TV και εφημερίδες στην κρίση της Επιτροπής Ανταγωνισμού

Κρίσιμος ο ρόλος της Επιτροπής Ανταγωνισμού το επόμενο διάστημα, καθώς καλείται να κρίνει την απόκτηση του 66,6% των Alpha TV, Alpha 9,89, Cosmo TV και Παλμός FM από το RTL. Πλην όμως, όπως αποκάλυψε το «Π» πριν από δύο Κυριακές, έως και σήμερα δεν συστάθηκε το αρμόδιο τμήμα για τις υποθέσεις των Μέσων Ενημέρωσης, όπως προβλέπει ο νόμος Ρουσόπουλου, και υπάρχει ο κίνδυνος ακύρωσης των αποφάσεων, με προφανή επίπτωση στην έγκριση της συμφωνίας απόκτησης της NetMed NV από τη Forthnet.

Το άρθρο 18 του νόμου 3592/2007 του Θ. Ρουσόπουλου προβλέπει την έκδοση προεδρικού διατάγματος για τη σύσταση Ειδικού Τμήματος Ελέγχου της Αγοράς Μέσων Ενημέρωσης στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού. «Μετά από πρόταση των υπουργών Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Ανάπτυξης και Οικονομίας και Οικονομικών και γνώμη της Επιτροπής Ανταγωνισμού, καθορίζονται οι αρμοδιότητες του Τμήματος, τα προσόντα του προσωπικού, ο τρόπος πρόσληψης ή επιλογής του προϊσταμένου, η αύξηση των θέσεων του προσωπικού της Επιτροπής Ανταγωνισμού για τη στελέχωση του Τμήματος, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την οργάνωση και λειτουργία του Τμήματος», αναφέρει η νομοθεσία.

Ως σήμερα, τουλάχιστον άλλες δύο υποθέσεις αφορούν στα ΜΜΕ και είναι στην Επιτροπή Ανταγωνισμού:

– Ο αυτεπάγγελτος έλεγχος της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού για μη γνωστοποίηση, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 4α του
ν. 703/77, όπως ισχύει, της συγκέντρωσης των εταιρειών Εκδόσεις Λυμπέρη ΑΕ και Τεχνικές Εκδόσεις ΑΕ.

– Η προηγούμενη γνωστοποίηση, σύμφωνα με το άρθρο 4β παρ. 1 του Ν. 703/77, όπως ισχύει, της εξαγοράς του 100% της εταιρείας Νέα Τηλεόραση ΑΕ (Star Channer) από την εταιρεία Star Επενδυτική Ανώνυμη Εταιρεία Συμμετοχών (Star Investments ΑΕ).

Υπάρχει όμως και το ζήτημα της διάθεσης των DVD από τις εφημερίδες, επί του οποίου η Επιτροπή δεν είχε διακρίνει πέρυσι κάποια παραβίαση του ανταγωνισμού, με αποτέλεσμα, φέτος, εφημερίδες όπως το «Έθνος» να επεκταθούν και στη διανομή σχολικών βοηθημάτων! Η αίσθηση πάντως είναι πως στην Επιτροπή Ανταγωνισμού θα τεθούν και άλλα ζητήματα που αφορούν στη λειτουργία των Μέσων και πως το επόμενο διάστημα, πέρα από την κρίση επί της συμφωνίας του Alpha με το RTL, θα αναδειχθούν και άλλα σοβαρά ζητήματα.


Σχολιάστε εδώ