ΣΤΗ ΝΔ ΟΛΟΙ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ… μαντέψουν την επόμενη μέρα

Ο κ. Καραμανλής επανέλαβε… γνωστές εξαγγελίες, ενώ απέφυγε να αναφερθεί στα «σκάνδαλα», όπου είναι σαφές ότι υπάρχει εμπλοκή υπουργών και τα οποία έχουν προκαλέσει την οργή της κοινής γνώμης όπως καταγράφεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις.

Η έντονη φημολογία που αναπτύχθηκε τις προηγούμενες ημέρες ότι επίκειται «μεγάλη κίνηση» (από προσφυγή στις κάλπες μέχρι σαρωτικό ανασχηματισμό) είχε καλλιεργήσει υψηλές προσδοκίες που μετατράπηκαν σε… βαθιά απογοήτευση μετά την ομιλία του κ. Καραμανλή. Σε σημείο που ακόμη και κορυφαία κυβερνητικά στελέχη να εκφράζουν ζωηρές επιφυλάξεις (μαζί με την αγωνία τους) για το αν τελικά ο πρωθυπουργός θα εκμεταλλευθεί τον χρόνο που του απομένει και θα αξιοποιήσει τα «χαρτιά» που έχει στη διάθεσή του. Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας μιλούν για «ατολμία» και αδυναμία ανάληψης σημαντικών πρωτοβουλιών. Μέσα σ’ αυτήν την ατμόσφαιρα είναι λογικό να έχουν ξεκινήσει στο εσωτερικό της παράταξης, σε υψηλό επίπεδο μάλιστα, οι συζητήσεις για την «επόμενη ημέρα». Τα μυστικά δείπνα στελεχών δίνουν και παίρνουν, οι μυστικές συνάξεις διαδέχονται η μία την άλλη. Κυρίαρχο θέμα συζήτησης σʼ αυτές είναι το «τι μέλλει γενέσθαι», αν υπάρχουν ελπίδες ή αν «έχει χαθεί η παρτίδα οριστικά». Παράλληλα, εκφράζεται ο προβληματισμός για τους χειρισμούς του κ. Καραμανλή, καθώς αρκετοί υπουργοί διαφωνούν κατηγορηματικά και επιμένουν σε πιο δυναμικές κινήσεις και τομές.

Υπό… επιτήρηση
οι υπουργοί
Και στο Μέγαρο Μαξίμου πάντως δεν πλέουν σε… πελάγη αισιοδοξίας. Ανησυχούν ότι η «εσωστρέφεια» θα συνεχισθεί, παρά τα «τελεσίγραφα» του πρωθυπουργού, στενός συνεργάτης του οποίου δεν απέκλειε το ενδεχόμενο στις αμέσως επόμενες ημέρες να υπάρξει νέο «κρούσμα» ανάλογα μ’ αυτό του βουλευτή Δράμας Στ. Δαϊλάκη. Κάτι που αναπόφευκτα θα δρομολογήσει εξελίξεις. Μέσα σε κλίμα… γενικής αμφισβήτησης ο κ. Καραμανλής, τους προσεχείς μήνες, θα καταβάλει «ύστατη προσπάθεια» προκειμένου να αναστρέψει την εις βάρος του κατάσταση. Στην προσπάθεια αυτή εντάσσονται τόσο το «πρέσινγκ» στους υπουργούς να προχωρήσουν σε φιλολαϊκά μέτρα, αλλά και οι δικές του επισκέψεις σε υπουργεία και κρατικούς οργανισμούς. Ανάλογες πρωτοβουλίες είχε ξεκινήσει και στο παρελθόν ο πρωθυπουργός, ωστόσο δεν είχαν διάρκεια και πολύ περισσότερο δεν είχαν ουσιαστικά αποτελέσματα. Θα έχουν τώρα; Το χρονοδιάγραμμα που έθεσε για την υλοποίηση συγκεκριμένων μέτρων δημιούργησε την αίσθηση ότι πλέον οι υπουργοί είναι «υπό επιτήρηση» («όλοι κρίνονται», είπε ο κ. Καραμανλής στη συνεδρίαση του Υπουργικού), αλλά και ότι τελούν… υπό προθεσμία! Αυτό ακριβώς πυροδότησε υποψίες για ανασχηματισμό μετά από την ψήφιση του προϋπολογισμού και αφού οι υπουργοί θα έχουν κριθεί επί 3-4 μήνες.

Αδιέξοδο
Επικριτικά σχόλια μεταξύ των βουλευτών (ακόμη και κυβερνητικών στελεχών) προκάλεσε η εντολή του πρωθυπουργού προς τους υπουργούς να απομακρύνουν τους συνεργάτες τους που δεν ανταποκρίνονται στα καθήκοντά τους. Επισήμαιναν χαρακτηριστικά ότι ο κ. Καραμανλής προχωράει στην αντικατάσταση συνεργατών του (Ρουσόπουλο, Φώλια, Αγγέλου κ.ά.) που έχουν προκαλέσει το κοινό αίσθημα και οι πολίτες στη συντριπτική πλειονότητά τους ζητούν την αποπομπή τους.

Έχοντας υπόψη την εικόνα που επικρατεί στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, ο κ. Καραμανλής θα επιχειρήσει «ανοίγματα» στους βουλευτές. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται οι «αυστηρές οδηγίες» προς τους υπουργούς και διοικητές οργανισμών να έχουν ανοιχτές πόρτες στους βουλευτές και να απαντούν άμεσα στα αιτήματά τους. Ανάλογες οδηγίες έχει δώσει κι άλλες φορές στο παρελθόν ο πρωθυπουργός, ωστόσο δεν είχαν κανένα αντίκρισμα με τους βουλευτές να καταγγέλλουν ότι πρέπει να κάνουν… αίτηση για να συναντήσουν υπουργό, ενώ οι διοικητές δεν απαντούν καν στα τηλέφωνα. Παράλληλα, αναμένεται η αυριανή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, όπου θα δούμε αν θα μιλήσουν οι βουλευτές.

Η υπόθεση Δαϊλάκη απέδειξε ότι η «κόκκινη γραμμή» που έβαλε ο κ. Καραμανλής στην Κεντρική Επιτροπή ήταν… «εκτός πραγματικότητας». Πρώτον, γιατί χρειάστηκε πολύ γρήγορα να τηρήσει την απειλή του και δεύτερον γιατί οι εξελίξεις τον έφεραν μπροστά σε νέο αδιέξοδο. Ότι, δηλαδή, ανάλογη έπρεπε να είναι η αντίδρασή του σε νέο κρούσμα απειθαρχίας. Δεν ήταν ωστόσο. Οι χειρισμοί του Μαξίμου τόσο στις περιπτώσεις των βουλευτών Θ. Γιαννόπουλου και Μ. Σαλμά, που είχαν κάνει παρόμοιες δηλώσεις, όσο και η προσπάθεια εξευμενισμού του Π. Τατούλη ουσιαστικά «ακύρωσαν», αν δεν… ευτέλισαν, τη σημασία των πρωθυπουργικών απειλών. Όπως ακριβώς συνέβη και στην περίπτωση του κ. Δαϊλάκη, που πρώτα τον έθεσαν εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας και στη συνέχεια τον… εκλιπαρούσαν να παραιτηθεί προκειμένου η Νέα Δημοκρατία να διατηρήσει την πλειοψηφία των 152 εδρών! Αξίζει να σημειωθεί ότι από ανώτατες κυβερνητικές πηγές διατυπώνονταν «υπονοούμενα» για την κίνηση του Δαϊλάκη, ότι δεν ήταν και τόσο προϊόν… αφέλειας, όπως υποστήριζαν ορισμένοι, κι ότι υπάρχει κάτι βαθύτερο και πιο σημαντικό. Συνεργάτες του πρωθυπουργού μάλιστα έλεγαν ότι αν τις προσεχείς ημέρες υπάρξει νέο κρούσμα τότε σημαίνει ότι «υπάρχει οργανωμένο σχέδιο ανατροπής της κυβέρνησης»!

Από αντάρτης, ικέτης…
ΣΕ… «πολιτική φάρσα» εξελίσσεται η υπόθεση του βουλευτή Δράμας Στ. Δαϊλάκη, η συμπεριφορά του οποίου αφενός συμβάλλει στην περαιτέρω απαξίωση του κοινοβουλευτισμού, αφετέρου εντείνει το κλίμα σύγχυσης που επικρατεί στη Νέα Δημοκρατία. Μετά την απόφαση του Κ. Καραμανλή να τον θέσει εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ο βουλευτής δήλωσε αρχικά ότι είπε όσα είπε εναντίον συνεργατών του πρωθυπουργού για το καλό της κυβέρνησης, αλλά αν του ζητηθεί από το κόμμα θα υποβάλει την παραίτησή του. Λίγο αργότερα τον κάλεσε στο γραφείο του ο Γ. Τραγάκης και τον κάλεσε να παραιτηθεί. Προς έκπληξη όλων ο κ. Δαϊλάκης αρνήθηκε, υποστηρίζοντας ότι βουλευτή τον εξέλεξε ο λαός της Δράμας και σ’ αυτόν δίνει λόγο! Την ίδια τακτική ακολούθησε στις αλλεπάλληλες τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές συνεντεύξεις του. Αυτά μέχρι προχθές το πρωί (Παρασκευή), οπότε ο βουλευτής έστειλε επιστολή προσωπικά στον πρωθυπουργό, όπου αφού καταθέτει τη… συγγνώμη του ζητά να εξετασθεί το αίτημά του να επιστρέψει αμέσως στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, διαφορετικά θα υποβάλει την παραίτησή του! Η… αποθέωση ήρθε λίγο αργότερα όταν μιλώντας με δημοσιογράφους στην Παλαιά Βουλή επανέλαβε τις επικρίσεις του για συνεργάτες του κ. Καραμανλή. Προκαλώντας, όπως ήταν φυσικό, ειρωνικά και σκωπτικά σχόλια, τόσο σε βάρος του όσο και για την κατάσταση που διαμορφώνεται στην κυβερνητική παράταξη.

Από την υπόθεση Δαϊλάκη βγαίνουν εκτεθειμένοι διάφοροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, βουλευτές, δημοσιογράφοι, αλλά και μπλογκ (ειδικά τα τελευταία όπως καθένας γράφει, φαντάζεται και υποθέτει…) που στη διάρκεια της εβδομάδας καλλιέργησαν σενάρια και διοχέτευσαν φήμες για «σκοτεινές συνωμοσίες» και… αμερικανικό δάκτυλο πίσω από την «ανταρσία» του βουλευτή. Έφθαναν μάλιστα να μιλούν για «οργανωμένο σχέδιο» ανατροπής της κυβέρνησης.


Σχολιάστε εδώ