Οι ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ έχουν τον λόγο

>Χωρίς παραγωγικό αντικείμενο παραμένει η Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων, έξι μήνες μετά τη δέσμευση του υπουργείου Οικονομικών για χρηματοδότησή της με 20 εκατ. ευρώ, επισημαίνουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Γ. Ραγκούσης, Γ. Μαγκριώτης, Χρ. Αράπογλου, Β. Βενιζέλος, Β. Γερανίδης, Ε. Καϊλή, Χ. Καστανίδης και Θ. Τσιόκας. Μάλιστα παρά το γεγονός ότι έχουν ήδη δοθεί 5 εκατ. ευρώ από το υπουργείο Οικονομίας στο υπουργείο Άμυνας εδώ και ενάμιση μήνα, στην ΕΛΒΟ δεν έχει έρθει ακόμη ούτε η προκαταβολή, όπως αναφέρουν, με αποτέλεσμα η υποαπασχόληση και η έλλειψη αντικειμένου να αποτελούν για πολύ καιρό τώρα την καθημερινότητά των εργαζομένων.

>Ποιες παραχωρήσεις εκτάσεων και λοιπών περιουσιακών στοιχείων κυριότητας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και των εποπτευόμενων από αυτό φορέων έγιναν από τις 7 Μαρτίου του 2004 μέχρι σήμερα και ποιοι ήταν οι αποδέκτες; Για το ζήτημα αυτό ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Καρχιμάκης καλεί τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης να τον ενημερώσει αναλυτικά για κάθε νομό της χώρας και να καταθέσει τις σχετικές υπουργικές αποφάσεις.

>Να κατατεθεί στη Βουλή το σύνολο της τελικής δαπάνης που απαιτήθηκε σε όλες τις φάσεις κατασκευής του Ολυμπιακού Ακίνητου όπου επρόκειτο να στεγαστεί το υπουργείο Απασχόλησης, πριν παραχωρηθεί στη Μονή Βατοπεδίου, ζητούν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Μ. Καρχιμάκης, Μ. Μπόλαρης, Γ. Δριβελέγκας, Μ. Τιμοσίδης, Χρ. Αράπογλου και Γ. Πεταλωτής. Ζητούν επίσης να κατατεθούν από τον υπουργό Οικονομικών στοιχεία σχετικά με το εκτιμηθέν ποσόν του οικοπέδου, το ύψος του δανείου που σύναψε η ΚΕΔ για τον σκοπό αυτό, το ύψος των επιτοκίων των συναφθεισών δανείων και τα έξοδα επίβλεψης που πληρώθηκαν στην Ολυμπιακό Χωριό ΑΕ.

>Καταστροφική χαρακτηρίζουν την πολιτική της κυβέρνησης στον τομέα καταπολέμησης των ναρκωτικών 29 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, με επικεφαλής τον Μανώλη Σκουλάκη. Αποκορύφωμα αυτής της πολιτικής θεωρούν ότι αποτελεί το γεγονός της συνειδητής υποχρηματοδότησης των 72 Κέντρων Πρόληψης, με συνέπεια ο κίνδυνος διακοπής της λειτουργίας τους να είναι πλέον κάτι παραπάνω από ορατός. Σημειώνουν ότι το οικονομικό χρέος προς τα Κέντρα Πρόληψης ανέρχεται στο ποσό των 14 εκατ. ευρώ (9 εκατ. από υπουργείο Υγείας μέσω του ΟΚΑΝΑ και 5 εκατ. από το Εσωτερικών μέσω ΚΕΔΚΕ από τους ΚΑΠ), ενώ δεν διαφαίνεται καμία πρόθεση διευθέτησής του, αφήνοντας 400 εργαζομένους και τις οικογένειές τους στο κενό.

>Στην κατάρρευση των τιμών παραγωγού για το καλαμπόκι αναφέρεται ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλης Παπαχρήστος. Σημειώνει ότι συνέπεια της πολιτικής της κυβέρνησης είναι τα χωράφια να μένουν αθέριστα με φθορές που ξεκινούν από 30% και οι αγρότες της Πρέβεζας με τις οικογένειές τους, κάτω και από το βάρος των χρεών και των οικονομικών βαρών, να μην μπορούν να καλύψουν τις στοιχειώδεις οικονομικές ανάγκες.

>Τους λόγους που εξαιρούνται οι σταθμοί Παλλήνης, Παιανίας, Κάντζας και Κορωπίου από το παρατεταμένο ωράριο λειτουργίας του Μετρό ζητά να πληροφορηθεί από τον υπουργό Μεταφορών ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νάσος Αλευράς.

>Με αφορμή τη συμπλήρωση έξι μηνών από την πτώση του ελικοπτέρου UH-1H («Χιούι») κοντά στο Βασιλούδι Θεσσαλονίκης, που είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τρία νέα στελέχη της Αεροπορίας Στρατού, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Χρύσα Αράπογλου ερωτά τον υπουργό Εθνικής Άμυνας αν χρησιμοποιούνται ακόμη τέτοιου είδους ελικόπτερα για τις ανάγκες της Αεροπορίας Στρατού, αν υπάρχουν ανταλλακτικά και ειδικευμένο τεχνικό προσωπικό για τη συντήρησή τους, καθώς και σε ποιο σημείο βρίσκεται η αντικατάσταση συγκεκριμένων ελικοπτέρων.

>Με ερώτησή της προς τον υπουργό Παιδείας, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κατερίνα Περλεπέ-Σηφουνάκη καταγγέλλει την κυβέρνηση για την αδιαφορία που επιδεικνύει από το 2004, αφήνοντας χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα, σπουδαστές δεκάδων ειδικοτήτων σε τμήματα της χώρας. Ένα από τα τμήματα αυτά είναι και το τμήμα Τεχνολογίας Αεροσκαφών του ΤΕΙ Χαλκίδας, του μοναδικού που λειτουργεί στη χώρα μ’ αυτήν την ειδικότητα.

>Κίνδυνο απώλειας πόρων του Γʼ ΚΠΣ για τα μικρά νησιά επισημαίνει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Φώτης Κουβέλης. Ζητά να μη χαθούν οι πόροι του προγράμματος που εκπνέει σε τρεις μήνες, ύψους 30 εκατ. ευρώ, που προορίζονταν για τα μικρά νησιά με τα τεράστια προβλήματα απομόνωσης και έλλειψης υποδομών, και να υλοποιηθούν οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για ειδικές πολιτικές στη νησιωτική Ελλάδα. Εξ άλλου με άλλη ερώτησή του ο κ. Κουβέλης ερωτά τον αρμόδιο υπουργό, ποια είναι η θέση τους για τη ζημιογόνα κατάσταση που παρουσιάζει σήμερα η ΔΕΗ, ποια τα αίτια που την οδήγησαν στην οικονομική αυτή θέση και ποια μέτρα προτίθενται να λάβουν για να υπάρξει αναπτυξιακή πορεία.

>Οριστικό χρονοδιάγραμμα για την καταβολή των αποζημιώσεων στις 500 περίπου οικογένειες (το 40% του συνόλου των ιδιοκτητών) των οποίων η γη απαλλοτριώθηκε το 1999, προκειμένου να κτιστεί το Ολυμπιακό Χωριό, ζητά από την υπουργό Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ντίνος Βρεττός.


Σχολιάστε εδώ