηθέντες ελέγχους βρέθηκαν επίσης 208 εγκαταλελειμμένα ακίνητα με μεγάλο βαθμό επικινδυνότητας, αφού ορισμένα από αυτά είναι υπό κατάρρευση.

Επιπλέον καταγράφηκαν σοβαρότατες ανθυγιεινές εστίες μέσα σε αυτά με απορρίμματα, παλιά αντικείμενα, ξυλεία σε αποσύνθεση, επαγγελματικά ψυγεία, αδέσποτα ζώα, περιστέρια και κοπάδια τρωκτικών. Από τα οικήματα αυτά αναδυόταν έντονη δυσοσμία. Δεν υπάρχουν στοιχεία για τους ιδιοκτήτες αυτών.

Εντοπίστηκαν ακόμη 16 συγκεκριμένα σημεία -ανοικτοί χώροι και εγκαταλελειμμένα σπίτια- όπου συχνάζουν τοξικομανείς. Και η εικόνα είναι δραματική. Αν δεν γίνει κάτι από πολιτεία και ΟΚΑΝΑ (χορήγηση δωρεάν συρίγγων) ο κίνδυνος αύξησης μεταδοτικών νοσημάτων όπως το AIDS και η ηπατίτιδα είναι ορατός.

Στην ίδια περιοχή λειτουργούν χωρίς άδεια 14 οίκοι ανοχής με αδήλωτες και χωρίς βιβλιάρια ασθενείας ιερόδουλες.

Κι όλα αυτά συμβαίνουν στο κέντρο της πόλης που μόλις πριν από 4 χρόνια φιλοξένησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες!

Η νομαρχία υποστηρίζει ότι απέστειλε σχετικά έγγραφα προς όλους τους συναρμόδιους φορείς της πολιτείας (υπουργεία, αστυνομία, δήμο) χωρίς μέχρι στιγμής να έχει υπάρξει κάποια απάντηση και κάποια σοβαρή αντίδραση και προτείνει συστράτευση όλων προκειμένου να αντιμετωπιστεί αυτό το δύσκολο και περίπλοκο πρόβλημα που ντροπιάζει την κοινωνία μας.


Σχολιάστε εδώ