Βραχυκυκλώνουν την ΕΕ οι Βρετανοί για να περάσουν τα σχέδιά τους στο Κυπριακό
Στο πλευρό του κ. Λι για τα θέματα της παροχής οικονομικής βοήθειας προς τους Τουρκοκύπριους βρίσκεται ο επίσης Βρετανός Άντριου Ράσπα, ο οποίος με τις κινήσεις του, που είχαν ως στόχο την παροχή βοήθειας προς τους Τουρκοκύπριους με την παράκαμψη της Κυπριακής Δημοκρατίας, ανάγκασε τον τέως Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο να καταγγείλει τη δράση της Επιτροπής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο του Λουξεμβούργου. Εν συνεχεία, ο νυν Πρόεδρος της Κύπρου Δ. Χριστόφιας, στο πλαίσιο της ευέλικτης πολιτικής του και του φλερτ του με τη Βρετανία, απέσυρε την προσφυγή, χωρίς ως τώρα να δοθούν πειστικοί και σαφείς λόγοι της ενέργειάς του. Ο κ. Λι θέλει να διορίσει ως επικεφαλής της ομάδας για το Κυπριακό τον πολωνό υφιστάμενό του (αναπληρωτής διευθυντής), ένθερμο υποστηρικτή της άρσης της απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων, Γιαν Τρουζίνσκι. Δηλαδή η ομάδα για το Κυπριακό θα είναι εκ των προτέρων βραχυκυκλωμένη από τους Βρετανούς, ασχέτως εάν το γενικό πρόσταγμα τυπικά θα το έχει ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, όπως επιθυμεί και η κυπριακή κυβέρνηση.
Το ιστορικό
Οι εξελίξεις αυτές είναι αποτέλεσμα της πλαδαρής πολιτικής Χριστόφια και Μάρκου Κυπριανού, που εξευμενίζει τους Βρετανούς και συμφωνεί μαζί τους ότι ο ρόλος της ΕΕ στη λύση του Κυπριακού δεν μπορεί να είναι πρωταγωνιστικός, παρά μόνο επικουρικός εκείνου των Ην. Εθνών. Είναι άλλωστε γνωστό ότι οι σχέσεις Ρεν και τέως υπουργού Εξωτερικών της Κύπρου Γιώργου Λιλλήκα είχαν φτάσει σε οριακό σημείο επειδή ο κ. Λιλλήκας δεν ανεχόταν τα συνεχή, κάτω από τη μέση, κτυπήματα του κ. Λι σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σε μια από τις συναντήσεις είχε υπενθυμίσει στον κ. Λι ότι απλώς είναι υπάλληλος της ΕΕ και προειδοποίησε τον κ. Ρεν ότι αν συνεχιζόταν η τακτική του ίδιου και των συνεργατών του, που στόχο είχε την εφαρμογή του κανονισμού για το απευθείας εμπόριο και την αναβάθμιση του ψευδοκράτους, θα τους κατήγγελλε δημοσίως. Τότε, μάλιστα, ο νυν υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού, και τότε Επίτροπος της Κύπρου στην ΕΕ, κατηγορούσε τον κ. Λιλλήκα ότι δεν είχε μιλήσει με καλό τρόπο στον κ. Ρεν. Ο ίδιος πάντως ο κ. Κυπριανού, όταν η Κύπρος βρισκόταν σε δύσκολη θέση, αντί να δίνει τη μάχη, ενεργούσε στη λογική των δημοσίων σχέσεων και ισχυριζόταν και αυτός και οι συνεργάτες του ότι ο Επίτροπος δεν είναι Κύπριος, αλλά Ευρωπαίος!
Επιστροφή
ΗΠΑ και Βρετανία θέτουν υπό την επιρροή τους όχι μόνο τον ΟΗΕ, αλλά και την ΕΕ, προκειμένου να προωθήσουν από την πίσω πόρτα την πολιτική πρακτική της επιδιαιτησίας και να καλύψουν το Σχέδιο Ανάν κάτω από τον τίτλο της κυπριακής δήθεν λύσης.