Βολές Μπεγλίτη για νομοσχέδιο άλωσης του ΥΠΕΞ

Οι αλλαγές που επιφέρει στοχεύουν ουσιαστικά στο να δημιουργήσουν νέους πολιτικούς συσχετισμούς στο υπουργείο Εξωτερικών και να λειτουργήσουν ως γέφυρα ανάμεσα σε δύο καθεστώτα Μητσοτάκη στο ΥΠΕΞ. Είναι ανεπίτρεπτο, σημειώνει ο κ. Μπεγλίτης, σʼ αυτήν τη συγκυρία, μπροστά σε αυτήν την ανάγκη ενός βαθέος εκσυγχρονισμού και εκδημοκρατισμού του υπουργείου Εξωτερικών, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών να αισθάνεται την ανάγκη να ρυθμίζει τον αριθμό των πρέσβεων εκ προσωπικοτήτων.

Πρόκειται, κατά την άποψή μας, για έναν σαφή πολιτικό στόχο ιδιωτικοποίησης δημόσιας λειτουργίας. Πρόκειται για έναν σαφή πολιτικό στόχο ανατροπών των συσχετισμών των υπηρεσιακών και των λειτουργικών μέσα στο υπουργείο Εξωτερικών. Σήμερα, με βάση τον οργανισμό του υπουργείου Εξωτερικών έχουμε είκοσι πρέσβεις full ambassadors και έρχεται η κ. Μπακογιάννη να προτείνει τη δημιουργία 15 θέσεων και να αυξήσει τις θέσεις των πρέσβεων εκ προσωπικοτήτων από 5 που ίσχυαν με τον παρόντα οργανισμό και με τον οργανισμό του 1998 σε 15. Μια τέτοια εξέλιξη, τόνισε μιλώντας στη Βουλή ως εισηγητής της μειοψηφίας ο κ. Μπεγλίτης, σημαίνει ότι με μόνη την απόφαση της ηγεσίας του ΥΠΕΞ θα μπορούν να τοποθετούνται πρέσβεις σε νευραλγικές πρεσβείες και πόστα στο εξωτερικό ή και σε καίριες θέσεις του υπουργείου Εξωτερικών παράγοντες της δημόσιας και πολιτικής μας ζωής, χορηγοί κομμάτων.

«Θα έχει έτσι η κ. Μπακογιάννη στα χέρια της», επισημαίνει ο κ. Μπεγλίτης, «ένα εργαλείο άσκησης εξωτερικής πολιτικής, ερήμην του υπουργείου Εξωτερικών, ερήμην του διπλωματικού κλάδου, ερήμην της Βουλής και των πολιτικών κομμάτων». Με ιδιαίτερα καυστικό τρόπο ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ επικρίνει επίσης και την επάνοδο με το νομοσχέδιο των πρέσβεων επί τιμή, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η εικόνα συνταξιούχων πρέσβεων επί τιμή παραπέμπει μάλλον σε μαυσωλείο παρά σε υπουργείο Εξωτερικών. Ως προς τη δημιουργία ενός κλειστού σώματος ορκωτών μεταφραστών, εκφράζει την εκτίμησή του ότι αυτό έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την οδηγία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που ζητάει αυτήν την περίοδο νʼ ανοίξουν όλα τα κλειστά επαγγέλματα, όπως π.χ. αυτό των συμβολαιογράφων. Ειδικά δε ως προς τις προωθούμενες αλλαγές στη λειτουργία της μεταφραστικής υπηρεσίας, ζητά τη γνωμοδότηση της νομικής υπηρεσίας της Βουλής, θεωρώντας ότι είναι ασύμβατες με το κοινοτικό δίκαιο και με τις διατάξεις περί προστασίας των προσωπικών δεδομένων.


Σχολιάστε εδώ