Ο ΓΕΡΟ-ΜΑΡΞ ΕΚΔΙΚΕΙΤΑΙ!

Το «τέλος της ιστορίας» κλονίζεται συθέμελα από την παρούσα καπιταλιστική οικονομική κρίση. Όταν ενάμιση χρόνο πριν έγραφα για την επέλασή της, άκουγα ειρωνικά σχόλια. Σήμερα, οι πάντες βλέπουν τις κεφαλαιαγορές να καταρρέουν, τις μεγάλες τράπεζες να μετατρέπονται σε σωρούς ερειπίων και τις ανεπτυγμένες καπιταλιστικές οικονομίες να βυθίζονται στην ύφεση. Ένας πακτωλός τρισεκατομμυρίων ευρώ έχει διατεθεί μέχρι τώρα χαριστικά σε τράπεζες, και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, υπό μορφή φτηνών δανείων και «τζάμπα» χρήματος, χωρίς αποτέλεσμα. Όπως δεν θα έχει αποτέλεσμα το υπό συζήτηση σχέδιο Paulson-Bernacky για την εξαγορά από το αμερικάνικο Δημόσιο «τοξικών» τίτλων των τραπεζών, ύψους, τουλάχιστον, 700 δισ. δολαρίων! Τα μυθώδη αυτά ποσά θα πέσουν απλώς σε μια απίστευτου βάθους «μαύρη τρύπα», εξωθώντας στην κατάρρευση τον ήδη προβληματικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ.

Πού οφείλεται, όμως, η παρούσα κρίση, η οποία είναι μεγαλύτερη από αυτήν του ʽ29 και μπορεί να έχει πολύ πιο καταστρεπτικά αποτελέσματα; Ορισμένοι επιχειρούν να αποδώσουν τα κρισιακά φαινόμενα απλώς μόνο στην αχαλίνωτη κερδοσκοπία των κεφαλαιαγορών. Γιʼ αυτό και κάνουν λόγο για τον λεγόμενο «καζινοκαπιταλισμό». Δυστυχώς, βλέπουν την επιφάνεια και όχι το βάθος. Τη μορφή εκδήλωσης της κρίσης και όχι την ουσία της. Διότι η ουσία και της πρόσφατης κρίσης, σε τελευταία ανάλυση, βρίσκεται στην πρωτοφανή υπερσυσσώρευση πλούτου και κεφαλαίου σε ελάχιστα χέρια, το οποίο αδυνατεί να βρει υπερκεδοφόρες διεξόδους, παρά μόνο προκαλώντας παντού κερδοσκοπικές «φούσκες», οι οποίες σκάνε με συγκλονιστικό κρότο. Με δυο λόγια και η παρούσα κρίση είναι πρώτα απʼ όλα κρίση καπιταλιστική, εγγενής με αυτό το σύστημα, ανεξάρτητα από τη μορφή που εκφράζεται σε κάθε περίοδο.

Ζούμε την αρχή του τέλους (ή το τέλος;) της δεύτερης καπιταλιστικής «παγκοσμιοποίησης», μαζί και της παγκόσμιας ηγεμονίας των ΗΠΑ. Η πρώτη καπιταλιστική «παγκοσμιοποίηση» (1870-1914) έληξε τραγικά εξωθώντας στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και από κει στη μεγάλη κρίση του ʽ29, η οποία κατέληξε πολύ γρήγορα σε μια από τις μεγαλύτερες ιστορικές τραγωδίες του πλανήτη: τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η σημερινή καπιταλιστική κρίση, η οποία δεν είναι μόνο χρηματοπιστωτική, αλλά και κρίση της «πραγματικής» οικονομίας, κρίση ενεργειακή, κρίση υδάτινων πόρων και κρίση κλιματικών αλλαγών, θα αλλάξει ριζικά την όψη του πλανήτη: Οι γνωστές μέχρι τώρα ισορροπίες στην παγκόσμια οικονομία, πολιτική και γεωστρατηγική θα ανατραπούν πλήρως. Αν τα πράγματα θα συνεχίσουν να τα ρυθμίζουν οι κυρίαρχες καπιταλιστικές δυνάμεις, τότε οδηγούμαστε σε ένα νέο κόσμο άγριων οικονομικών αντιπαραθέσεων, μεγάλων πολιτικών συγκρούσεων και πολύ καταστροφικών πολέμων. Ειδικότερα στην Ελλάδα, αν συνεχίσουμε με τις καταστροφικές πολιτικές της κυβέρνησης και τις συναινετικές διαχειριστικές προτάσεις της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, θα ζήσουμε το επόμενο διάστημα έναν πραγματικό εφιάλτη, τόσο στην οικονομία όσο και σε μείζονα εθνικά θέματα.

Αυτή είναι ξανά η ώρα της πολιτικής, απέναντι στις λογικές «εκσυγχρονιστών» και «μεταρρυθμιστών» που καταρρέουν και είχαν υποτάξει τα πάντα στις κεφαλαιαγορές και στις γενικευμένες «απορρυθμίσεις». Σήμερα η Ελλάδα, αλλά και η Ευρώπη, χρειάζονται ένα νέο πολιτικό και οικονομικό σχέδιο ανατροπής του σημερινού πολιτικο-οικονομικού συστήματος, σε μια ριζοσπαστική προοδευτική κατεύθυνση, που θα διασφαλίζει μια νέου τύπου ανάπτυξη με ουσιαστικό κοινωνικό και οικολογικό προσανατολισμό. Η πολιτική, μέσα στη σημερινή κρίση, θα ανακτήσει, εκ των πραγμάτων, ένα νέο βάρος. Το θέμα είναι προς ποια κατεύθυνση. Το ζητούμενο είναι να τεθούν στο επίκεντρο της πολιτικής οι άνθρωποι και όχι οι τυφλές καπιταλιστικές επιδιώξεις που θα μας σύρουν σε απερίγραπτες περιπέτειες. Να τεθεί στο επίκεντρο ένας νέος σοσιαλισμός με την εμβάθυνση της δημοκρατίας και της συμμετοχής.

Ο γερο-Μαρξ εκδικείται τους «μεταμοντέρνους» νεκροθάφτες του! Η πρόκληση για ένα νέο προοδευτικό και σοσιαλιστικό σχέδιο απέναντι στην επελαύνουσα καπιταλιστική βαρβαρότητα είναι όσο ποτέ επίκαιρη και τίθεται πλέον όχι με όρους ιδεολογικούς, αλλά με όρους επιβίωσης και ελπίδας για τους λαούς και τον ίδιο τον πλανήτη!


Σχολιάστε εδώ