Με μειωμένα προσόντα ζητάει το Ωνάσειο διευθυντή για το Πρόγραμμα Μεταμοσχεύσεων

Οι προθέσεις για «επιλογή» που ήδη έχει… συζητηθεί φαίνεται ότι έχουν βάση. Και αυτό είναι ορατό αντιπαραβάλλοντας τα απαραίτητα προσόντα που θέτει η προκήρυξη με το υπʼ αριθ. 1043/22-7-2005 φύλλο της Εφημερίδας της Κυβέρνησης, όπου δημοσιεύεται η υπ’ αριθ. Υ4α/71720 απόφαση του υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, στην οποία καθορίζονται οι προϋποθέσεις λειτουργίας των Μονάδων Μεταμόσχευσης.

Η προκήρυξη ζητάει να έχει ο υποψήφιος: «αποδεδειγμένη απασχόληση (!) στην Καρδιοχειρουργική».

Πριν όμως πάμε στο ΦΕΚ, λογική η απορία: Ποια είναι αυτή η «αποδεδειγμένη» εμπειρία; 6 μήνες, 1 χρόνος, περισσότερο; Όταν μάλιστα η υπουργική απόφαση είναι σαφέστατη. Προβλέπει συγκεκριμένα: «αποδεδειγμένη εμπειρία, σε αναγνωρισμένη μονάδα μεταμόσχευσης της αλλοδαπής ή ημεδαπής διάρκειας τουλάχιστον πέντε (5) ετών»!

Αυτήν τη δεσμευτική απόφαση, το Ωνάσειο όχι μόνο την παραβιάζει, αλλά και αψηφά τους νόμους της Πολιτείας για απαιτούμενη πενταετή εμπειρία του νέου διευθυντή, συμβιβαζόμενο με λιγότερα προσόντα! Και να σκεφθεί κανείς ότι το διοικητικό του συμβούλιο είναι διορισμένο από το υπουργείο Υγείας! Δηλαδή ούτε καν την προϊσταμένη του αρχή δεν υπολογίζει η διοίκηση του Ωνασείου!

Και βέβαια δεν μπορεί κανείς από το διοικητικό συμβούλιο, αλλά και οι νομικοί του σύμβουλοι, να ισχυριστούν ότι δεν γνώριζαν. Γιατί υπάρχει η προηγούμενη αντίστοιχη προκήρυξη, που είχε γίνει πριν από 16 χρόνια, το 1992, όταν άνοιξε το Ωνάσειο και ζητούσε (όπως προκύπτει από τη φωτοτυπία που παραθέτουμε) για διευθυντή «5ετή τουλάχιστον εμπειρία» στις μεταμοσχεύσεις καρδιάς και πνευμόνων. Όταν μάλιστα δεν υπήρχε καν πρόγραμμα μεταμοσχεύσεων. Γιατί κατέβηκε τώρα ο πήχυς στο «αποδεδειγμένο»; Μήπως πιστεύει η διοίκηση πως το πρόγραμμα… πάει μόνο του, με τον αυτόματο πιλότο;

Όμως από την προκήρυξη του 1992 προκύπτει ότι τότε τα προσόντα που ζητούσε το Ωνάσειο ήταν πιο αυστηρά απ’ ό,τι ζητάει η σημερινή διοίκησή του, ήτοι 10ετή τουλάχιστον εμπειρία στην καρδιοχειρουργική, ενώ σήμερα όχι μόνο δεν προβλέπεται καμία χρονική διάρκεια εμπειρίας (!), αλλά και… ικανοποιείται με την «αποδεδειγμένη» εμπειρία στις μεταμοσχεύσεις καρδιάς και πνευμόνων. Δηλαδή ενώ ο υποψήφιος χρειάζεται 10 χρόνια για να θεωρηθεί ικανός στα «μπαϊπάς», μπορεί και να τα καταφέρνει στις μεταμοσχεύσεις μόνο με την «αποδεδειγμένη» εμπειρία του. Και με ποια υπευθυνότητα απέκτησε αυτήν την εμπειρία; Κοιτάζοντας, βοηθώντας, βοηθούμενος να «κολλήσει» το όργανο; Και τι ξέρει από οργάνωση και διοίκηση, πώς θα συνεργαστεί με τα 30 άτομα της ομάδας, που χωρίς αυτές θα διαλυθεί το πρόγραμμα;

Θα πρέπει τέλος να σημειωθεί ότι η προθεσμία υποβολής δικαιολογητικών, σύμφωνα με την προκήρυξη, λήγει στις 28 Νοεμβρίου 2008. Μένουν δηλαδή 33 ημέρες μέχρι το τέλος του χρόνου, για να γίνει ο έλεγχος των δικαιολογητικών και των υποψηφίων, να αξιολογηθούν τα προσόντα τους, να τους «δούνε» και να αρχίσουν οι αναπόφευκτες ζυμώσεις (κοινώς «αλισβερίσι»). Θα προλάβουν; Και γιατί, επαναλαμβάνουμε και σήμερα, δεν φρόντισαν αρκετούς μήνες πριν να προκηρύξουν τη θέση και να έχουν βρει άριστο διάδοχο του αποχωρούντος ώστε να μην υπάρξει το παραμικρό πρόβλημα και να έχουν την άριστη φροντίδα οι 70 μεταμοσχευμένοι και οι άλλοι 5 που περιμένουν για μόσχευμα;

Και το σημερινό ρεπορτάζ μας, αλλά και τα δύο τεκμηριωμένα με στοιχεία δημοσιεύματα του «Π», ένα και μόνο στόχο έχουν: Να συνεχίσει να λειτουργεί προς το συμφέρον των ασθενών το Πρόγραμμα Μεταμοσχεύσεων, με διασφάλιση από πλευράς επιστημονικού προσωπικού της επιτυχούς ως τώρα διαδρομής του και δεν ενδιαφέρεται για το ποιος θα επιλεγεί.

Μ’ αυτά άλλοι ασχολούνται… Και αυτούς καταγγέλλουμε και αποκαλύπτουμε. Για να μην καταρρεύσει ένα πρόγραμμα που έχει κάνει διάσημο στο εξωτερικό το Ωνάσειο. Γι’ αυτό και η ευθύνη του υπουργού Υγείας Δημ. Αβραμόπουλου, ως αρμόδιου, είναι να εξασφαλιστούν οι νόμιμες διαδικασίες που προβλέπονται με υπουργική απόφαση.


Σχολιάστε εδώ