Τραπεζικές ιστορίες… με αρκούδες

// Στο κλίμα νευρικότητας που αρχίζει να διαμορφώνεται μεταξύ των ελλήνων καταθετών, άρχισαν τις τελευταίες ημέρες να διαδίδονται στην αγορά επικίνδυνες μυθοπλασίες, περί τραπεζών που δήθεν αντιμετωπίζουν τόσο πιεστικά προβλήματα ρευστότητας, ώστε δυσκολεύονται να αποδώσουν στους πελάτες τις καταθέσεις τους.

// Οι τραπεζικές ιστορίες… με αρκούδες που κυκλοφόρησαν τις τελευταίες ημέρες έκαναν λόγο για τράπεζα που είχε τόσο πιεστικό πρόβλημα ρευστότητας, ώστε να δημιουργηθεί επεισόδιο σε περιφερειακό της κατάστημα, το οποίο κατέληξε, δήθεν, στο ξυλοκόπημα διευθυντή από εξαγριωμένο καταθέτη. Άλλες φήμες έκαναν λόγο για ATM τραπεζών που δεν είχαν μετρητά, λόγω προβλημάτων ρευστότητας, ενώ διάσπαρτες ήταν και οι αστήρικτες φήμες για δήθεν επικείμενη κατάρρευση μικρών ή και μεγαλύτερων τραπεζών.

// Τίποτε από όλα αυτά δεν επιβεβαιώνεται, είναι όμως και πρακτικά αδύνατο να διαψευσθούν. Γι’ αυτό, ίσως, ορισμένοι καταθέτες ήδη προτιμούν να μεταφέρουν τα λεφτά τους σε τράπεζες που θεωρούνται «ασφαλέστερες», θυσιάζοντας σε αρκετές περιπτώσεις ένα σημαντικό μέρος των αποδόσεών τους. Σημεία των καιρών… Χρειάζεται ψυχραιμία πριν πάρει ο καθένας αποφάσεις.

// Δεν είχε και τις καλύτερες αποδόσεις ως διαχειριστής επιχειρηματικού ομίλου ο Ανδρέας Βγενόπουλος. Η Marfin Investment Group υποσχέθηκε πέρυσι αποδόσεις 20% επί των κεφαλαίων που τοποθετήθηκαν στη μεγάλη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου του καλοκαιριού του 2007, αλλά τα στοιχεία α΄ εξαμήνου έδειχναν ότι στο τέλος του έτους θα έπιανε περίπου τη μισή απόδοση, παρά τη σημαντική «ένεση» κερδών (σχεδόν 200 εκατ. ευρώ καθαρά) από τη «μεσιτεία» στην ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ.

// Τώρα, ο κ. Βγενόπουλος ζητάει από την αγορά άλλα 5 δισ. ευρώ, αυτήν τη φορά με την υπόσχεση ότι θα εξαγοράσει μεγάλη τράπεζα («φωτογραφίζεται» η Alpha Bank). Ορίζει, μάλιστα, την τιμή διάθεσης στα 6 ευρώ, δηλαδή περίπου 20% ακριβότερα από την τρέχουσα τιμή διαπραγμάτευσης της μετοχής του ομίλου. Μένει να δούμε ποιοι θα θελήσουν να ρισκάρουν τόσο μεγάλα ποσά εν μέσω διεθνούς κρίσης, για ένα «στοίχημα» που μόνο σίγουρο δεν μπορεί να θεωρηθεί.

// Υπάρχει μια υπεράκτια εταιρεία στην Κύπρο με την επωνυμία Rasadel Ltd; Έχει σχέση με τον πλούτο της Μονής Βατοπεδίου και την επενδυτική διαχείρισή του; Έχει αγοράσει μετοχές ελληνικών εισηγμένων εταιρειών; Έχει συμμετάσχει σε μεγάλη περσινή αύξηση μετοχικού κεφαλαίου εισηγμένης εταιρείας; Να μερικά καλά ερωτήματα που ζητούν απάντηση από όσες αρμόδιες αρχές (και δεν είναι λίγες…) «ξεσκονίζουν» αυτόν τον καιρό τα οικονομικά της διαβόητης Μονής.


Σχολιάστε εδώ