24ωρη απεργία σε ΔΕΚΟ – Συγκοινωνίες την Τετάρτη

Σύμφωνα με τις αποφάσεις των συνδικαλιστικών οργανώσεων, προκύπτει ότι κατά το δίμηνο Οκτωβρίου – Νοεμβρίου, θα εξελιχθεί μετωπική, απεργιακή αντιπαράθεση με απρόβλεπτες τις συνέπειες (πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές). Έτσι:

• Την Τετάρτη, εκδηλώνεται 24ωρη απεργία των Ομοσπονδιών των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ και τις Συγκοινωνίες, με πολιτική κάλυψη της ΓΣΕΕ.
Η σχετική απόφαση ελήφθη στη διάρκεια ευρείας σύσκεψης των προεδρείων των Ομοσπονδιών, παρουσία και εργαζομένων σε ΔΕΚΟ και Συγκοινωνίες. Το κλίμα εξαιρετικά φορτισμένο, καθώς οι εκπρόσωποι διαμηνούσαν την απόφαση όλων για κινητοποιήσεις «μέχρι τελικής πτώσεως», προκειμένου να ματαιωθούν τα κυβερνητικά σχέδια ιδιωτικοποίησης της Ολυμπιακής, των λιμανιών, του ΟΣΕ, του ΟΤΕ, της ΔΕΗ, των ΕΛΤΑ και άλλων δημόσιων οργανισμών.

Με τον πιο έντονο τρόπο, συνδικαλιστές όλων των «αποχρώσεων» υπογράμμισαν πως οι κινητοποιήσεις σε ΔΕΚΟ και Συγκοινωνίες θα κλιμακωθούν ενώ ζητούν την κατάργηση της τροπολογίας που απαγορεύει τη σύναψη συλλογικών συμβάσεων εργασίας στις ΔΕΚΟ και εξουδετερώνει τον ρόλο του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ).

Στο μεταξύ αύριο συνεδριάζει η ΕΕ της ΓΣΕΕ για να προσδιορίσει τις νέες ημερομηνίες των πανελλαδικών – πανεργατικών απεργιών των εργαζομένων.

Και ο προϋπολογισμός του 2009 (προσχέδιο του οποίου θα κατατεθεί εντός της εβδομάδας) βρίσκεται στο στόχαστρο των εργαζομένων. Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις του προέδρου της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλου και του αντιπροέδρου Αλ. Καλύβη, που επισημαίνουν πως: «Ο προϋπολογισμός του 2008 έχει εκτροχιαστεί και ουσιαστικά έχει καταρρεύσει, με την κυβέρνηση να αποκρύπτει τις τεράστιες ευθύνες της και να αποδίδει την αποτυχία στη διεθνή οικονομική κρίση». Σημειώνεται πως τόσο ο γενικός γραμματέας Κ. Πουπάκης όσο και ο Γ. Πέρρος (ΕΕ ΓΣΕΕ) όπως και οι προαναφερθέντες συνδικαλιστές συμφωνούν ότι «επίκειται φοροεπιδρομή» με αύξηση των έμμεσων και άμεσων φόρων, τη στιγμή μάλιστα που στη χώρα μας έχουμε τον υψηλότερο πληθωρισμό, τη μεγαλύτερη ακρίβεια και το υψηλότερο δημόσιο χρέος και δανεισμό – πέραν της υψηλής ανεργίας.

Προς γενικές απεργίες…

Γενικό Συμβούλιο συγκαλεί στις 17 Οκτωβρίου η ηγεσία της ΑΔΕΔΥ και όπως προειδοποιεί ο πρόεδρός της Σπ. Παπασπύρος, οι δημόσιοι υπάλληλοι προετοιμάζονται για αλλεπάλληλες απεργιακές κινητοποιήσεις. Στις απεργίες αυτές, θα υπάρξει συντονισμός μεταξύ ΑΔΕΔΥ-ΓΣΕΕ και η πρώτη πιθανότερη γενική απεργία (δημόσιου και ιδιωτικού τομέα ταυτοχρόνως) θα πραγματοποιηθεί, εκτός απρόοπτου, στις 21 Οκτωβρίου.

Όλες οι συνδικαλιστικές παρατάξεις στην ΑΔΕΔΥ συγκλίνουν στη διατύπωση των αιτημάτων του κλάδου, που είναι:

• Η προστασία του εισοδήματος και η χορήγηση ουσιαστικών αυξήσεων. Νέο ενιαίο μισθολόγιο με 1.350 ευρώ βασικό μισθό. Δίκαιο φορολογικό σύστημα, αναβάθμιση των δημοσίων υπηρεσιών, επέκταση των ΒΑΕ και στον δημόσιο τομέα, ενιαία μόνιμη σχέση εργασίας στο δημόσιο, αύξηση των δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού για Παιδεία, Υγεία, Κοινωνική Ασφάλιση.

Αναστάτωση (και αγανάκτηση) προκαλεί στους δημοσίους υπαλλήλους η απόφαση της πλειοψηφίας του ΔΣ του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ) να αποσυνδέσει τα μερίσματα από τις συντάξιμες αποδοχές. Όπως καταγγέλλει με δήλωσή του ο αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Ηλ. Βρεττάκος, «με την απόφαση αυτή, φαλκιδεύεται η εξομοίωση των μερισμάτων που πρόσφατα είχε πραγματοποιήσει το Ταμείο και θεσμοθετούνται πολλών ταχυτήτων μερισματούχοι…» Όπως επεξηγεί ο ίδιος συνδικαλιστής, η απόφαση της πλειοψηφίας του ΔΣ του ΜΤΠΥ είναι ενταγμένη στη γενικότερη εισπρακτική μισθολογική πολιτική της κυβέρνησης, που εκτός από την εισοδηματική πολιτική λιτότητα, καταφεύγει στην αύξηση των κρατήσεων των εν ενεργεία υπαλλήλων, όχι για να βελτιώσει τις συντάξεις και τα μερίσματα, αλλά για να καλύψει τις μαύρες τρύπες, και τα ελλείμματα που δημιουργεί η πολιτική της…


Σχολιάστε εδώ