ψιλά γράμματα

Το είδαμε κι αυτό. Μετά τα μονοθεματικά δελτία ειδήσεων ήρθαν και οι μονοθεματικές εφημερίδες. Τρανό παράδειγμα το «Θέμα» την περασμένη Κυριακή, με το πολυσέλιδο αφιέρωμα στον Θόδωρο Ρουσόπουλο. Όχι πως δεν το έχουμε ξαναδεί στο παρελθόν. Τέσσερα χρόνια πριν, η «Χώρα» του Γιώργου Τράγκα αφιέρωνε σελίδες επί σελίδων στο πώς «σφάζει» υπουργούς «ο Τεό» στο Mega, όταν η Μάρα Ζαχαρέα ήταν στο κανάλι. Από την άλλη, τα λάθη του υπουργού στην υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου ή στις επιχειρηματικές δραστηριότητες που ανέπτυξε η Μ. Ζαχαρέα δεν ξεπερνιούνται τόσο εύκολα, γι’ αυτό και το σε βάρος του τσουνάμι. Και βέβαια στη διαδρομή έκανε σειρά λανθασμένων επιλογών σε πρόσωπα, σε ανησυχητικό βαθμό. Τώρα η κοινή γνώμη θα έχει να θυμάται τις φωτογραφίες των σπιτιών, όπως δημοσιεύτηκαν στο «Θέμα».

Έγραψαν σχετικά o «Ελεύθερος Τύπος» (26.9.2008) και η Ντέπυ Γκολεμά, αλλά δεν υπέπεσε στην αντίληψή μας το κόστος των δύο νέων εκπομπών Φυντανίδη και Διγενή στην ΕΡΤ. Στην περίπτωση της εκπομπής του Σεραφείμ Φυντανίδη, την παραγωγή της οποίας έχει η Le Spot Productions, το συνολικό κόστος ανέρχεται σε 482.550 ευρώ συν ΦΠΑ για 30 επεισόδια των 50 λεπτών. Η εκπομπή «Top stories» που θα παρουσιάζει η Σεμίνα Διγενή έχει συνολικό κόστος 1.551.780 ευρώ συν ΦΠΑ για 30 επεισόδια των 90 λεπτών. Στην τιμή αυτή δεν περιλαμβάνεται η αμοιβή της Σ. Διγενή, ενώ την παραγωγή την έχει η Dama Productions.

Επιμονή του Mega με το ξενοδοχείο Χίλτον, όπου παίχτηκε ένα μέρος της υπόθεσης «κομιστής – DVD». Το δώρο που έδωσε πάντως το κανάλι στους δημοσιογράφους ήταν αξιοπρεπές, χωρίς να είναι προκλητικό: Ένα καλό στυλό.

Πριν από λίγες ημέρες το RTL, ανακοινώνοντας την απόκτηση του 66,6% του Alpha, κινήθηκε στο δόγμα της σεμνότητας, προσφέροντας ένα memory stick με το λογότυπό του. Μήπως είναι δείγμα αλλαγής νοοτροπίας; Συνήθως τα κανάλια, για να έχουν κόσμο στις εκδηλώσεις τους, διοχετεύουν εκ των προτέρων πως θα συμπεριφερθούν ως αλυσίδες ηλεκτρικών ειδών, μοιράζοντας κινητά τηλέφωνα, DVD, στερεοφωνικά συστήματα κ.ά. Βλέπει τον κόσμο που έρχεται ο εκάστοτε πρόεδρος και αισθάνεται ενθουσιασμένος, αλλά κανένας δεν αισθάνεται αξιοπρεπής.

Πρόσωπα: Από τις 15 Οκτωβρίου αναλαμβάνει ο Αντώνης Σκυλλάκος τη σαββατιάτικη έκδοση του «Ελεύθερου Τύπου».

Περιοδικά: Τα 10 χρόνια παρουσίας του στην Ελλάδα και τα 120 στον κόσμο γιορτάζει το ελληνικό National Geographic και προσφέρει μια επετειακή έκδοση με επιλεγμένα άρθρα.

Τριών ετών γίνεται η «Γαλέρα», με εξώφυλλο του Ιωάννου. Ευχές για μακροημέρευση.

Αφιερωμένο στη χρηματιστηριακή κρίση είναι το τεύχος του περιοδικού «Monthly Review» (www.montlyreview.gr) που μόλις κυκλοφόρησε. Η έκδοση για το ίντερνετ και τα blogs με έρευνα της V-PRC μετατίθεται για τον Νοέμβριο, στο τεύχος για την οικολογική κρίση που συνέβη τον Ιανουάριο του 2008.

Κυκλοφόρησε και το «Παναθηναϊκό τριφύλλι» με εξώφυλλο τον Ζιλμπέρτο Σίλβα και δώρο μια φανέλα του Παναθηναϊκού για τα 100 χρόνια.

Ίντερνετ: Με ανανεωμένη εικόνα το mediablog.gr, το οποίο όπως αναφέρει θα συμπληρώσει σε λίγο καιρό δύο χρόνια παρουσίας στα ΜΜΕ. Πολλές ευχές.

Βιβλίο: Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Πολύτροπον» το βιβλίο του καθηγητή Thomas Meyer «Από τη δημοκρατία των κομμάτων στη δημοκρατία των ΜΜΕ». Επίκαιρο.


Σχολιάστε εδώ