Νέα τουρκική ψυχρολουσία δέχθηκε ο Χριστόφιας

Ο κύπριος Πρόεδρος έκανε χειραψία με τον τούρκο ομόλογο του και ζήτησε, μέσω δηλώσεών του στην τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ», συνάντηση μαζί του για να εισπράξει αρνητική απάντηση και διατύπωση αντιπρότασης. Η αντιπρόταση αφορά στη σύγκληση μιας τετραμερούς διάσκεψης με τη συμμετοχή της Τουρκίας, της Ελλάδας, των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων.

Αποστρατιωτικοποίηση
και Νικηφόρος

Η πρόταση αυτή δεν μπορεί να γίνει δεκτή από τη Λευκωσία, διότι σε μια τέτοια Τετραμερή είτε θα αναγνωριστεί το ψευδοκράτος ως ισότιμο της Κυπριακής Δημοκρατίας κράτος είτε θα υποβαθμιστεί η Κυπριακή Δημοκρατία σε ισότιμη και ισόβαθμη οντότητα του ψευδοκράτους. Συνεπώς, θα υπάρχει ο κίνδυνος της αμοιβαίας αναγνώρισης.

Είναι χαρακτηριστικός ο απαξιωτικός τρόπος ενεργείας του κ. Γκιουλ. Έκανε μεν χειραψία με τον κ. Χριστόφια, αλλά, όπως είπε, αφού του άπλωσε το χέρι δεν μπορούσε να πράξει διαφορετικά. Όμως από τη χειραψία ως τη συνάντηση υπάρχει διαφορά από τη γη ως τον ουρανό. Πάντως ο κ. Γκιουλ έβγαλε και τη δική του ουρά και της χώρας του έξω από το Κυπριακό, τονίζοντας ότι εάν θέλει ο κ. Χριστόφιας συνάντηση, ας δει τον κ. Ταλάτ. Η Τουρκία, τόνισε, βοηθά τις προσπάθειες λύσης και στηρίζει τον τουρκοκύπριο ηγέτη.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας μιλώντας από του βήματος του Συμβουλίου της Ευρώπης αποκάλυψε ότι έχει ζητήσει από τον ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν όπως μεσολαβήσει για την αναβολή των ασκήσεων Νικηφόρος της Εθνικής Φρουράς και Ταύρος, που διενεργείται από τις τουρκικές κατοχικές δυνάμεις. Ταυτοχρόνως, επισήμανε ότι υπάρχει επί τάπητος η πρόταση για την αποστρατιωτικοποίηση της εντός των τυχών Λευκωσίας.

Μια πρόταση η οποία είχε εκπονηθεί από τους συνεργάτες του Προέδρου Παπαδόπουλου.

Παρθενογένεση

Έως τώρα οι Τούρκοι επιμένουν είτε με τον έναν είτε με τον άλλον τρόπο στην παρθενογένεση και στη δημιουργία στην Κύπρο δύο συνιστώντων κρατών με μια ασθενημένη κεντρική κυβέρνηση. Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει κοινή γλώσσα και βάση στις συνομιλίες Χριστόφια – Ταλάτ, εφόσον η τουρκική πλευρά ερμηνεύει ακόμη και αυτήν τη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία στην πρακτική που τη βολεύει. Αλήθεια είναι ότι προς αυτήν την κατεύθυνση βοηθούν και όσα συμφώνησαν Χριστόφιας – Ταλάτ στις συναντήσεις τους πριν από την έναρξη των απευθείας συνομιλιών.

Ο κ. Χριστόφιας υποστηρίζει ότι υπήρχε συνεταιρισμός και το ʼ60, μια θέση την οποία απέρριπτε μέχρι πρότινος η ελληνοκυπριακή πλευρά επειδή επρόκειτο για τουρκική θέση που δημιουργούσε τις προϋποθέσεις της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, την οποία η τουρκική πλευρά θεωρούσε ως διχοτόμηση πριν από την εισβολή του ʼ74. Επιπρόσθετα, έχει γίνει αποδεκτή από τον κύπριο Πρόεδρο η εκ περιτροπής Προεδρία, καθώς και τα δύο συνιστώντα κράτη.

Ως προς τον συνεταιρισμό, οι Τούρκοι πλέον μιλούν για νέο συνεταιρισμό, παραπέμποντας στην ίδρυση νέου πολιτειακού συστήματος που θα αποτελείται, όπως ισχυρίζονται, από δύο συνιδρυτικά συνιστώντα κράτη. Δηλαδή ότι η κυριαρχία θα πηγάζει από τα δύο συνιστώντα κράτη, οπότε ένα έκαστο εξ αυτών, εάν και όταν το θελήσει, την παίρνει, μαζί και το συνιστών κράτος του, και φύγει.

Ευθύνες και μπλέξιμο

Υπάρχει μπλέξιμο στο Κυπριακό και το ερώτημα είναι εάν θα προχωρήσει η διαδικασία ή όχι.

Οι Βρετανοί δεν επιθυμούν αδιέξοδο που θα καταλήξει σε διχοτόμηση δύο ανεξαρτήτων κρατών. Το Λονδίνο θα πράξει το παν για να κρατήσει τη διαδικασία ζωντανή και να προχωρήσει στη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, πολύ περισσότερο, όπως θα την ήθελαν οι Τούρκοι και πολύ λιγότερο όπως την ερμηνεύουν οι Έλληνες.

Ούτως ή άλλως, η προσδοκία του Προέδρου Χριστόφια ότι θα καταλογιστούν ευθύνες στην τουρκική πλευρά, εάν υπάρξει αδιέξοδο, δεν φαίνονται ρεαλιστικές, αφού μέχρι στιγμής ούτε τα Ην. Έθνη ούτε η ΕΕ ούτε οι ΗΠΑ, πόσω μάλλον η Βρετανία, έχουν ταχθεί εναντίον των τουρκικών θέσεων για παρθενογένεση. Όπως δήλωναν ξένοι διπλωμάτες στο «ΠΑΡΟΝ», «η κάθε πλευρά έχει δικαίωμα να δίδει τις ερμηνείες που θέλει και στο τέλος αυτό που επιβάλλεται είναι οι αμοιβαίες υποχωρήσεις για μια συμφωνημένη λύση».


Σχολιάστε εδώ