Έτοιμοι οι υπουργοί του ΠΑΣΟΚ να… αναλάβουν!

Αυτά είναι τα κριτήριά του για το ποια από τα στελέχη του θα γίνουν αύριο μεθαύριο υπουργοί στην κυβέρνησή του, αν φυσικά εκλεγεί πρωθυπουργός.

Οι συζητήσεις έχουν ήδη αρχίσει μεταξύ των στελεχών του ΠΑΣΟΚ, έστω κι αν αυτό ακούγεται αλαζονικό. Στελέχη της πρώτης γραμμής αναρωτιούνται πού θα τους τοποθετήσει ο Γιώργος και ποιοι απʼ όλους αυτούς που σήμερα εκφράζουν μαχητικό λόγο έναντι της κυβέρνησης θα βάλουν το χέρι τους στο Ευαγγέλιο, στην ορκωμοσία ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου. Τόσο σίγουροι είναι ότι θα τερματίσουν πρώτοι…

Ήδη, διακριτικά βέβαια, ο καθένας με τον τρόπο του έχει αρχίσει λίγο ή πολύ να εκφράζει την επιθυμία του για το υπουργείο που θα ήθελε… Οι πληροφορίες που μεταφέρουμε προέρχονται από συζητήσεις με διάφορους βουλευτές. Οι… σκιώδεις υπουργοί θα ήθελαν να κρατήσουν το… πόστο τους, ενώ υψηλά ιστάμενα στελέχη που βρίσκονται κοντά στον Παπανδρέου έχουν αρχίσει να κάνουν ανάλογες συζητήσεις με δημοσιογράφους.

Αδιαμφισβήτητη προϋπόθεση για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ είναι το ποια στελέχη δίνουν καθημερινά τη μάχη κατά της κυβέρνησης, ποια στελέχη έχουν καλή εικόνα στην κοινωνία και πολιτεύονται σεμνά και ταπεινά, για να θυμηθούμε και μια προεκλογική «μπαρούφα», όπως αποδείχτηκε εκ των υστέρων, του κ. Καραμανλή, ποια στελέχη είναι μακριά από εκδοτικά συμφέροντα και οικονομικούς παράγοντες, ποια στελέχη έχουν τελικώς μια φιλοσοφία παρόμοια με τη δική του. Δύσκολα όμως να βρεθούν τόσο πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ που δεν διατηρούν επαφές με παράγοντες και οικονομικούς κύκλους. Απλώς ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ θα προσέξει τις επιλογές του στα πρόσωπα και οπωσδήποτε θα μετρήσει και αυτό: τη διαφορετική αντίληψη για την πολιτική.

Η «ανατροπή», που είναι το σύνθημα του Γιώργου Παπανδρέου, όπως το σύνθημα «αλλαγή», «change», του Μπάρακ Ομπάμα στην Αμερική, είναι αυτό που θα μετρήσει στις εκλογές, όποτε κι αν αυτές γίνουν, με ή χωρίς λίστα. Ανατροπή και στα πρόσωπα. Και επειδή θέλει να σηματοδοτήσει αυτήν την ανατροπή-διαφορά από τη σημερινή άθλια εικόνα των υπουργών της ΝΔ που σχετίζονται με σκάνδαλα, σκέφτεται να δημιουργήσει ένα νέο υπουργείο, Παρακολούθησης της Διαφάνειας και Καταπολέμησης της Διαφθοράς. Αν οριστικά το αποφασίσει, τότε επικεφαλής θα τοποθετηθεί στέλεχος του ΠΑΣΟΚ που διακρίνεται για τη μαχητικότητά του σε θέματα διαφάνειας.

Επίσης, σύμφωνα με συνομιλητές του κ. Παπανδρέου, «… μην εκπλαγείτε αν δείτε τον Παπανδρέου, σε περίπτωση εκλογικής αυτοδυναμίας, να δίνει ακόμη και τρία υπουργεία σε στελέχη του Συνασπισμού, ενώ, απʼ ό,τι δείχνει, είναι αποφασισμένος να αφήσει εκτός υπουργικής καρέκλας στελέχη του ΠΑΣΟΚ «παλαιάς κοπής»»!

Οι υποψήφιοι υπουργοί

Υπουργείο Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης: Αν ο Κώστας Καραμανλής, στην πρώτη του κυβέρνηση το 2004, είχε τοποθετήσει τον Δημήτρη Αβραμόπουλο στο υπουργείο Τουρισμού κι ας είχε διατελέσει αρχηγός κόμματος (ΚΕΠ), ο Γιώργος Παπανδρέου δεν θα επιφυλάξει παρόμοια τύχη για τον πολιτικό του αντίπαλο Ευάγγελο Βενιζέλο. Δεν θέλει να τον μειώσει πολιτικά και πολύ περισσότερο να έχει συνεχώς απέναντί του έναν εσωκομματικό του αμφισβητία. Έτσι, δεν αποκλείεται να χαρίσει απλόχερα στον θεσσαλονικιό βουλευτή το πρώτο τη τάξει υπουργείο, το Εσωτερικών. Ίδιες πληροφορίες αναφέρουν, επίσης, ότι ακόμη καλύτερη για τον κ. Βενιζέλο θα ήταν η θέση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, αν και όταν ο Γιώργος Παπανδρέου αποφασίσει κάτι τέτοιο.

Στο ίδιο υπουργείο, για θέματα Δημόσιας Διοίκησης, μπορεί να τοποθετηθεί και ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος στην τελευταία κυβέρνηση του Κώστα Σημίτη ήταν υφυπουργός των Εξωτερικών, αλλά έχει διατελέσει και παλαιότερα γενικός γραμματέας Δημόσιας Διοίκησης.

Υπουργείο Επικρατείας: Ξεχωριστή υπουργική θέση, αν και με χιούμορ λέει «μακριά», προβλέπεται για τον Δημήτρη Ρέππα: στο υπουργείο Επικρατείας, όπου θα είναι ένας εκ των στενών και εξ απορρήτων συνεργατών του Παπανδρέου, ίσως και αρμόδιος κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ο κ. Ρέππας έχει διατελέσει κυβερνητικός εκπρόσωπος, είναι σήμερα γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ και η απόφασή του να υποστηρίξει σθεναρά -αν και προερχόμενος από την ομάδα των λεγόμενων τότε «λοχαγών»- την υποψηφιότητα του Παπανδρέου για την αρχηγία του κόμματος βάρυνε κατά πολύ και στο αποτέλεσμα των εσωκομματικών εκλογών της 11ης Νοεμβρίου.

Υπουργείο Οικονομίας: Στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών σίγουρα θα νομίζουν όλοι ότι θα τοποθετήσει τη Λούκα Κατσέλη, που είναι σήμερα υπεύθυνη για την οικονομική πολιτική που προτείνει το ΠΑΣΟΚ. Κάθε άλλο όμως παρά σίγουρο είναι κάτι τέτοιο. Αν, ωστόσο, ο κ. Παπανδρέου τοποθετήσει σʼ αυτό την, καλής ευρωπαϊκής φήμης στη θεωρητική οικονομία, κ. Κατσέλη, τότε υφυπουργός μπορεί να είναι ο σημερινός εκπρόσωπος Τύπου, καλός γνώστης της οικονομίας, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, αν δεν τοποθετηθεί στη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου.

Υπουργείο Ανάπτυξης: Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, που έχει ασχοληθεί με το συγκεκριμένο αντικείμενο, όχι μόνο τώρα ως αντιπολίτευση, με τα πραγματικά πολύ καλά στοιχεία που φέρνει στην επιφάνεια για την ακρίβεια κυρίως, αλλά και ως υφυπουργός Εμπορίου στην τελευταία κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου, θα έβλεπε με καλό μάτι έναν ρόλο από το ίδιο γραφείο, όμως όχι στην οδό Κάνιγγος όπου είναι το Εμπορίου, αλλά στην Κηφισίας, όπου είναι το Ανάπτυξης. Το συγκεκριμένο υπουργείο όμως μπορεί να ανατεθεί και στον Χρήστο Παπουτσή, που επίσης πολιτικά βρίσκεται κοντά στον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, καθότι παλιοί φίλοι, αν δεν τον επιλέξει ο κ. Παπανδρέου για το υπουργείο Εξωτερικών.

Υπουργείο Εξωτερικών: Πολλοί οι μνηστήρες για το κτίριο της Βασιλίσσης Σοφίας, όπου σήμερα επικεφαλής βρίσκεται η Ντόρα Μπακογιάννη. Φιλοδοξεί να το κατακτήσει μια άλλη γυναίκα, η Άννα Διαμαντοπούλου. Είναι το υπουργείο που βγάζει αρχηγούς κομμάτων. Στην περίπτωση του κ. Παπανδρέου επαληθεύτηκε. Για την περίπτωση της Ντόρας Μπακογιάννη, ίδωμεν. Δεν αποκλείεται, επειδή είναι γνώστης του αντικειμένου, στο ίδιο υπουργείο να τοποθετηθεί ο Πάνος Μπεγλίτης σε θέση αναπληρωτή υπουργού ή υφυπουργού, αλλά και ο Γιάννης Μαγκριώτης, που επίσης γνωρίζει το αντικείμενο (έχει διατελέσει υφυπουργός στο συγκεκριμένο υπουργείο), ενώ σε θέματα απόδημου Ελληνισμού ο Γρηγόρης Νιώτης έχει πολύ καλές περγαμηνές, γιατί οι απόδημοι τον αγαπούν και ο ίδιος τους γνωρίζει πολύ καλά.

Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας: Μην εκπλαγείτε αν δείτε γυναίκα καπετάνιο στο τιμόνι του Πειραιά. Άλλωστε ο Παπανδρέου θέλει να βάλει περισσότερες γυναίκες στο υπουργικό του συμβούλιο. Έτσι, δεν αποκλείεται να τοποθετηθεί εκεί η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Η πρώην γραμματέας του ΠΑΣΟΚ έχει περάσει άλλωστε από τον χώρο ως διευθύντρια υπουργού Ναυτιλίας, τότε που επικεφαλής ήταν ο κ. Παπουτσής.

Μπορεί, ωστόσο, ο Παπανδρέου να την τοποθετήσει σε άλλο υπουργείο, στο Αγροτικής Ανάπτυξης όπως ακούγεται, γιατί γνωρίζει πολύ καλά τα θέματα που έχουν σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση -και το συγκεκριμένο υπουργείο σχετίζεται απόλυτα με την Ευρωπαϊκή Ένωση- ή ακόμη και στο υπουργείο Παιδείας.

Αναμφίβολα, υπουργό στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ο κ. Παπανδρέου θα κάνει και τον σημερινό γραμματέα του κόμματος, τον Γιάννη Ραγκούση, ο οποίος έχει δηλώσει στον Παπανδρέου ότι το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι να εκλεγεί ο ίδιος πρωθυπουργός και δεν τον απασχολεί αν θα πάρει κάποιο υπουργείο. Μπορεί να τον δούμε σε υπουργείο ως υφυπουργό, με πλησιέστερο το υπουργείο Παιδείας.

Νέο υπουργείο για τη Διαφθορά: Αν τώρα ο κ. Παπανδρέου επιλέξει να δημιουργήσει, όπως λέγαμε, ένα νέο υπουργείο για την καταπολέμηση της αδιαφάνειας και της διαφθοράς, τότε επικρατέστερος επικεφαλής είναι ο Μιχάλης Καρχιμάκης, που θέλει να αποφύγει το υπουργείο Άμυνας, ενώ μπορεί να τον δούμε ακόμη και στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης.

Από εκεί και πέρα, στο υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών μπορεί να τοποθετηθεί ο Νίκος Σηφουνάκης, βουλευτής Μυτιλήνης, με υφυπουργό τον Χάρη Τσιόκα από τη Β΄ Θεσσαλονίκης. Και οι δύο έχουν σήμερα την ευθύνη του συγκεκριμένου υπουργείου. Στο υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης ενδέχεται να πάει και εδώ γυναίκα υπουργός, η Χρύσα Αράπογλου, με υφυπουργό τον Μάρκο Μπόλαρη. Στο Υγείας, από τον δημοσιοσχεσίτη Αβραμόπουλο, στον πρακτικό Γιώργο Φλωρίδη, που σήμερα έχει και την ευθύνη του τομέα υγείας του ΠΑΣΟΚ. Το υπουργείο Παιδείας, που κοντεύει να γίνει εμμονή για τον κ. Παπανδρέου, γιατί στο υπουργείο αυτό έχει υποσχεθεί συνολική αύξηση 7% επί του ΑΕΠ, ενδέχεται να δοθεί στον Ανδρέα Λοβέρδο, αν όπως προαναφέραμε δεν τον τοποθετήσει στο Εξωτερικών ή στο Εσωτερικών για θέματα Δημόσιας Διοίκησης. Στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Δημοσίων Έργων είναι πιθανό να τοποθετηθεί ο Χάρης Καστανίδης και αν σπάσει, όπως έχει δεσμευτεί ο κ. Παπανδρέου, σε δύο υπουργεία, τότε αρμόδιος σε θέματα Περιβάλλοντος θα τοποθετηθεί ο Σπύρος Κουβέλης, βουλευτής Επικρατείας σήμερα, αν φυσικά καταφέρει να εκλεγεί σε κάποια από τις περιφέρειες όπου θα είναι υποψήφιος. Ο Ντίνος Ρόβλιας είναι καλή περίπτωση για το υπουργείο Δικαιοσύνης, ο βουλευτής της Βʼ Αθήνας Πέτρος Ευθυμίου για το Απασχόλησης, ο Μίμης Ανδρουλάκης για το Τουρισμού, η Μαρία Δαμανάκη, για το Πολιτισμού, ο Χρήστος Αηδόνης ή η Σοφία Σακοράφα για το Αθλητισμού, ο Θόδωρος Πάγκαλος για το Άμυνας και ο Παναγιώτης Ρήγας για το υπουργείο Αιγαίου.

Υποψήφιοι υφυπουργοί

Οι επιλογές του κ. Παπανδρέου θα είναι από πολλές εκλογικές και γεωγραφικές περιφέρειες της Ελλάδας. Τα ονόματα που ακούγονται για μια θέση υφυπουργού είναι: Άντζελα Γκερέκου, Θάνος Μωραΐτης, Φίλιππος Σαχινίδης (Ανάπτυξης), Γιώργος Ντόλιος, Β. Έξαρχος, Β. Οικονόμου, Ε. Χριστοφιλοπούλου, Απόστολος Κατσιφάρας, Μιχάλης Παντούλας, Βαγγέλης Αργύρης, Γιώργος Πεταλωτής, Μιχάλης Τιμοσίδης και Μανόλης Στρατάκης.

Για τη θέση του Προέδρου της Βουλής ο Παπανδρέου προορίζει τον Φίλιππο Πετσάλνικο, ενώ αν μπει στην κυβέρνηση ο Απόστολος Κακλαμάνης, δεν αποκλείεται να του ανατεθεί το βαρύ υπουργείο Άμυνας σε περίπτωση που ο Θόδωρος Πάγκαλος κληθεί να δώσει τις υπηρεσίες του σε άλλο υπουργείο.


Σχολιάστε εδώ