Στοιχίζει ο μεγάλος συνασπισμός στη Γερμανία!

Κοινός παρανομαστής των αποτελεσμάτων και για τους δύο πολιτικούς χώρους στα δύο κρατίδια που διεξήχθησαν ήταν η μείωση της επιρροής τους και ταυτόχρονα η αύξηση της επιρροής των μικρών σχηματισμών.

Στη Βαυαρία, οι παραδοσιακοί σύμμαχοι της Μέρκελ, η Χριστιανοκοινωνική Ένωση, υπέστη τη μεγαλύτερη ήττα ολόκληρης της μεταπολεμικής περιόδου, κερδίζοντας 43%, όταν ανέκαθεν εξασφάλιζαν απόλυτη πλειοψηφία. Το πρόβλημα για τη Δεξιά ωστόσο δεν εντοπίζεται στην ανάγκη αναζήτησης συμμάχου στη Βαυαρία, αλλά στην εκτίμηση ότι αυτό το άσχημο αποτέλεσμα προοιωνίζεται μια σημαντική πτώση των συνολικών εκλογικών ποσοστών της Δεξιάς στις γενικές εκλογές τον επόμενο χρόνο. Πολύ περισσότερο αν ληφθεί υπ’ όψη το εξ ίσου άσχημο αποτέλεσμα που κατέγραψε το ίδιο το κόμμα της Μέρκελ, οι Χριστιανοδημοκράτες, στο ανατολικό κρατίδιο του Βραδενβούργου, που από την πρώτη θέση κατρακύλησε στην τρίτη, μετά από τους Σοσιαλδημοκράτες και το Αριστερό Κόμμα των Λαφοντέν – Γκίζι.

Τα πράγματα όμως δεν είναι καθόλου καλά ούτε και για τους Σοσιαλδημοκράτες, που από το 2005 έχουν αλλάξει τρεις ηγέτες – με τον τελευταίο να αποκαθηλώνεται νύχτα υπό επείγουσες, σχεδόν πραξικοπηματικές διαδικασίες που στόχο είχαν να αποτραπεί μια αριστερή στροφή. Η εγχείρηση… πέτυχε και το εκλογικό σώμα επιβράβευσε την ιδεολογική σταθερότητα του SPD, χαρίζοντάς του στη Βαυαρία το 18% των ψήφων, που είναι το χειρότερο εκλογικό του αποτέλεσμα!


Σχολιάστε εδώ