Πώς να κρυφτούν τόσες «μαύρες τρύπες»;

«Η πόλη έχει υποστεί μια βίαιη μετάλλαξη ταυτότητας», τόνισε στην παρέμβασή του ο Σπύρος Βούγιας. Ο πρώην βουλευτής παρουσίασε επίσης τις προτάσεις του που αφορούν στο κυκλοφοριακό και περιλαμβάνουν περιορισμό της κίνησης των Ι.Χ στο κέντρο, διευκόλυνση της κίνησης των πεζών, δωρεάν ποδηλατοκίνηση σε αποκλειστικές λωρίδες, δρομολόγηση μικρών λεωφορείων, σύγχρονο τραμ στον άξονα Βασ. Όλγας – Τσιμισκή και δίκτυο θαλάσσιας συγκοινωνίας.

Ο δημοτικός σύμβουλος Παναγιώτης Αβραμόπουλος συνδύασε τη νέα ταυτότητα της πόλης με την ανάγκη αλλαγής στον δήμο Θεσσαλονίκης. «Στις δημοτικές εκλογές του 2006 χάθηκε μια μεγάλη ευκαιρία για την πόλη», είπε προσθέτοντας ότι «το 2010 θα δοθεί νέα ευκαιρία – ίσως όμως να είναι η τελευταία». Ο κ. Αβραμόπουλος κάλεσε «τις κομματικές ηγεσίες να παραμερίσουν τη λογική της καταγραφής των δυνάμεών τους που αποδείχτηκε ολέθρια για την πόλη. Το 2012 πρέπει να βρει τη Θεσσαλονίκη περήφανη για το παρελθόν της και αισιόδοξη για το μέλλον της. Και αυτό δεν είναι ευχή. Είναι υπόθεση και ευθύνη όλων μας», τόνισε. Ο δημοσιογράφος Γιώργος Τούλας σημείωσε ότι «η πόλη ζει την πιο σκοτεινή περίοδο της πρόσφατης ιστορίας της». Η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στον εκλιπόντα ποιητή και κριτικό Πάνο Θασίτη.

Θυελλώδης η τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, με τα οικονομικά του δήμου να κλέβουν για άλλη μια φορά την παράσταση και να προκαλούν οξύτατη αντιπαράθεση διοίκησης και αντιπολίτευσης.

Και πώς θα μπορούσαν να είναι τα πράγματα διαφορετικά, όταν μετά από το σερί των σκανδάλων, τις παρεμβάσεις του Εισαγγελέα και του Συνηγόρου του Πολίτη, ήρθε και η Έκθεση του Σώματος Ορκωτών Λογιστών να επιβεβαιώσει τη δεινή οικονομική θέση στην οποία έχει περιέλθει ο Δήμος Θεσσαλονίκης. Είναι η πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια που ανάλογη Έκθεση βρίθει παρατηρήσεων, ενώ δεν αναφέρει κανένα θετικό στοιχείο όσον αφορά στην οικονομική διαχείριση στον Δήμο Θεσσαλονίκης. Όλα όσα αναφέρονται σ’ αυτήν διαψεύδουν με τον πλέον απόλυτο τρόπο τον Δήμαρχο, ο οποίος μόλις πριν από λίγες μέρες, κατά τη διάρκεια του απολογισμού, υπερηφανευόταν ότι ο Δήμος Θεσσαλονίκης είναι ένας οικονομικά υγιής Δήμος. Αντιθέτως, η έκθεση επιβεβαιώνει την αδυναμία της Διοίκησής του να εισπράξει αυτά που της οφείλουν, να εξοφλήσει τα χρέη της και να διαφυλάξει, έστω, τη δημοτική περιουσία.

– Στην Έκθεση αναφέρεται ότι το χρέος του Δήμου προς τρίτους (προμηθευτές, εργολάβους, κ.ά.) ανέρχεται σε 30.494.120 ευρώ. Εάν προστεθούν σε αυτά τα υπεξαιρεθέντα (τα οποία ενδέχεται να υπερβούν και τα 30 εκατ.) αλλά και τα 30 εκατ. των ανείσπρακτων οφειλών, αντιλαμβάνεται κανείς τη δεινή οικονομική θέση στην οποία έχει περιέλθει ο Δήμος.

– Με αφοπλιστική ειλικρίνεια και σαφήνεια καταγράφεται στην έκθεση ότι κατά την τελευταία πενταετία -και παρά τα πρωτοφανή σκάνδαλα που έχουν αποκαλυφθεί- ο Δήμος Θεσσαλονίκης δεν έχει ελεγχθεί από τις οικονομικές ελεγκτικές αρχές για τους έμμεσους και παρακρατούμενους φόρους και από τα Ασφαλιστικά Ταμεία για τις καταβαλλόμενες εισφορές. «Κατόπιν αυτού», αναφέρεται στην Έκθεση, «οι φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις του Δήμου δεν είναι απολύτως εξακριβωμένες».

Τι απαντά σε όλα αυτά ο κ. Παπαγεωργόπουλος; Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, χωρίς να αντικρούσει τίποτα, αρκέστηκε να δηλώσει ότι «η πιστοληπτική ικανότητα του Δήμου είναι μεγάλη και αυτό αποδεικνύει την οικονομική ευρωστία του»!!! Κάτι θα ξέρει ο Παπαγεωργόπουλος. Με τόσα χρέη και τόσα «απολεσθέντα» μόνο ένα δάνειο τον σώζει.


Σχολιάστε εδώ