55.000.000 ευρώ δάνειο έχει πάρει από την ΑΤΕ το ΠΑΣΟΚ!

«Σε τρεις τέσσερις μήνες, δηλαδή κάπου τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο, θα είμαστε απολύτως έτοιμοι και σίγουρα θα κερδίσουμε τις εκλογές, θα είμαστε πρώτο κόμμα, ασχέτως αν έχουμε ή όχι αυτοδυναμία», σημειώνει έμπειρο και καλά ενημερωμένο στέλεχος της Χαριλάου Τρικούπη. Επίσης, άλλα σοβαρά στελέχη επισημαίνουν πως «ναι μεν τώρα δημοσκοπικά υπάρχει ένα μικρό προβάδισμα, όμως αυτό εύκολα ανατρέπεται από τη στιγμή που άλλος είναι κυβέρνηση». Προσθέτουν επίσης πως «μετά από μερικούς μήνες, και αν μέχρι τότε το ΠΑΣΟΚ δεν κάνει σοβαρά λάθη που στοιχίζουν, θα έχει εδραιώσει και παγιώσει αυτό το προβάδισμα και σε μια τέτοια περίπτωση θα είναι εξαιρετικά δύσκολο για τη ΝΔ να το ανατρέψει».

Το ταμείον είναι μείον

Ένα άλλο μεγάλο και σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει αυτές τις ώρες η Χαριλάου Τρικούπη δίπλα στα άλλα είναι πως «το ταμείο είναι μείον». Δηλαδή δεν υπάρχουν διαθέσιμα χρηματικά ποσά ώστε να μπει στις απαιτήσεις μιας σκληρής εκλογικής μάχης. Τα ταμεία της Χαριλάου Τρικούπη είναι κυριολεκτικά άδεια και μάλιστα λέγεται ότι έχουν προεξοφληθεί και οι κρατικές επιχορηγήσεις μέχρι και το 2012- 2013 ως εγγύηση για τη χορήγηση δανείου από τράπεζα. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, μέχρι τώρα έχει πάρει το ΠΑΣΟΚ από την

Αγροτική Τράπεζα 55 εκατομμύρια ευρώ! Ένα μέρος από τα χρήματα αυτά χρησιμοποιήθηκαν για τις ανάγκες στέγασης του κόμματος στα νέα γραφεία, αλλά και για πολλές άλλες εκκρεμότητες που υπήρχαν, ενώ επιτελικά στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη, που γνωρίζουν καλά τα τεκταινόμενα, σημείωναν πως «είναι λογικό να μην υπάρχουν λεφτά και να τρέχουν δάνεια, μια και ο Γιώργος Παπανδρέου δεν ήθελε άλλες μορφές χρηματοδότησης πέραν από την προβλεπόμενη κρατική επιχορήγηση και τις εξορμήσεις και συνδρομές». Όμως παρά τα εκατομμύρια αυτά οι τοπικές και νομαρχιακές οργανώσεις διαμαρτύρονται ότι δεν έχουν λεφτά. Πάντως σε περίπτωση άμεσων εκλογών και η ΝΔ αντιμετωπίζει πρόβλημα οικονομικό, καθώς και αυτή με εγγύηση την κρατική επιχορήγηση έχει λάβει δάνεια από την Αγροτική Τράπεζα ύψους 45 εκατομμυρίων ευρώ.

Οι επόμενες κινήσεις

Συνεργάτες του Γ. Παπανδρέου, αλλά και στελέχη του ΠΑΣΟΚ, εκτιμούν πως για την ώρα τουλάχιστον έχει πετύχει ο στρατηγικός σχεδιασμός μηνών που ανέδειξε το ΠΑΣΟΚ σε «σοβαρή εναλλακτική πρόταση εξουσίας». Θεωρούν ότι η φιλοσοφία που επιχείρησε να εμπεδώσει ο κ. Γιώργος Παπανδρέου από την αρχή της θητείας του, αλλά κυρίως μετά την οδυνηρή εσωκομματική αναμέτρηση της 11ης Νοεμβρίου, «τώρα αποδίδει καρπούς». Η φιλοσοφία αυτή συμπυκνώνεται στο να αναδειχθεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ο αρχηγός του, να διαθέτουν εναλλακτικές προτάσεις διακυβέρνησης και να πείθουν ότι έχουν τα εχέγγυα να κυβερνήσουν «καλύτερα» από τη Νέα Δημοκρατία και τον Κ. Καραμανλή.

Η Χαριλάου Τρικούπη αρχικά ανέμενε να ξεδιπλωθούν κάποιες από τις πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού ώστε από την πλευρά του και το ΠΑΣΟΚ να ανοίξει τη δική του «βεντάλια». Στο πλαίσιο αυτό έχουν προετοιμαστεί οι πρώτες τακτικές κινήσεις για το επόμενο διάστημα.

• Αύριο Δευτέρα το ΠΑΣΟΚ θα καταθέσει τρεις προτάσεις, νόμων, οι οποίες θα αφορούν στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, στην επιστροφή του ΦΠΑ στους αγρότες και στη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης – χωρίς όμως κριτήρια που θα αφήνουν κατηγορίες πολιτών απ’ έξω, όπως προβλέπει η πρόταση νόμου της κυβέρνησης. Το επόμενο διάστημα αναμένεται επίσης να κατατεθούν προτάσεις για την εφαρμογή της νομοθεσίας περί καταπολέμησης των μονοπωλίων και ολιγοπωλίων, αλλά και μέτρα «θωράκισης» της ελληνικής οικονομίας απέναντι στη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση, ενώ ήδη εκκρεμούν προτάσεις που αφορούν στη μείωση των τιμολογίων των ΔΕΚΟ και στην «εδώ και τώρα» πτώση της τιμής της βενζίνης κατά 10 λεπτά το λίτρο. Με τον τρόπο αυτό το ΠΑΣΟΚ εκτιμά ότι θα εμπεδώσει ένα αίσθημα «σοβαρής και τεκμηριωμένης αντιπολιτευτικής δουλειάς» ενός κόμματος που λειτουργεί ως «κυβέρνηση εν αναμονή».

• Το ΠΑΣΟΚ θα αναμένει επίσης τι θα ανακοινώσει -αν ανακοινώσει- ο πρωθυπουργός στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας σχετικά με την προστασία των καταθέσεων, λόγω διεθνούς κρίσης. Η Χαρ. Τρικούπη επικαλείται απάντηση της Κομισιόν (μετά από σχετικό ερώτημα) που αναφέρει ότι «δεν γνωρίζει τίποτα σχετικά με εγγύηση των τραπεζικών καταθέσεων από την ελληνική κυβέρνηση», παρότι η Ελλάδα, όπως αποκαλύφθηκε την Παρασκευή, με αίτημά της στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ζήτησε την αύξηση του ορίου εγγύησης των καταθέσεων από 20 σε 30 χιλιάδες ευρώ. Επί της ουσίας το ΠΑΣΟΚ καλεί την κυβέρνηση να καταθέσει σχέδιο νόμου στη Βουλή με το οποίο θα τροποποιούνται τα όρια εγγυήσεων των καταθέσεων. Στη Χαρ. Τρικούπη έχουν προετοιμαστεί για το ενδεχόμενο να προτείνει υψηλότερο ποσό εγγύησης ο πρωθυπουργός και διαθέτουν εναλλακτική πρόταση ενδεχομένως ακόμη μεγαλύτερου ύψους.

• Μεθαύριο Τρίτη συνέρχεται, υπό τον κ. Παπανδρέου, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ σε μια προσπάθεια «απάντησης» σε εκείνη της Νέας Δημοκρατίας. Η συνεδρίαση αυτή είναι η πρώτη που γίνεται σε κλίμα αισιοδοξίας για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και η πρώτη που διεξάγεται μετά τις δημοσκοπήσεις που φέρνουν το ΠΑΣΟΚ να προηγείται.

• Έχει αποφασιστεί ήδη να καταθέσει ο κ. Παπανδρέου ερώτηση προς τον κ. Καραμανλή για την «Ώρα του πρωθυπουργού», με πρόθεση να συζητηθεί την Παρασκευή. Η κίνηση αυτή πάντως γίνεται για να καταδείξει το ΠΑΣΟΚ ότι «δεν φοβάται» μετωπική αντιπαράθεση Παπανδρέου – Καραμανλή, κάτι που μέχρι πρότινος εθεωρείτο «το καλό χαρτί» του πρωθυπουργού.

• Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα ξεκινήσει από το τέλος της ερχόμενης εβδομάδος έναν ακόμη γύρο περιοδειών στην περιφέρεια, σε μια προσπάθεια να διευρύνει το ακροατήριό του.


Σχολιάστε εδώ