8 χρόνια «φαγούρα» με τα «κλειστά επαγγέλματα»

Προφανώς, αφορμή για τη διαδικασία αυτή παραπομπής της χώρας μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ήταν η γνωστή απεργία των ιδιοκτητών βυτιοφόρων αυτοκινήτων, που ταλαιπώρησε επί μέρες τους έλληνες πολίτες, την ελληνική κοινωνία, την ελληνική οικονομία, και μάλιστα με ευθύνη και της σημερινής κυβέρνησης, η οποία, παρά τις συνεχείς εξαγγελίες της για «μεταρρυθμίσεις που θέλει ο λαός» (και το «άνοιγμα» των «κλειστών επαγγελμάτων» είναι μια σημαντική μεταρρύθμιση!) και παρά τις επίμονες συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εξακολουθεί να κρατάει κλειστά αυτό και δεκάδες άλλα επαγγέλματα, παρά τις σημαντικές ευνοϊκές επιπτώσεις στην οικονομία, την κοινωνία και, κυρίως, τους καταναλωτές. Σημειώνεται, επίσης, ότι πρόσφατα οι αρμόδιοι επίτροποι για τον ανταγωνισμό και την εσωτερική αγορά, η κυρία Νέλι Κρουζ και ο κ. Τσαρλς Μακ Κρίβι, κάλεσαν με επιστολή τους την ελληνική κυβέρνηση να καταργήσει τις προκαθορισμένες αμοιβές για δικηγόρους και συμβολαιογράφους στις μεταβιβάσεις ακινήτων.

Με αφορμή, λοιπόν, τις νέες πιέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς την Ελλάδα για το «άνοιγμα» των «κλειστών επαγγελμάτων» ξαναπαραθέτουμε το σύντομο μαραθώνιο προσπαθειών, αναβολών, διαβουλεύσεων, αντιδράσεων τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και στη χώρα μας για το μείζον αυτό οικονομικό και κοινωνικό θέμα:

Την 1η Ιουνίου 2000 συνεδρίασε για πρώτη φορά η Επιτροπή Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής, υπό την προεδρία του τότε υπουργού Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών Γιάννου Παπαντωνίου, για τον εντοπισμό των «κλειστών» επαγγελμάτων και τον καθορισμό των κριτηρίων για τις αναγκαίες παρεμβάσεις. Κατά τη συνεδρίαση αυτή συμφωνήθηκε να δημιουργηθεί μια Διυπουργική Επιτροπή για να ολοκληρώσει την καταγραφή ως το τέλος του καλοκαιριού και να διατυπώσει προτάσεις για αλλαγές που θα εφαρμοσθούν ως το τέλος του 2000!

• Στις αρχές του Φεβρουαρίου του 2001 και συγκεκριμένα στις 6 Φεβρουαρίου 2001 συνεδρίασε πάλι η Επιτροπή Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής και, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του κ. Παπαντωνίου, αποφασίστηκε η παραπομπή του θέματος αυτού εις τας ελληνικάς καλένδας, με τη γνωστή μεθόδευση του… διαλόγου.

• Στο τέλος του 2003 το Κέντρο Προγραμματισμού και Ερευνών
(ΚΕΠΕ) κατάρτισε μεγάλη μελέτη όπου απαριθμούνται περίπου 90 «κλειστά» επαγγέλματα, επισημαίνονται οι περιορισμοί που προτείνει να καταργηθούν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και σημειώνεται ότι η ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας στην εθνική νομοθεσία και η εφαρμογή της πρέπει να γίνει το 2007!

• Τον Απρίλιο του 2005 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προώθησε σχέδιο οδηγίας για την επιτάχυνση της απελευθέρωσης των «κλειστών» επαγγελμάτων. Στόχος ήταν η οδηγία να υιοθετηθεί εντός του 2005 και να ενσωματωθεί στο εθνικό δίκτυο των κρατών – μελών έως το τέλος του 2007! Επίσης, στόχος ήταν έως το 2010 κάθε κράτος – μέλος να δηλώσει ποια επαγγέλματα θέλει να εξαιρεθούν, ώστε η λειτουργία μιας πλήρους απελευθερωμένης αγοράς να αρχίσει από το 2011.

• Στις 5 Σεπτεμβρίου του 2005 δόθηκε στη δημοσιότητα έκθεση της Ευρωπαϊκή Επιτροπής στην οποία επισημαινόταν ότι η Ελλάδα δεν έχει υλοποιήσει καμία μεταρρύθμιση όσον αφορά το άνοιγμα των λεγόμενων «κλειστών» επαγγελμάτων.

• Στις 16 Φεβρουαρίου 2006 συζητήθηκε στο Ευρωκοινοβούλιο οδηγία για την απελευθέρωση «κλειστών» επαγγελμάτων. Επρόκειτο, στην ουσία, για ψηφοφορία της έκθεσης Gebhardt σχετικά με την πρόταση οδηγίας η οποία τροποποιούσε την οδηγία Μπολκεστάιν και προστάτευε ορισμένες δραστηριότητες λόγω ιδιαίτερων χαρακτηριστικών.

• Στις 30 Μαΐου 2006 υιοθετήθηκε από τους υπουργούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την οποία καταργούνταν μερικά «κλειστά» επαγγέλματα και τα αντίστοιχα προνόμια και «κεκτημένα».

• Στις 15 Νοεμβρίου 2006 με ψήφους 405 υπέρ και 105 κατά οι ευρωβουλευτές ενέκριναν την πρόταση της οδηγίας αυτής, η οποία προβλεπόταν να τεθεί σε εφαρμογή εντός των τριών επόμενων ετών.
Αυτές, λοιπόν, είναι μεταρρυθμίσεις. Όλες οι άλλες είναι απλώς…
έπεα πτερόεντα!


Σχολιάστε εδώ