Από το Περιστύλιο…

// Κυκλοφορεί στο καφενείο της Βουλής μετά τα όσα κωμικοτραγικά διαδραματίστηκαν από τη διαγραφή μέχρι την επιστροφή του Σταύρου Δαϊλάκη στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ: Ο Πέτρος Τατούλης, ο Θανάσης Γιαννόπουλος, ο Βύρων Πολύδωρας και ο Σταύρος Δαϊλάκης πήγαν, λέει, στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για να ζητήσουν σύνταξη… αντιστασιακού. Οι τρεις πρώτοι συνάντησαν αρχικά σχετική δυσκολία, αλλά στο τέλος έγινε δεκτή η αίτησή τους και κατάφεραν να βγάλουν μια μικρή σύνταξη. Μόνο ο Σταύρος Δαϊλάκης έφαγε… πόρτα με το επιχείρημα ότι είναι δηλωσίας!

// Υπάρχουν πάντως και βουλευτές υπερευαίσθητοι που δεν αντέχουν ούτε να ακούνε τη λέξη «αντάρτης» στη Βουλή. Όπως ο Παναγιώτης Μελάς, που… ανατρίχιασε όταν ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Κυριάκος Βελόπουλος πείραξε τον Γιάννη Μανώλη, λέγοντάς του να μην απασχολεί τον υπουργό όταν τοποθετούνται οι βουλευτές: «Μην κάνετε αντάρτικο μέσα στη Βουλή. Να μιλήσουμε θέλουμε»…

– «Ας μη λέγονται αυτές οι εκφράσεις», παρενέβη ο κ. Μελάς.

Ο βουλευτής με το δίκιο του απόρησε: «Γιατί; Κακό είναι ένας αντάρτης στην εποχή μας; Χαριτολογούμε, κύριε Μελά, δεν είναι κακό να αριστοφανίζουμε διότι είμαστε και Έλληνες»…

// Από τους πρώτους που συμμορφώθηκαν με την εντολή του πρωθυπουργού να πλησιάζουν και να ακούνε οι υπουργοί τους βουλευτές ήταν ο Μιχάλης Λιάπης. Μαζί με τον υφυπουργό Γιάννη Ιωαννίδη συναντήθηκαν με βουλευτές της ΝΔ – μέλη της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων και για του λόγου το αληθές έστειλαν μάλιστα και τις φωτογραφίες που τραβήχτηκαν στο υπουργείο…

// Πρεμιέρα για τους δύο νέους αντιπροέδρους, τον Γιάννη Δραγασάκη από τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Βαΐτση Αποστολάτο από τον ΛΑΟΣ στη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Πολιτισμού για το Μουσείο της Ακρόπολης.

Πρώτος ανέλαβε καθήκοντα προεδρεύοντος ο Γιάννης Δραγασάκης. «Είστε ο πρώτος αντιπρόεδρος χωρίς γραβάτα», τον πείραξε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νάσος Αλευράς. Εκείνος εξήγησε ότι είναι πολλοί οι Έλληνες χωρίς γραβάτα και έτσι δεν νιώθει μειοψηφία. «Ρίχνετε τον πήχυ», επέμενε ο Ν. Αλευράς δίνοντας πάσα στον Άδωνι Γεωργιάδη: «Να ευχηθώ, βεβαίως, και εγώ «καλορίζικος»!

Η παρουσία σας κοσμεί σε κάθε περίπτωση την έδρα», είπε. «Όμως, δεν αντέχω να μην κάνω μια μικρή αναφορά στις ενδυματολογικές επαναστάσεις της Αριστεράς. Από την εποχή του ζιβάγκο περάσαμε στην εποχή sans cravate, χωρίς την γραβάτα. Οφείλω να ομολογήσω και να υπενθυμίσω στο Σώμα ότι αφότου η εποχή του ζιβάγκο πέρασε στην εξουσία, επανήλθε εις την καθεστηκυία τάξη της γραβάτας, όπως συνήθως…»

– «Κύριε συνάδελφε, επιτρέψτε μου και μένα να πω ότι όχι μόνο είστε εκτός θέματος, αλλά είναι και άστοχο το σχόλιό σας, διότι υπάρχουν και προσωπικά -εν πάση περιπτώσει- δικαιώματα… Δεν θεωρώ ότι η ενδυματολογική κατάσταση του κάθε ανθρώπου έχει να κάνει με τον σεβασμό ή όχι του χώρου στον οποίο βρισκόμαστε», απάντησε ο Γ. Δραγασάκης.

– «Το ζιβάγκο έγινε κυβέρνηση, κύριε Γεωργιάδη», συνέχισε να βάζει φιτίλια ο Ν. Αλευράς.

Και ο βουλευτής του ΛΑΟΣ: «Εγώ δεν είπα ότι δεν έγινε. Ίσα-ίσα εγώ επεσήμανα ότι αφότου έγινε, επανήλθαμε στη γραβάτα, κύριε Αλευρά»!

// «Σιδεροκέφαλος, αδέκαστος και ακριβοδίκαιος», ευχήθηκε στον κ. Δραγασάκη ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Κυριάκος Βελόπουλος. «Αν και για τα δύο τελευταία είμαι βέβαιος, γιατί από την πορεία σας αυτό έχετε αποδείξει».

– «Αν το πρώτο είναι υπό αίρεση, τι να τα κάνει τα άλλα δύο;», παρενέβη χαριτολογώντας ο Απόστολος Κακλαμάνης.

«Το «σιδεροκέφαλος» το ευχόμαστε. Για τα άλλα δύο είμαστε σίγουροι!», τον καθησύχασε ο Κ. Βελόπουλος.

//Τον Γ. Δραγασάκη τον διαδέχτηκε στη θέση του προεδρεύοντος ο Β. Αποστολάτος. Παρόντος στην αίθουσα της Ολομέλειας του πρώην πρόεδρου της Βουλής Απόστολου Κακλαμάνη περιέργως οι αβρότητες περίσσεψαν.

– Β. Αποστολάτος: «Κύριε πρόεδρε, θεωρώ μεγάλη τιμή το ότι ξεκινώ αυτή την καριέρα σ’ αυτή την ηλεκτρική καρέκλα με έναν ιστορικό μεγάλο πρόεδρο της Βουλής όπως είστε εσείς».

– Α. Κακλαμάνης: «Είμαι βέβαιος ότι έχετε την ικανότητα να αποφορτίζετε τις οποιεσδήποτε ηλεκτρικές ή άλλες κενώσεις της ηλεκτρικής καρέκλας».

Κάπου εδώ άρχισε να αναπτύσσεται το… ειδύλλιο:

– Β. Αποστολάτος: «Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω διπλά για τη διευκόλυνση του έργου στην παρθενική μου εμφάνιση στην Έδρα ως αντιπρόεδρος, γιατί δεν ήξερα το μαγικό τρόπο πώς έναν Νέστορα του ύφους και της πείρας σας θα μπορούσα να τον διακόψω».

– Α. Κακαλαμάνης: «Κύριε πρόεδρε, θα ήθελα να πω ότι ο Νέστορας ήταν ένας γέρος πενήντα περίπου ετών, τον οποίο δεν ελάμβανε κανείς υπ’ όψιν. Αφήστε τι λέει ο Όμηρος. Ούτε ο Αχιλλέας τον λάμβανε υπ’ όψιν ούτε ο Αγαμέμνων! Κι εγώ είμαι υπέρ τα εβδομήκοντα και σκοπεύω να συνεχίσω να είμαι ακόμα πιο νέος από τον Νέστορα!»

– «Με τους σημερινούς όρους είστε νεώτατος» (!), έκανε τη φιλοφρόνηση ο κ. Βαΐτσης με την ιδιότητα του ιατρού.

Και το καρφί Πάγκαλου: «Ο κύριος Πρόεδρος είναι πάντα ομηρικός!»

// «Άδειασε» τον πρόεδρο της ΔΕΗ ο υφυπουργός Ανάπτυξης Σταύρος Καλαφάτης, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Φώτη Κουβέλη για την αδιέξοδη οικονομική κατάσταση της επιχείρησης λόγω της αναποτελεσματικής διοίκησης που ασκήθηκε τα τελευταία χρόνια. Ο υφυπουργός κράτησε αποστάσεις, επιχείρησε να αποφύγει τις πολιτικές ευθύνες, λέγοντας: «Ανεξάρτητα από το τι ακριβώς λένε τα νούμερα, κανένας δεν μπορεί να είναι ευχαριστημένος, όταν η ΔΕΗ ΑΕ καταγράφει ζημιές. Γνωρίζετε ότι η ΔΕΗ λειτουργεί ως ανώνυμη εταιρεία εισηγμένη στο Χρηματιστήριο και την ευθύνη της λειτουργίας της έχει το Διοικητικό Συμβούλιο, που ελέγχεται, βεβαίως, από τη Γενική Συνέλευση των μετόχων.

Κάθε πράξη, λοιπόν, κρίνεται και στην όποια κρίση μεγάλη βαρύτητα -τη μέγιστη, θα έλεγα- έχει και το κοινωνικό συμφέρον σε συνδυασμό με την αγορά.

Να δούμε το θα πει ο κ. Αθανασόπουλος, που θα προσέλθει την ερχόμενη Πέμπτη στην επιτροπή ΔΕΚΟ της Βουλής. Την ίδια επιτροπή θα ενημερώσει για τα πεπραγμένα της εταιρείας κατόπιν αιτήματος του ΠΑΣΟΚ ο διευθύνων σύμβουλος της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου Κων/νος Γκράτζιος,, ενώ αίτημα για να προσέλθουν από κοινού με τον πρόεδρο της ΚΕΔ Π. Παπαγεωργίου στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου έχουν υποβάλει ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ, και ΛΑΟΣ.


Σχολιάστε εδώ