Με «πυρά» της αντιπολίτευσης… ολοκληρώθηκε η ασφαλιστική μεταρρύθμιση
Στο επίκεντρο σφοδρών αντιπαραθέσεων (και όχι μόνο απεργιακών) βρίσκεται ο ν.3655/08, που μετέβαλε τα ασφαλιστικά δεδομένα στη χώρα μας. Η υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας κ. Φάνη Πετραλιά μίλησε για «μια νέα εποχή στο ασφαλιστικό μας σύστημα», υπογραμμίζοντας πως «οι ελληνίδες και οι έλληνες ασφαλισμένοι μπορούν πια να είναι σίγουροι για το μέλλον…». Η δήλωση έγινε μετά την ολοκλήρωση της τρίτης φάσης των ενοποιήσεων με βάση τον επίμαχο νόμο, την περασμένη Τρίτη…
Η απάντηση ήρθε από την εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ για θέματα Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας κ. Εύη Χριστοφιλοπούλου, τον υπεύθυνο εργατικής πολιτικής του ΣΥΝ Δημ. Στρατούλη και το ΠΑΜΕ, που εξαπέλυσε πυρά και κατά του ΠΑΣΟΚ.
Η κ. Χριστοφιλοπούλου μίλησε για αντιασφαλιστική μεταρρύθμιση, για εικόνα οργανωτικής παρωδίας και οικονομικής τραγωδίας μετά την κυβερνητική «μεταρρύθμιση» και κάλεσε την υπουργό και την κυβέρνηση να απαντήσουν, μεταξύ άλλων, «ποιος και πώς θα καλύψει τα μεγάλα ελλείμματα που προκύπτουν από τις ενοποιήσεις των ασφαλιστικών ταμείων».
Ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ υπενθύμισε πως η «αντιμεταρρύθμιση» της κυβέρνησης της ΝΔ είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθούν τα όρια συνταξιοδότησης, να μειωθούν δραστικά οι επικουρικές συντάξεις, να καταργηθούν οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις μητέρων, να συρρικνωθεί το ύψος των πρόωρων συντάξεων και να αυξηθούν οι απαιτούμενες ημέρες ασφάλισης για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, χωρίς παράλληλα να λαμβάνονται μέτρα κατά της εισφοροδιαφυγής. Ο κ. Στρατούλης ζήτησε την κατάργηση τόσο του πρόσφατου νόμου όσο και των νόμων Σιούφα και Ρέππα.
Το ΠΑΜΕ χαρακτήρισε δημαγωγική την αναφορά του ΠΑΣΟΚ στα οικονομικά των ασφαλιστικών ταμείων και το κατηγόρησε πως μαζί με τη ΝΔ καταλήστευσαν τους ασφαλιστικούς οργανισμούς και υπονόμευσαν την οικονομική τους βάση. Υπενθύμισε μάλιστα ότι το 1992 η ΝΔ οδήγησε το 20% των αποθεματικών των Ταμείων στον τζόγο και το 1999 το ΠΑΣΟΚ αύξησε το ποσοστό αυτό στο 23%, ενώ και τα δύο κόμματα χαρίστηκαν στους εργοδότες με συνέπεια η εισφοροδιαφυγή και η εισφοροκλοπή να ξεπερνά τα 5 δισ. ευρώ. Ζήτησε, τέλος, την κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων (Σιούφα, Ρέππα και Πετραλιά).