«Σεμνά και πνευματικά» για τα κονδύλια τα χοντρά

Όσο περνάει ο καιρός, οι μέρες της σεμνότητας και της πνευματικότητας που διατυμπάνιζαν οι συνεργάτες (κληρικοί και τεχνοκράτες) του περιβάλλοντος του Αρχιεπισκόπου ότι θα διάγει πια η Εκκλησία της Ελλάδος, φαντάζουν όλο και περισσότερο σαν… ανέκδοτο. Τη δεκαετία της Αρχιεπισκοπίας του Μακαριστού Χριστοδούλου τα σχόλια των ίδιων προσώπων για «χλιδή», «άσκηση υπέρμετρης εξουσίας», «έλλειψη συνοδικότητας» κ.λπ. ήταν πάντοτε στην ημερήσια διάταξη των «καλόπιστων» κριτικών τους. Τους τελευταίους μήνες όμως όλα αυτά έγιναν καπνός. Καπνός που το αρχιεπισκοπικό περιβάλλον προσπαθεί επιμελώς να αποκρύψει. Αλλά ο έρωτας και το χρήμα, ή ακόμη καλύτερα ο έρωτας ΓΙΑ ΤΟ χρήμα, ορισμένων εξ αυτών δεν κρύβεται.

Από την αρχή έδειξαν τις προθέσεις τους: Μακριά οι «ενοχλητικοί» συνεργάτες, μαχαίρι στην ενημέρωση των δημοσιογράφων, έξω όλοι όσοι «ενοχλούν» και τοποθέτηση των κατάλληλων τεχνοκρατών σε καίρια πόστα, ώστε να αξιοποιήσουν -πάντοτε με την… πνευματικότητα που αρμόζει σε τέτοιες περιπτώσεις- την εκκλησιαστική ακίνητη περιουσία και τα ευρωπαϊκά κονδύλια.

Σε αυτό το πλαίσιο δεν ήταν ασφαλώς δυνατόν να αφήσουν να πάει χαμένη η συμφωνία που είχε «κλειδώσει» επί των ημερών του Χριστόδουλου για την εισροή περίπου 30 εκατ. ευρώ από το Δ΄ ΚΠΣ. Τότε έλεγαν ότι «ο Χριστόδουλος θέλει να χτίσει ανώγεια και κατώγεια με τα λεφτά της Ευρώπης. Θέλει βίλες και μέγαρα που ουδεμία σχέση έχουν με το έργο της Εκκλησίας». Τώρα που συνεχίζουν τα ίδια ευρωπαϊκά έργα έτσι όπως είχαν αρχικώς υποβληθεί από τον Χριστόδουλο και τους συνεργάτες του, τι άλλαξε; Γιατί τότε ήταν πολυτελή και περιττά έργα και σήμερα θεωρούνται φιλανθρωπικά που θα βοηθήσουν την Εκκλησία να αναπτύξει το κοινωνικό της έργο;

Την περασμένη εβδομάδα η συμφωνία έκλεισε και επίσημα και δεν άνοιξε ούτε ένα δημοσιογραφικό… μον μπλαν εκκλησιαστικού συντάκτη. Ο Αρχιεπίσκοπος και οι αρμόδιοι συνεργάτες του επί των οικονομικών και αναπτυξιακών προγραμμάτων συναντήθηκαν στη Μονή Πεντέλης με όλους τους υπουργούς, υφυπουργούς και λοιπούς που μοιράζουν το κρατικό χρήμα. Ήταν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να γνωρίσουν οι υπουργοί την ομάδα των νέων τεχνοκρατών και των άλλων ειδικών που στελεχώνουν τις οικονομικές υπηρεσίες και τους οργανισμούς της Εκκλησίας απευθείας, για να μη χρειάζεται στο μέλλον η παρέμβαση του κ. Ιερωνύμου για να επικοινωνούν και να συνεργάζονται. Φανταστείτε αυτή η συνάντηση να γινόταν επί των ημερών του Μακαριστού τι θα έγραφαν… Για «βοήθεια προς τη δεξιά του Κυρίου», για «εξαργύρωση του χρέους της κυβέρνησης προς τον Χριστόδουλο για τη βοήθειά του στις εκλογές» και άλλα γραφικά.

Επειδή τη δόξα του Χριστόδουλου πολλοί εμίσησαν αλλά το χρήμα ουδείς, η κουβέντα για τα ευρώ του ΚΠΣ συνεχίστηκε και μάλιστα σε υψηλούς τόνους και στην ετήσια σύνοδο όλων των ιεραρχών. Μητροπολίτες που θεωρούνται του περιβάλλοντος του κ. Ιερωνύμου έδωσαν μάχη για το ποιος θα αναλάβει τη διαχείριση των 30 εκατ. ευρώ. Ο μητροπολίτης Ηλείας, ως πρόεδρος της «Αλληλεγγύης», ήθελε να αναλάβει η ομάδα του τη διαχείριση των κονδυλίων.

Ο μητροπολίτης Φιλίππων τα διεκδικούσε για λογαριασμό μιας νέας αναπτυξιακής εταιρείας (της παλαιάς ΣΥΜΕΑΝ). Κάποια στιγμή, κουβέντα στην κουβέντα, τα αίματα άναψαν και τη λύση την έδωσε ο Αρχιεπίσκοπος. Το «πράσινο φως» για τη διαχείριση των κονδυλίων το έδωσε με διακριτικότητα μεν ο Αρχιεπίσκοπος στον γηραιό και, όπως λένε κάποιοι συνεργάτες του, σχετικά «άπειρο» σε τέτοιου είδους προγράμματα μητροπολίτη Ηλείας. Ικανοποιημένος που ακόμη μια φορά έδωσε τη λύση χωρίς να χυθεί αθώο αίμα αρχιερέων, ο κ. Ιερώνυμος πήρε το «σεμνό Φαέθον» του («χλιδάτο» ήταν μόνο όταν το είχε ο Μακαριστός για τις μετακινήσεις του) και κατηφόρισε για την Αγίας Φιλοθέης…


Σχολιάστε εδώ