XΡΗΜΑτιστήριο

> Αρνητικά κινήθηκε η Σοφοκλέους κατά την πρώτη συνεδρίαση της προηγούμενης χρηματιστηριακής εβδομάδας, καθώς η επέκταση της κρίσης του αμερικανικού χρηματοοικονομικού τομέα στην Ευρώπη με θύματα τη βελγική Fortis και τη βρετανική Bradford & Bingley βάρυνε πολύ το κλίμα, οδηγώντας σε επιθετικές πωλήσεις μετοχών, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης Τιμών να κλείσει στις 2.840,80 μονάδες με απώλειες 5,87% ή 177 μονάδων. Η αξία των συναλλαγών, παρά το διευρυμένο ωράριο, διαμορφώθηκε σε 257,5 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 6,98 αφορούσαν πακέτα. Από τις επιμέρους μετοχές του 20άρη πτώση 22,26% για τον τίτλο της ΔΕΗ, 15,71% για τον Μυτιληναίο και 12,05% για την Κύπρου, από τους τίτλους του 40άρη η ΓΕΚ υποχώρησε κατά 13,60%, η Σιδενόρ κατά 12,99% και η Forthnet κατά 12,57%, ενώ από τα χαρτιά του 80άρη 19,78% υποχώρησε η Microland, 17,74% η FHL Κυριακίδης και 16,33% οι Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες. Την επομένη, η αρνητική ψήφο της Βουλής των Αντιπροσώπων στο σχέδιο διάσωσης της αμερικανικής οικονομίας επέφερε ισχυρές σεισμικές δονήσεις στην παγκόσμια οικονομία και επέλαση της πιστωτικής κρίσης στη εγχώρια αγορά. Έτσι παρά τις αρχικές βίαιες διακυμάνσεις στις τιμές των μετοχών η τελική συντονισμένη προσπάθεια ανόδου στις τράπεζες οδήγησε τον Γενικό Δείκτη Τιμών στις 2.856,47 μονάδες, παρουσιάζοντας άνοδο σε ποσοστό 0,55%. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 384,9 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 10,1 αφορούσαν προσυμφωνημένες. Από τους επιμέρους κλαδικούς δείκτες τη μεγαλύτερη άνοδο την είχαν αυτοί των Χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, Κοινής Ωφέλειας και Τεχνολογίας, ενώ τη μεγαλύτερη πτώση παρουσίασαν εκείνοι των Ασφαλειών, Προσωπικών-οικιακών προϊόντων και Βιομηχανικών προϊόντων. Ακολούθησε μια ακόμη συνεδρίαση κατά την οποία οι επενδυτές, παρά τα εντυπωσιακά κέρδη του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης και τα εξίσου σημαντικά των ευρωπαϊκών αγορών, στάθηκαν επιφυλακτικοί, προχωρώντας σε επιλεκτικές αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης Τιμών να κλείσει στις 2,837.17 μονάδες, με απώλειες της τάξης του 0,68%. Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση -0,32 %, της μεσαίας με απώλειες 0,79%, ενώ ο

FTSES-8 κατέγραψε κέρδη σε ποσοστό 0,36%. Την επομένη, παρά την έγκριση του σχεδίου σωτηρίας των χρηματοπιστωτικών κολοσσών από την αμερικανική Γερουσία και την αναθέρμανση του επενδυτικού ενδιαφέροντος διεθνώς, το κλίμα στη Σοφοκλέους, ελέω αναθεώρησης των στόχων της Coca Cola, παρέμεινε υποτονικό, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης Τιμών να κλείσει στις 2,830.36 μονάδες, καταγράφοντας πτώση της τάξης του 0,24%.

> Αύξηση φορολογικών εσόδων χωρίς επιβάρυνση των φορολογουμένων δεν γίνεται!… Τι και αν ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για δικαιότερη κοινωνική πολιτική στα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα, τι και αν ο κ. Αλογοσκούφης δεσμεύτηκε για το «τέλος» των φόρων, τι και αν οι δημοσκοπήσεις ξήλωσαν τα τεκμήρια διαβίωσης μέσα σε έναν μήνα, το προσχέδιο του προϋπολογισμού αναζητά περίπου 6 δισ. ευρώ, προκειμένου να κλείσουν οι μαύρες τρύπες των δημόσιων ταμείων. Και όλα αυτά όταν, ελέω της πολιτικής αβεβαιότητας των 151 βουλευτών, ορισμένοι από τους ισχυρούς παράγοντες της χώρας κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων της κυβέρνησης.

> «Αν δεν στηρίξουν το σπίτι τους… θα πέσει να τους πλακώσει»! Οι Αλογοσκούφης, Προβόπουλος, Γκόρτσος, Κωστόπουλος, Σάλλας, Μηλιάκος, Κροντηράς, Καραβίας και Ηλιάδης άφησαν να εννοηθεί ότι η ελληνική οικονομία δεν πλήττεται σε σημαντικό βαθμό από τη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο υγιές, ασφαλές και ανθεκτικό τραπεζικό μας σύστημα, το οποίο πάντως πρέπει να περιορίσει τον ρυθμό χορήγησης δανείων.

> Μήνας ανακοινώσεων… ο Οκτώβρης! Με την προσμονή των οικονομικών αποτελεσμάτων εννεαμήνου, κυρίως στα βαριά χαρτιά, ζουν και αναπνέουν αυτή την περίοδο πολλοί από τους μετόχους και τους επενδυτές, καθώς, παρά τις διαβεβαιώσεις και τους εφησυχασμούς από πλευράς διοικήσεων, εντούτοις επιχειρηματικά σχέδια και κερδοφορία βρίσκονται κυριολεκτικά στον αέρα.

>Η πολιτική αστάθεια, η πτώση του ρυθμού ανάπτυξης, το μεγάλο έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, η μείωση των επενδύσεων και το υποτιμημένο εθνικό νόμισμα εξέπληξαν δυσάρεστα, γεγονός που θα έπρεπε να προβληματίσει τη Διοίκηση της Εθνικής, σχετικά με την παρουσία της στη γείτονα χώρα. Αντ’ αυτού ο ακριβοθώρητος διορισμένος manager κ. Αράπογλου, προκειμένου να «χαιρετήσει» την επιχειρηματική του εμμονή με τη Finansbank, έβαλε σε λειτουργία τον καλοστημένο και καλοπληρωμένο δημοσιογραφικό του μηχανισμό.

> Δρόμοι αντίθετοι, βίοι αντίστροφοι! Από τη μια η κυβέρνηση με τις γνωστές πλέον πρακτικές της οδήγησε σε μείωση των πτήσεων της Ολυμπιακής προς Ελλάδα – εξωτερικό και από την άλλη η «γαλάζιων» συμφερόντων ανταγωνίστρια εταιρεία Aegean προχώρησε σε αύξηση της συχνότητας των πτήσεων και νέους προορισμούς.

> Πόσες από τις εισηγμένες επιχειρήσεις της μικρομεσαίας κυρίως κεφαλαιοποίησης παραλείπουν τη γνωστοποίηση πληροφοριών σχετικά: 1) με το ύψος των ενσώματων ακινήτων που κατέχονται με χρηματοδοτική μίσθωση, 2) με τις απ’ ευθείας μεταβολές στα ίδια κεφάλαια και 3) με την παρακολούθηση αποθεματικών που συνδέονται με αναπροσαρμογές σε εύλογες αξίες στοιχείων του ενεργητικού;

>Από ό,τι φαίνεται οι πρόσφατες αγοραπωλησίες μετοχών του Ιασώ αποτέλεσαν οικογενειακή υπόθεση του διευθύνοντος συμβούλου του. Στις 25/9/2008 ο κ. Κ. Κανελλόπουλος προέβη σε πώληση 100.000 μετοχών, όταν οι κυρίες Γεωργία και Κλεάνθη Κανελλοπούλου αγόρασαν από 50.000.

> «… Η τιμή με την οποία παρεμβαίνει το κράτος είναι ένας από τους μεγαλύτερους παράγοντες κρατικής βοήθειας…»! Από τα ενδιαφέροντα της προηγούμενης χρηματιστηριακής εβδομάδας και οι δηλώσεις των αρμοδίων για τον Ανταγωνισμό Επιτρόπων, σχετικά με την κρατικοποίηση της Fortis.

> Και τα χειρότερα έπονται! Τι και αν ο προϋπολογισμός του 2008 προέβλεπε δανεισμό περίπου 37 δισ. ευρώ, λίγους μήνες πριν από το κλείσιμο του έτους και βρισκόμαστε ήδη στα 39, ενώ έτσι όπως πάνε τα πράγματα αναμένεται να κλείσει κοντά στα 44 δισ. ευρώ. Για του λόγου το αληθές, μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, το Δημόσιο άντλησε από τη δημοπρασία εντόκων γραμματίων περί τα 408 εκατ. ευρώ.

>Εκτός τόπου και χρόνου! Σε μια περίοδο που η πιστωτική κρίση έχει εξελιχθεί σε τσουνάμι σαρώνοντας τα πάντα στο πέρασμά της, που οι μέχρι πρότινος υπέρμαχοι των ελεύθερων αγορών έχουν αλλάξει ρότα, που οι κυβερνήσεις εθνικοποιούν τις τραπεζικές ζημιές, που ένας προς έναν οι μεγάλοι επενδυτικοί κολοσσοί πτωχεύουν, που τα πιστωτικά ιδρύματα περιορίζουν τη στρόφιγγα του δανεισμού, η ΕΧΑΕ προχώρησε στην προγραμματισμένη παρουσίαση των 30 εγχώριων εισηγμένων επιχειρήσεων σε ξένους θεσμικούς επενδυτές. Από τα ενδιαφέροντα σημεία του όλου «gala» η δυσαρέσκεια των αλλοδαπών φίλων και εχθρών, σχετικά με τους κυβερνητικούς χειρισμούς για τον ΟΤΕ, τη ΔΕΗ, τον φόρο υπεραξίας, την αύξηση της φορολογίας επί των μερισμάτων κ.λπ.

> Έτσι για να καταλάβουμε δηλαδή, άλλα λένε ενωπίον των δημοσιογράφων και άλλα με την εκ του νόμου προβλεπόμενη διαδικασία; Απίστευτη, για να μην πούμε τίποτε άλλο, ήταν η πρόσφατη ανακοίνωση της εταιρείας Ευρωσύμβουλοι σχετικά με την εκτίμηση των οικονομικών της μεγεθών.

> «Έσπασαν τα φρένα» των εγκρίσεων! Τρέχουν και δεν φτάνουν, προκειμένου να προλάβουν έστω και την ύστατη στιγμή, το κλείσιμο της στρόφιγγας των επιδοτήσεων μέσω του αναπτυξιακού νόμου 3299/2004, καθώς λόγω των γνωστών δημοσιονομικών προβλημάτων το ταμείον είναι μείον.

> Την ίδια στιγμή που το short selling αποκτά περισσότερους εχθρούς, οι υπέρμαχοι της εν λόγω χρηματιστηριακής πρακτικής κατηγορούνται ως υπεύθυνοι της ραγδαίας πτώσης των τιμών και η SEC προχωρά σε νέες απαγορεύσεις για περίπου 950 τραπεζικούς τίτλους, οι αρμόδιες εποπτικές αρχές του ΧΑ ακροβατούν με αμφιλεγόμενης αποδοτικότητας μέτρα.

> Ήταν να μη γίνει η αρχή! Λόγω της συνεχιζόμενης (πότε πρόλαβε άραγε;) αύξησης του κόστους χρήματος, η Probank προχώρησε σε αναπροσαρμογή των επιτοκίων της στα επιχειρηματικά, στεγαστικά, προσωπικά και καταναλωτικά δάνεια, καθώς και σ’ αυτά των πιστωτικών καρτών. Ακολούθησε η Attica Bank, ενώ αναμένονται σύντομα και οι άλλες τράπεζες.

> Ναι μεν αλλά… από τον πρόεδρο του ΣΜΕΧΑ, σχετικά με τη διαχείριση των χαρτοφυλακίων από τις Ανώνυμες Εταιρείες Επενδυτικής Διαμεσολάβησης, καθώς από τη μια στάθηκε θετικός σ’ αυτήν την προοπτική, ενώ από την άλλη ζήτησε απ’ αυτές περισσότερη συνεργασία με τα μέλη του, τις μη τραπεζικές χρηματιστηριακές εταιρείες.

> Πόσο μπορούν να επηρεαστούν οι «μαμάδες» από την πορεία των «θυγατέρων» τους; Αν πάρουμε για παράδειγμα τη Βιοχάλκο θα λέγαμε πολύ, καθώς τόσο οι μετοχές όσο και η αξία των συμμετοχών της σε Ελβάλ, Σιδενόρ και Χαλκόρ σημείωσαν σημαντικές απώλειες.

>Παραήταν πολλές οι «ημικρατικές» διαφημίσεις και χορηγίες των απανταχού εμπλεκομένων με τα αγροτικά! Από ό,τι φαίνεται η επένδυση που έκανε η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Λάρισας, σχετικά με την κατασκευή του πρώτου εμπορικού κέντρου της Θεσσαλίας, δεν θα αργήσει να αποσβεσθεί.

> Ελπίζουμε ο υπό μελέτη κώδικας δεοντολογίας του νέου Συνδέσμου Εκτιμητών και Συμβούλων Ακινήτων Ελλάδας να συνταχθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα ασάφειας, αοριστίας και αντικρουόμενων διατάξεων, γεγονός που θα ευνοήσει τις όποιες μεθοδεύσεις των κάθε λογής επιτηδείων.

> Τραπεζικές και πάλι οι πρωτιές! Η Επενδυτική Τράπεζα παρέμεινε τον Αύγουστο στην κορυφή της κατάταξης των χρηματιστηριακών στα ΣΜΕ του FT 20 με ποσοστό 18,61%, ενώ ακολούθησαν από κοντά η Εθνικής με 10,55% και η Eurobank Sec με 9,67%. Κάτι ανάλογο συνέβη και στην κατάταξη των χρηματιστηριακών για τον Σεπτέμβριο, καθώς στην πρώτη θέση βρέθηκε η Επενδυτική, ενώ ακολούθησαν Eurobank και Εθνική.

>Ούτε στην Ευρώπη να έπαιζε. Το ότι η γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη είναι χορηγός της ποδοσφαιρικής ομάδας των Ιωαννίνων είναι γνωστό, το πόσες όμως εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ κόστισε ετησίως το εν λόγω διαφημιστικό πακέτο είναι το βασικό ερώτημα.

Αλήθεια ποιο από τα εναπομείναντα υπερκομματικά στελέχη της εταιρείας μελέτησε, αξιολόγησε και εισηγήθηκε το ύψος της παροχής; Πόσα χρήματα εισέρρευσαν στα ταμεία της ομάδας;

> Από το κακό στο χειρότερο! Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών, μέσα σε 8 μήνες από την αγορά των αμοιβαίων κεφαλαίων έχουν εξανεμιστεί περίπου 4 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 3 αφορούν τις κατηγορίες των ομολογιακών, μετοχικών, διαχείρισης διαθεσίμων και μετοχικών εξωτερικού.

> Εκεί που οι άλλοι συναντούν δυσκολίες, οι τραπεζίτες βρίσκουν εύκολα λύσεις! Συμψηφισμό των ζημιών με τα κέρδη που προέκυψαν από την πώληση μετοχών εισηγμένων ή μη στο ΧΑ, και τα οποία είχαν εγγραφεί σε ειδικό αφορολόγητο αποθεματικό θα μπορούν να κάνουν πλέον οι τράπεζες.

>Οξύμωρο! Από τη μια η Credit Agricole δηλώνει ότι ήρθε για να μείνει στην Ελλάδα, εμπιστευόμενη την Εμπορική Τράπεζα, και από την άλλη η εκ Παρισίων θυγατρική της CA CHEUVREUX SA απέκτησε την ιδιότητα του εξ αποστάσεως μέλους του ΧΑ.

> Μέχρι πρότινος οι όποιες αλλαγές στην ιεραρχία της ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ ίσως και να είχαν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για τη χώρα, σήμερα όμως! Για την ιστορία, κατά την πρόσφατη συνεδρίαση τoυ Διοικητικού της Συμβουλίου αποφασίστηκε η παραίτηση του κ. Saad Sebbar από τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου και η αντικατάστασή του από τον κ. Pierre Deleplanque.

> Είναι και αυτό έργο… Καραμανλή! Ένας ακόμη από τους βασικούς πυλώνες στους οποίους στηρίχθηκε η εγχώρια ανάπτυξη, αυτός της οικοδομικής δραστηριότητας, αρχίζει να υποχωρεί επικίνδυνα, καθώς η αύξηση των επιτοκίων, το κλίμα αβεβαιότητας και η εγχώρια δυσπραγία αποθαρρύνουν τους υποψήφιους αγοραστές – δανειολήπτες.

> «Ξύλο αλύπητο» τον μήνα Σεπτέμβριο, για τις περισσότερες από τις μετοχές της μικρομεσαίας κυρίως κεφαλαιοποίησης! Για του λόγου το αληθές τις ισχυρότερες πιέσεις δέχθηκαν οι τίτλοι των Ελληνικών Ιχθυοκαλλιεργειών με -50%, Σφακιανάκη με 46,4%, KEGO με -44,2%, Centric με -43,4%, Βιοτέρ με -40,7%, Σιδενόρ -38,7% και ΔΕΗ με -37,1%.

> Τι σας λέγαμε; Δριμύ κατηγορώ της ΕΚΠΟΙΖΩ κατά της Τράπεζας της Ελλάδος, για τις περίεργες μεθοδεύσεις και τις ύποπτες πρακτικές που ακολούθησε προς όφελος των εγχώριων πιστωτικών ιδρυμάτων, καθώς με εγκυκλίους της νομιμοποίησε «όρους» που έχουν κριθεί από τα δικαστήρια παράνομοι και καταχρηστικοί.

>Μέχρι πού μπορεί να φτάσει η κρίση του χρηματοπιστωτικού συστήματος; Μα ως το τέλος της διαδρομής, που δεν είναι άλλη από τα συνταξιοδοτικά ταμεία, καθώς από τη μια πλευρά πολλά εξ αυτών είναι υπερδανεισμένα και από την άλλη οι περισσότερες από τις τοποθετήσεις τους βρίσκονται στον πάτο, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στην αδυναμία καταβολής των συντάξεων.

> Όπισθεν ολοταχώς και από τις τράπεζες, καθώς η κρίση τις έχει κάνει πιο «ευέλικτες», πιο «ελαστικές» απέναντι στους καταναλωτές! Μεταφορές δανείων, μείωση της μηνιαίας δόσης, επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, ολιγόμηνες περίοδοι χάριτος και μερική εξόφληση των οφειλών είναι προτιμότερες από τη λαϊκή ρήση «ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος».

> Και επειδή οι καιροί είναι πονηροί, κάθε πλήρης κάλυψη της εκάστοτε αύξησης μετοχικού κεφαλαίου με μετρητά, από πλευράς εισηγμένων επιχειρήσεων, θα πρέπει να τονίζεται ιδιαίτερα. Πρόσφατα παραδείγματα αυτά των Intrakat, Commercial Value – Αspis Holding, κ.λπ.

>Μόνο τυχαία δεν ήταν η ανακοίνωση των εξ αποστάσεως συνεδριάσεων του Διοικητικού της Συμβουλίου! Σε μια περίοδο διεθνούς κρίσης, που τα επιτόκια δανεισμού και τα spread των ομολόγων καταγράφουν τρελές διακυμάνσεις, η Alapis προχώρησε στην έγκριση του υπέρογκου ομολογιακού της δανείου ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ.

> Από ό,τι δείχνουν τα γεγονότα, δεν υπάρχουν φορολογικοί έλεγχοι εισηγμένων επιχειρήσεων που να μην καταλήγουν σε επιβολή προστίμων και προσαυξήσεων, απλώς κάποιες από τις εταιρείες έχουν σημειώσει επαρκείς προβλέψεις, ενώ ορισμένες άλλες επιβαρύνουν τα αποτελέσματα των τρεχουσών τους χρήσεων. Πρόσφατο παράδειγμα αυτό της Centric με την προκύπτουσα αρνητική διαφορά να αγγίζει τα 44.619,25 ευρώ.

> «Μαγκιές και χαϊλίκια» με χρήματα άλλων δεν συνάδουν προς το «επιχειρείν»! Την ίδια στιγμή που οι περισσότεροι από τους εγχώριους τραπεζίτες εμφανίζονται έτοιμοι να προχωρήσουν σε αυξήσεις επιτοκίων, υπάρχουν κάποιοι συνάδελφοί τους που επιβάλλουν επιλεκτικές μειώσεις, κυρίως προς συνεταιριστικές οργανώσεις, ακόμα και κάτω από το κόστος. Γιατί άραγε;

>«Ανεπίδεκτη μαθήσεως»! Η αρμόδια εποπτική αρχή της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, υπό τον μανδύα της διαφάνειας και το πέπλο της υπερ-ρύθμισης, έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα ακόμα και στις εγχώριες τράπεζες που προσπαθούν να αποτρέψουν φαινόμενα υποτιμητικής κερδοσκοπίας κατά των μετοχών τους. Με νομοθετικού χαρακτήρα αποφάσεις οι «αγορές ιδίων μετοχών» δεν πρέπει να φαίνονται ως στήριξη, αλλά οφείλουν είτε να διαγράφονται είτε να χρησιμοποιούνται ως stock options είτε να καλύπτουν τυχόν ζημίες στα χαρτοφυλάκια.

> Αν και τα τεμάχια έχουν μειωθεί σημαντικά, εντούτοις οι δεικτοβαρείς μετοχές των Εθνική, MIG, OTE, MPB, Eurobank και ΟΠΑΠ ήταν αυτές που είχαν και πάλι την τιμητική τους στους συνολικούς όγκους, τόσο των ανοιχτών πωλήσεων όσο και των κλεισιμάτων θέσεων ανοιχτής πώλησης.

> Οι καταστροφικές τοποθετήσεις σε προϊόντα της Lehman οδήγησαν σε διοικητικές ανακατατάξεις και επιλεκτικές απομακρύνσεις! Μετά την παραίτηση του Managing Director, Senior Government Banker και επικεφαλής προϊόντων σταθερού εισοδήματός της, κ. Γιώργου Κοφινάκου, αναμένουμε μέχρι τον Δεκέμβριο τη φυγή δύο ακόμη υψηλόβαθμων στελεχών.

> Στο παρά πέντε φαίνεται να απεφεύχθη μια κόντρα από τα παλιά, καθώς ο ισχυρός άντρας της Marfin Investment Group και αντιπρόεδρος του ομίλου, κ. Ανδρέας Βγενόπουλος, δήλωσε μεσοβδόμαδα ότι δεν ενδιαφέρεται να εξαγοράσει την Τράπεζα Πειραιώς ή την Τράπεζα Κύπρου.

> Το άνοιγμα της Wall Street μας μάρανε! Η πρώτη ημέρα εφαρμογής του νέου διευρυμένου ωραρίου του ΧΑ ήταν καταστροφική, καθώς ο ΓΔ πραγματοποίησε χαμηλό έτους, καταγράφοντας τη δεύτερη μεγαλύτερη πτώση από την αρχή της χρονιάς. Στο ίδιο μήκος κύματος και το σύνολο των ημικρατικών επιχειρήσεων, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη μετοχή της ΔΕΗ που έχασε 22,25%, ήτοι 2,88 ευρώ ανά μετοχή, ήτοι 670 εκατομμύρια ευρώ από την κεφαλαιοποίησή της.

>Τα συμπεράσματα δικά σας! Σε περιόδους κρίσης άλλοι κερδίζουν και άλλοι χάνουν, η ανάκαμψη αποτελεί ελπίδα παρά πιθανότητα, οι υπερβολές καταργούν τα θεμελιώδη μεγέθη, την τάση την καθορίζουν φημολογία και κερδοσκοπία, τα δύσκολα πίσω μας, τα δυσκολότερα μπροστά μας, είναι μεταξύ άλλων κάποιοι από τους «χρησμούς» των απανταχού ειδικών της εγχώριας χρηματαγοράς.

> Αλά Ολυμπιακή και η ΔΕΗ; Προαναγγέλλουν ζημιές, για να προετοιμάσουν το έδαφος μεγαλύτερων αυξήσεων στα τιμολόγια ή για να την καταστήσουν μακροπρόθεσμα ζημιογόνα, εντάσσοντάς την στο νέο νομοσχέδιο που προβλέπει απολύσεις χωρίς αποζημιώσεις; Κατά τα άλλα πάντως ο κ. Αθανασόπουλος συνεχίζει την «εργολαβία» του, με αμφιβόλου αποτελέσματος επιχειρηματικές ενέργειες και με περίεργες τοποθετήσεις συμβούλων του σε θυγατρικές του εταιρείες.

> Στις «πόσες φορές καίγεται»; Από αναβολή σε αναβολή οδεύει η γενική συνέλευση της Rilken, κατόπιν αιτήματος των μετόχων που εκπροσωπούν ποσοστό μεγαλύτερο του 1/20 του μετοχικού της κεφαλαίου, με νέα πλέον ημερομηνία διεξαγωγής την 21.10.2008.

>Μέχρι πρότινος γνωρίζαμε ότι το Δημόσιο εμφανιζόταν κακοπληρωτής κυρίως στις κατασκευαστικές επιχειρήσεις, σήμερα μαθαίνουμε ότι καθυστερεί και τις πληρωμές των ακτοπλοϊκών εταιρειών που εκτελούν δρομολόγια άγονων γραμμών. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από τις πρόσφατες διευκρινίσεις για ληξιπρόθεσμες οφειλές της ΣΑΟΣ προς την ΕΚ.

> Με αφορμή την ορθή κατά τη γνώμη μας απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής, για αγορά 20.000.000 ιδίων μετοχών σε βάθος πενταμήνου, θα θέλαμε για μια ακόμη φορά να επισημάνουμε το μεγάλο εύρος μεταξύ ανώτατης και κατώτατης τιμής, που κυμαίνεται από τα 5 έως τα 60 ευρώ ανά μετοχή.

> Επιτέλους, ας βάλει κάποιος ένα τέλος στις δηλώσεις του κάθε «χαρτογιακά»! Ο λόγος για τον CEO του FTSE, ο οποίος ως ένας ακόμη από τους πολλούς γιάπηδες που οδήγησαν το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα στα όρια της κατάρρευσης, έκανε δηλώσεις υπέρ των ξένων και κατά των εγχώριων παικτών του ΧΑ.

> Μέσα Δεκεμβρίου οι υπογραφές! Ασφυκτικές αναμένεται να είναι μέχρι τότε οι πιέσεις των ανάδοχων εταιρειών των εμπορευματικών σταθμών Πειραιά και Θεσσαλονίκης Cosco και Huchison, προς την κυβέρνηση και τις διοικήσεις των ΟΛΠ και ΟΛΘ, κυρίως για τη λειτουργία και την εκμετάλλευση των ανταγωνιστικών λιμένων.

> «Μαξιλάρι» στα οικονομικά αποτελέσματα του κρατικά εποπτευόμενου Ομίλου αναμένεται να αποτελέσουν τα κέρδη της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης! Τι και αν οι πωλήσεις της μειώθηκαν κατά 28,15%, διαμορφούμενες στα 182,196 εκατ. ευρώ, η αντιστροφή του αναβαλλόμενου φόρου για τη διαχειριστική χρήση 1/7/2007-30/6/2008 οδήγησε σε κέρδη μετά φόρων ύψους 5,640 εκατ. ευρώ.

> Η απρόσμενη αν και προσωρινή απόρριψη του σχεδίου Πόλσον, για τη διάσωση του χρηματοπιστωτικού συστήματος των ΗΠΑ και κατ’ επέκτασιν των Ευρωαγορών, σηματοδότησε σε παγκόσμιο επίπεδο το μαζικό ξεπούλημα των μετοχών και των εμπορευμάτων, με αποτέλεσμα οι επενδυτές να στρέφονται πλέον στα ασφαλή καταφύγια των κρατικών ομολόγων και του χρυσού. Την ίδια ώρα που οι ανησυχίες επέκτασης της πιστωτικής κρίσης οδηγούσαν τα διατραπεζικά επιτόκια σε νέα επίπεδα-ρεκόρ, το ευρώ κατέγραφε τις μεγαλύτερες απώλειες από το 1999 έναντι του δολαρίου.

> Μαθαίνουμε ότι οι περίφημες αλλαγές σε κόμμα και κυβέρνηση αναμένεται να ξεκινήσουν σύντομα από τους κρατικούς αξιωματούχους και τις διορισμένες διοικήσεις των «ημικρατικών» οργανισμών-τραπεζών. Πληροφορούμαστε ότι ένας εκ των υποψηφίων, υποστηριζόμενος από εν ενεργεία υπουργό και προερχόμενος από αντίπαλο επιχειρηματικό δέος, αντάλλαξε πρόσφατα θέσεις και απόψεις με τον υπουργό Οικονομίας.

> Επανερχόμαστε και ξαναρωτάμε ποιος από τους εκδιωχθέντες παρʼ Αρείω Πάγω νομικούς συμβούλους της Εθνικής Ασφαλιστικής
«έπαιζε» για λογαριασμό τριών μοναστηριών με μεγάλο προσκύνημα, μετοχές, ομόλογα και έντοκα του Ελληνικού Δημοσίου; Ποιος καρπωνόταν τις μερισματικές τους αποδόσεις; Σε ποια χρηματιστηριακή δραστηριοποιείτο;

> Αν είναι δυνατόν! Οι άνθρωποι που μεταξύ άλλων ευθύνονται για τις ζημιές στα ενοποιημένα αποτελέσματα της Τεχνικής Ολυμπιακής, τα μέλη του διοικητικού της συμβουλίου και των τριών βασικών θυγατρικών της επιχειρήσεων, φρόντισαν για την τσέπη τους, καθώς αναμένεται να λάβουν ως αμοιβές ποσό που ξεπερνά τα 7 εκατ. ευρώ.

> Απίστευτο και όμως… ελληνικό! Με αφορμή πρόσφατο δημοσίευμα της εφημερίδας μας που αφορούσε την «εξαφάνιση» μαγνητοφωνημένων συνδιαλέξεων από συγκεκριμένη δικαστική υπόθεση, έφτασε στα χέρια μας η έντυπη ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδος, που μεταξύ πολλών άλλων, δίκαιων κατά τη γνώμη μας αιτημάτων, όπως έλλειψη αιθουσών, προσωπικού, υλικοτεχνικής υποδομής, μηχανοργάνωσης, κ.λπ., αναφέρει χαρακτηριστικά για το θέμα «… Φίλε Πολίτη, εσύ που ψάχνεις να βρεις το δίκιο σου πρέπει να γνωρίζεις ότι… σε ιδιωτική κερδοσκοπική εταιρεία έχει ανατεθεί η μαγνητοφώνηση – απομαγνητοφώνηση των πρακτικών στα Πολυμελή Πρωτοδικεία…»!

> Και όμως εν έτει 2008 υπάρχουν επιχειρηματίες που «γράφουν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους» ακόμα και τις τελεσίδικες αποφάσεις του
Αρείου Πάγου! Από το 1999 που ξεκίνησε η διαμάχη μεταξύ ομάδας επενδυτών και των Α/φών Στεφανή, βασικών μετόχων της εταιρείας ΑΕΜΕΤ ΑΛΚΑΡ, έπρεπε μετά από εφέσεις – αναιρέσεις –
απορρίψεις – κ.λπ., να φτάσουμε στο 2008, προκειμένου να καθαρογραφεί η αμετάκλητη απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου, για ποσό που ξεπερνά το 1.700.000 ευρώ.

> Aληθεύει ότι ένα από τα υψηλά ιστάμενα στελέχη της διοικητικής πυραμίδας της ΑΤΕ Ασφαλιστικής πραγματοποίησε μόνο για το τελευταίο οκτάμηνο εταιρικά έξοδα ύψους περίπου 70.000 ευρώ; Είναι γεγονός ότι τα 43.000 αφορούσαν αμοιβές και έξοδα κίνησης για τα εκτός έδρας ταξίδια του; Αν ναι, πώς προλαβαίνει και παρακολουθεί την πορεία της «αποκρατικοποίησής» της;


Σχολιάστε εδώ