ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ «ΝΤΑΒΑΤΖΗΔΕΣ» ΓΙΑ ΤΗ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΤΗΣ ΨΗΦΙΑΚΗΣ TV

Μάλιστα, όσοι μείνουν εκτός θα είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν τους ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών σταθμών, δηλαδή τους ανταγωνιστές τους, για να ανέβουν στην ψηφιακή πλατφόρμα. Για το όλο σχέδιο δημιουργίας κοινής εταιρείας δεν έχει ενημερωθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως προκύπτει από την απάντησή της σε σχετική ερώτηση των ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ Στ. Λαμπρινίδη, Κ. Μπατζελή και Μ. Ματσούκα.

Η κοινή εταιρεία ΕΙΤΗΣΕΕ και ΕΡΤ αποτελεί αντικείμενο διαβουλεύσεων εδώ και καιρό μεταξύ των ενδιαφερόμενων. Οι ιδιοκτήτες ζητούν να έχουν τον έλεγχο της εταιρείας με 70%, αφήνοντας στην ΕΡΤ το 30%, που όμως βάζει το δίκτυό της, τις εγκαταστάσεις και τουλάχιστον 6 κανάλια (ΕΤ1, ΝΕΤ, ΕΤ3, Sport+ κ.ά.). Ωστόσο το προεδρικό διάταγμα που ετοιμάζει η κυβέρνηση για την ψηφιακή τηλεόραση θα ορίζει ισότιμη συμμετοχή, 50-50. Παρ’ όλα αυτά η ίδια η ιδέα για τη σύσταση κοινής εταιρείας δημιουργεί αίσθηση πολιτικού σκανδάλου και πληροί τις προϋποθέσεις για την προσφυγή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού.

– Σε πολιτικό επίπεδο, ο πρωθυπουργός συμπράττει με όλους εκείνους που είχε καταγγείλει ως «νταβατζήδες» το 2005. Αντί το υπουργείο Επικρατείας να συστήσει ανεξάρτητη αρχή η οποία να προκηρύξει διαγωνισμό για την ανεύρεση εταιρείας που θα δημιουργήσει το ψηφιακό δίκτυο αναμεταδοτών σε όλη τη χώρα, φαίνεται να προκρίνει τη λύση της σύμπραξης της ΕΡΤ με τους ιδιώτες. Μια τέτοια εταιρεία θα δώσει σημαντικό ψηφιακό προβάδισμα στους εκδότες, οι οποίοι ήδη με τον νόμο Ρουσόπουλου, και σε αντίθεση με τους περιφερειακούς και τοπικούς σταθμούς, από το περασμένο καλοκαίρι έχουν τη δυνατότητα να εκπέμπουν και αναλογικά και ψηφιακά!

– Σε επίπεδο ανταγωνισμού δημιουργείται σοβαρό ζήτημα, καθώς αν συσταθεί η εταιρεία, τότε οι ιδιωτικοί σταθμοί θα είναι και πάροχοι περιεχομένου και πάροχοι δικτύου. Μια τέτοια απόφαση αποκλείει από την αγορά την έλευση των εταιρειών τηλεπικοινωνιών στη συγκεκριμένη αγορά, άρα και τον ανταγωνισμό. Το σκάνδαλο λοιπόν είναι πως οι εκδότες δεν έχουν μόνο ψηφιακό προβάδισμα, αλλά ότι αν συσταθεί η εταιρεία, όλοι όσοι θα είναι εκτός θα πρέπει να τους πληρώνουν για να ανέβει το ψηφιακό τους σήμα στην πλατφόρμα! Δηλαδή οι μικροί θα είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν τους μεγάλους! Σε άλλες χώρες όπως η Μεγάλη Βρετανία υπήρξε μια αρχή που ανέλαβε το έργο της μετάβασης και, στο πρώτο στάδιο, υπήρξαν δύο εταιρείες που ανταγωνίστηκαν για το έργο της ψηφιακής μεταφοράς σήματος.

– Το τρίτο και εξίσου σοβαρό ζήτημα είναι η κατανομή των συχνοτήτων στα δύο στάδια της μετάβασης, που δημιουργεί συνθήκες άνισης αντιμετώπισης υπέρ των μεγάλων καναλιών. Τυπικά, από την 1η Νοεμβρίου και οι νομίμως λειτουργούντες σταθμοί εθνικής εμβέλειας έχουν, εκτός από την ΕΡΤ, τη δυνατότητα εκπομπής ψηφιακού σήματος. Δηλαδή, ταυτόχρονα με την εκπομπή του αναλογικού θα μπορούν να εκπέμπουν και ψηφιακά, ενώ τα περιφερειακά και τοπικά κανάλια πρέπει πρώτα να περάσουν από το ΕΣΡ για «έγκριση προγράμματος». Στο δεύτερο στάδιο, της τελικής μετάβασης, μετά το 2012 κάθε ιδιοκτήτης καναλιού εθνικής εμβέλειας θα έχει τα 2/4 μιας ψηφιακής συχνότητας, έναντι 1/4 που θα έχουν τα περιφερειακά.


Σχολιάστε εδώ