Προβληματισμός στον ΣΥΡΙΖΑ για το ενδεχόμενο μετεκλογικών συνεργασιών

Η φράση του Α. Αλαβάνου ότι «δεν θα αφήσουμε τα πουρνάρια για να πάμε σε γάμο με το ΠΑΣΟΚ» (συνέντευξη στα «ΝΕΑ») ξεκαθάρισε το τοπίο στις σχέσεις των δύο κομμάτων με αφορμή τη φιλολογία που αναπτύχθηκε μετά τη δημόσια διατύπωση των «έξι προτάσεων συνεργασίας» του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ προς το ΠΑΣΟΚ. Επιβεβαιώθηκε έτσι η εκτίμηση που έκανε την προηγούμενη Κυριακή το «ΠΑΡΟΝ» ότι ήταν προτάσεις που κύριο στόχο είχαν να εκθέσουν το ΠΑΣΟΚ και να καταδείξουν ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μόνο προσχηματικά και με ιδιοτέλεια επικαλείται την ανάγκη κυβερνητικής συνεργασίας των δύο κομμάτων. Ο ίδιος ο Α. Αλαβάνος, αφού μέτρησε τις αντιδράσεις (ακόμα και τις εσωκομματικές) της πρωτοβουλίας του, έσπευσε να διευκρινίσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι υπέρ της κοινής δράσης, αλλά «άλλο η συνεργασία σε ένα κυβερνητικό πρόγραμμα, που είναι αδύνατη για δυνάμεις οι οποίες σε κρίσιμα θέματα έχουν διιστάμενες θέσεις όπως ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ».

Τα στελέχη της ηγεσίας του ΣΥΝ, βλέποντας και τις τελευταίες δημοσκοπήσεις σύμφωνα με τις οποίες το κόμμα σταθεροποιείται με ασφάλεια σε διψήφιο εκλογικό ποσοστό, θεωρούν ότι το μήνυμα που έστειλε ο Α. Αλαβάνος με «την πρόταση συνεργασίας» βρήκε πρόσφορο έδαφος στους δυνάμει ψηφοφόρους του κόμματος, οι οποίοι είδαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να γίνει «τσόντα» στο ΠΑΣΟΚ. Έτσι, θεωρούν ότι το κόμμα θα είναι ανθεκτικό στις πιέσεις που θα δέχεται από το ΠΑΣΟΚ στην πορεία προς τις αλλεπάλληλες -κατά τα φαινόμενα- εκλογικές αναμετρήσεις. Στην Κουμουνδούρου έχουν επίγνωση αυτών των -γνώριμων από το παρελθόν- πιέσεων οι οποίες προφανώς θα είναι έντονες στην πιθανή περίπτωση που στις βουλευτικές εκλογές είναι πρώτο κόμμα το ΠΑΣΟΚ, χωρίς όμως αυτοδυναμία. Εάν, όπως είναι πιθανό, προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ αποκλείσει τη σύμπραξη με το ΠΑΣΟΚ, τότε θα κληθεί μετεκλογικά (εάν είναι πρώτο το ΠΑΣΟΚ χωρίς αυτοδυναμία) να απαντήσει στην πρόκληση της κυβερνητικής συνεργασίας με το σημερινό κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Σε ενδεχόμενη άρνηση, που θα οδηγήσει σε νέες εκλογές, είναι πασιφανές ότι στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ θα ασκηθεί τεράστια πίεση, πολύ περισσότερο που σύμφωνα με τα δημοσκοπικά δεδομένα η πλειονότητά τους επιθυμεί την κυβερνητική συνεργασία των δύο κομμάτων.

Με αυτά τα δεδομένα η ηγεσία του ΣΥΝ έχει να λύσει ένα δύσκολο σταυρόλεξο σε μια πολιτική συγκυρία που καθόλου δεν θυμίζει την ευφορία των προηγούμενων μηνών, όταν δεν έλειπαν οι φωνές που έλεγαν ότι η εναλλακτική κυβερνητική λύση θα προκύψει με πυρήνα και την ηγετική παρουσία των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι προφανές ότι σύντομα ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ θα κληθεί να αποφασίσει με ποιον θα πάει και ποιον θα αφήσει, απόφαση που όποια μορφή και εάν πάρει είναι σίγουρο ότι δεν θα τον αφήσει χωρίς εσωκομματικούς κλυδωνισμούς.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΣΥΝ που έγινε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο η εσωκομματική αντιπολίτευση δεν ψήφισε την απόφαση που απέκλειε τη δυνατότητα συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, εκτιμώντας ότι αυτή «δεν απαντάει στις πραγματικές ανάγκες που θέτουν οι επιταχυνόμενες πολιτικές εξελίξεις».

Στο μέτωπο της «Αυγής», που απειλούσε με έναν νέο γύρο εσωστρέφειας το κόμμα, τελικά επιτεύχθηκε συμβιβασμός (μετά από συνάντηση του Α. Τσίπρα με τον Φ. Κουβέλη), καθώς στο νέο ηγετικό σχήμα θα μετέχουν και στελέχη της λεγόμενης εσωκομματικής αντιπολίτευσης. Πρόεδρος του νέου σχήματος, που θα έχει υπό την ευθύνη του τόσο την «Αυγή» όσο και τον ραδιοσταθμό «Στο Κόκκινο», ορίστηκε ο πρώην πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Α. Μανωλάκος.


Σχολιάστε εδώ