υπουργείο Εξω(φρεν)ικών

Τι συνδέει τελικά όλες τις κρίσιμες κινήσεις της Ντ. Μπακογιάννη; Μα ότι σε όλες τις αποφάσεις έχουν συμμετοχή ο διευθυντής του διπλωματικού της γραφείου πρέσβης κ. Χαλαστάνης, ο γιος και σύμβουλός της Κ. Μπακογιάννης, ο διευθυντής του πολιτικού της γραφείου (και πρώην γαμπρός της) Δ. Ζαφειριάδης και ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ (γαμπρός του γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου Α. Καρρά και πρώην συνεργάτης του Π. Μολυβιάτη) κ. Γ. Κουμουτσάκος. Σε ζητήματα που έχουν σχέση με τις ΗΠΑ, ρόλο έχει αναλάβει ο γ.γ. Θ. Σκυλακάκης, που έχει προσδεθεί στο μητσοτακικό άρμα από το 1990. Και πάει λέγοντας. Οικογενειακές υποθέσεις…

Γνωστή από τη συνεργασία της με τον πρώην βουλευτή της ΝΔ Αχμέτ Ιλχάν είναι η κοινωνική ανθρωπολόγος Αντιγόνη Παπανικολάου. Τώρα μαθαίνουμε ότι συνεχίζει την καριέρα της ως συνεργάτης στα γραφεία των άλλων μειονοτικών βουλευτών Τ. Ματάτζη και Α. Χατζηοσμάν, που ανήκουν όμως στο ΠΑΣΟΚ. Προφανώς κάποιος άλλος δεσμός και όχι η… ιδεολογία ή η κομματική ταυτότητα ήταν το κίνητρο της μεταγραφής… Και σίγουρα δεν αρκεί ως… συνδετικός δεσμός ο δημοσιογράφος (γνωστός για τις φωνές του για τους… γκιαούρηδες) Α. Ντεντέ.

Ο κύβος ερρίφθη. Μετά τη δεκαήμερη παρουσία της Ντ. Μπακογιάννη στη Νέα Υόρκη οριστικοποιήθηκε η απόφαση για αλλαγή του Μόνιμου Αντιπροσώπου της χώρας στον ΟΗΕ πρέσβη κ. Μουρίκη, ο οποίος αποτέλεσε προσωπική της επιλογή (αν και ακυρώθηκε στην πράξη, μια και αποκλείσθηκε από την κ. Μπακογιάννη απ’ όλες τις συναντήσεις στις οποίες συμμετείχε ακόμη και ο… Γ. Κουμουτσάκος). Έπαιξε ρόλο βεβαίως και η φαγωμάρα με τον δεύτερό της ΜΕΑ κ. Αλεξανδράκη, ο οποίος εκτός των πολιτικών ερεισμάτων έχει και έναν ισχυρό… σύμμαχο, καθώς η γενική πρόξενος της χώρας μας στη Νέα Υόρκη κ. Α. Μπαλτά είναι η σύζυγός του.

Για τη θέση πάντως προβάλλουν οι πρώτες υποψηφιότητες, καθώς ο συνήθης υποψήφιος για τις θέσεις-φιλέτο Α. Σάνδης, αδελφός του διευθυντή του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, δεν θα αρνιόταν τη μετακίνηση, ενώ και ο κ. Βέρρος δεν θα έλεγε όχι στην αναβάθμιση από την αντιπροσωπεία στον ΟΗΕ της Γενεύης στη ΜΕΑ ΟΗΕ Ν. Υόρκης. Πάντως ο χειρισμός της επίσκεψης της κ. ΜακΝτούγκαλ έχει αφαιρέσει πόντους από την υποψηφιότητα αυτή.

Το γεγονός και μόνο ότι υπήρξε πολύ μεγάλη αύξηση όσων ψήφισαν στις εκλογές της ΕΔΥ αποτελεί επιβράβευση για την προσπάθεια που έχει καταβάλει μέχρι τώρα το απερχόμενο ΔΣ και κυρίως μήνυμα προς την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΞ ότι επιτέλους κάτι αρχίζει και κινείται στη σκουριασμένη και συνήθως «προσκυνημένη» διπλωματική υπηρεσία. Πρώτος σε σταυρούς ο Γ. Αϋφαντής, που συνεχίζει ακάθεκτος, παρά τη μετάθεσή του στο… Βανκούβερ.

Ήταν τόσο… οργανωμένη η ελληνική αντιπροσωπεία με επικεφαλής την Ντ. Μπακογιάννη που βρέθηκε στη Νέα Υόρκη, που πραγματικά η αριστερά δεν γνώριζε τι ποιεί η δεξιά. Μαθαίνουμε ότι μέλος της αποστολής, μετά τη συνάντηση με τον κ. Νίμιτς, έτρεχε στα τηλέφωνα και ξύπναγε μέσα στη νύχτα επικεφαλής άσχετης διεύθυνσης, ο οποίος είχε υπηρετήσει πριν από μερικά χρόνια στα Σκόπια, για να τον ρωτήσει τι είχε προταθεί για ένα συγκεκριμένο πρακτικό πρόβλημα… Τραγική η κατάσταση…

Δεν συμμετείχε καν στην ελληνική αποστολή που πήγε στη Νέα Υόρκη, η οποία συνόδευε την υπουργό Εξωτερικών κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, ο έλληνας διαπραγματευτής για το Σκοπιανό πρέσβης κ. Βασιλάκης… Δικαίωμα της υπουργού να ασκεί όποιου είδους διπλωματία νομίζει και να κάνει τις επαφές με υψηλόβαθμα στελέχη των Ηνωμένων Εθνών, της αμερικανικής πλευράς, της σκοπιανής κυβέρνησης, με τον αμερικανό διαμεσολαβητή κ. Νίμιτς για το θέμα της ονομασίας του κράτους των Σκοπίων… Όμως η αποξένωση του έλληνα διαπραγματευτή από τις συζητήσεις και η μυστική διπλωματία δεν ωφελούν τη χώρα… Ίσως διευκολύνουν την υπουργό στο να μην εκτίθεται…

Περαστικά στον έλληνα διαπραγματευτή Αδ. Βασιλάκη, ο οποίος αντιμετώπισε όπως μάθαμε ένα μικρό πρόβλημα υγείας τις προηγούμενες ημέρες. Πάντως η απουσία του από τη Νέα Υόρκη ήταν… αισθητή και απλώς ήρθε να επιβεβαιώσει το βαρύ κλίμα που υπάρχει, με την υπουργό να θέλει να έχει τον (απολύτως) αποκλειστικό χειρισμό της υπόθεσης. Αίσθηση όμως προκάλεσε ότι ενώ έλειπε ο καθ’ ύλην αρμόδιος, παρών, ακόμη και στις συναντήσεις με τον κ. Νίμιτς, την κ. Ράις και κάθε άλλον επίσημο, ήταν ο Θ. Σκυλακάκης. Η εμπειρία του στο Σκοπιανό είναι η συγγραφή… βιβλίου, το οποίο είχε αποτελέσει την απάντηση του τότε πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη στον Α. Σαμαρά…

Ο εξωφρενικός


Σχολιάστε εδώ