Στης Σοφοκλέους τα παιχνίδια

// Είχαμε τα δικά μας, ήρθανε και τα… «ξένα». Σα να μη μας έφταναν τα ενδημικά της αγοράς μας προβλήματα, καλούμαστε να διατηρήσουμε εμείς (!) την ψυχραιμία μας την ώρα που το σύνολο του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος, οι αγορές Ευρώπης, Ασίας και Αμερικής, βιώνουν μια πρωτοφανή περίοδο «ταραχών» και απειλούν με δραματική επιδείνωση όχι απλώς των δεικτών, αλλά και της ίδιας της «καρδιάς» της διεθνούς οικονομίας.

// Κι αν τη Δευτέρα κάποιοι καλοί συνάδελφοι έγραφαν εύγλωττα πως τα χρηματιστήρια τα χτύπησε «τραπεζική νάρκη», η συνέχεια ήταν εξίσου αρνητική ακόμα και παρά την υπερψήφιση, την Τετάρτη το βράδυ, του περιβόητου σχεδίου Πόλσον (για την διάσωση των αγορών) από την αμερικανική Γερουσία. Με τούτα και με κείνα λοιπόν είδαμε τη Δευτέρα τον Γενικό Δείκτη να σημειώνει τη δεύτερη μεγαλύτερη πτώση του 2008, είδαμε μεσοβδόμαδα την αγορά μας να μην ακολουθεί την πορεία σχετικού «μαζέματος» των κυριότερων ευρωαγορών και τέλος μετράμε ήδη στα στατιστικά του Σεπτεμβρίου να καταγράφεται πτώση άνω του 13%. Μην τολμήσετε καν να κάνετε αναγωγές από την αρχή του έτους, γιατί θα δείτε με λύπη σας μια επίδοση – κόλαφο. Πληροφοριακά, η αγορά μας χάνει μέχρι σήμερα το 44,84% της αξίας της από τις αρχές της χρονιάς!

// Το πιο άσχημο νέο πάντως έρχεται ακριβώς απ’ αυτούς τους τίτλους από τους οποίους είθισται να περιμένουμε την όποια ανάκαμψη. Τραπεζικές μετοχές, «κρατικόχαρτα» και λοιπές… δυνάμεις της υψηλής κεφαλαιοποίησης όχι μόνο υποχωρούν έναντι των υπολοίπων ευρωπαϊκών ομοειδών τίτλων, αλλά υποαποδίδουν και έναντι του Γενικού Δείκτη!

ΥΓ. 1: Πραγματικός πόλεμος -παρασκηνιακός προς ώρας- μαίνεται για το κατά πόσον θα ληφθεί και στο ΧΑΑ απόφαση για απαγόρευση, έστω προσωρινή, του short selling. Μένει να δούμε ποιοι τελικώς κινούν τα νήματα, ή αν προτιμάτε, ποιοι έχουν το πάνω χέρι στην αγορά μας αυτό τον καιρό…

ΥΓ. 2: Μας τα λένε και οι ξένοι; Η παρουσίαση (road show) δεκάδων ελληνικών εισηγμένων στο Σίτι του Λονδίνου έδωσε είδηση, τουλάχιστον εάν πιστέψουμε τους ίδιους τους παριστάμενους σ’ αυτήν που μετέφεραν και τα όσα φέρονται να είπαν αρκετοί ξένοι θεσμικοί. Οι οποίοι αποδίδουν την κατακρήμνιση του ΧΑΑ στους λανθασμένους χειρισμούς του οικονομικού επιτελείου! Εστίαζαν δε στις κινήσεις, ή καλύτερα στην απουσία κινήσεων, του οικονομικού επιτελείου στις περιπτώσεις του ΟΤΕ και της μη διατύπωσης δημόσιας πρότασης από την Deutsche Telekom, αλλά και στην απόφαση της αύξησης της φορολογίας επί των μερισμάτων. Ειδικά αυτό το τελευταίο «πονάει» τους ξένους θεσμικούς που επιλέγουν τίτλους και με βάση τη μερισματική τους απόδοση. Εκτός πια κι αν επιζητούμε να έρχονται στην Ελλάδα μόνον τα funds της «αρπαχτής» κι όχι ξένοι επενδυτές με έστω μεσοπρόθεσμο ορίζοντα στις κινήσεις τους…


Σχολιάστε εδώ