Μαθήματα ενός «προφήτη»

Τις προάλλες ο δημοσιογράφος Κ. Πρετεντέρης, αναλύοντας τα ευρήματα δημοσκόπησης, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «μόνο ένας προφήτης θα μπορούσε να διαγνώσει ποιος θα πάρει τελικά το πάνω χέρι» ανάμεσα σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Εξαρχής να επισημάνουμε ότι οι πολιτικές εξελίξεις είναι προβλέψιμες, εάν γνωρίζει κανείς τους κανόνες της πολιτικής τέχνης και είναι ικανός πολιτικός αναλυτής. Και εξηγούμεθα: Σύμφωνα με τον πρώτο κανόνα, «Η κοινωνικοοικονομική πραγματικότητα καθορίζει και οργανώνει την πολιτική και εκλογική συμπεριφορά των πολιτών». Δεύτερος κανόνας: «Όταν η μεγάλη πλειοψηφία των νοικοκυριών -και δη των μεσαίων- αδυνατούν να υπερασπιστούν το βιοτικό τους επίπεδο, που το είχαν κατακτήσει, τότε αργά αλλά σταθερά η κρατούσα κατάσταση μπαίνει σε κύκλο πολιτικής φθοράς». Μάλιστα σήμερα, εκτός της υποβάθμισης του βιοτικού επιπέδου των νοικοκυριών έχουμε και κατάρρευση των «μύθων» του νεοφιλελευθερισμού περί «ελευθερίας των αγορών», περί «αυτορρύθμισης των αγορών» κι ως εκ τούτου παρατηρείται μετατόπιση του εκλογικού σώματος σε κεντροαριστερή κατεύθυνση – η σχέση διαμορφώνεται 60% Κεντροαριστερά έναντι 40% Κεντροδεξιάς- κάτι που ευνοεί το ΠΑΣΟΚ.

•Τρίτος κανόνας: «Κάθε ομάδα εξουσίας που αναλαμβάνει τη διακυβέρνηση έχει σχεδόν πάντα και μια δεύτερη ευκαιρία, μετά ταύτα όμως, όταν διανύσει το πρώτο έτος της δεύτερης τετραετίας μπαίνει σε κύκλο κλιμακούμενης φθοράς». Κι ακριβώς εδώ βρισκόμαστε σήμερα, με την κυβέρνηση της ΝΔ να έχει διανύσει το πρώτο έτος της δεύτερης ευκαιρίας και να έχει μπει στον κύκλο της φθοράς. Ακόμα, είμαστε στην αρχή του κύκλου φθοράς, οπότε οι δημοσκοπήσεις σε αυτήν τη φάση παρουσιάζουν σκαμπανεβάσματα, όσο όμως οδεύομεν προς τις ευρωεκλογές, το ΠΑΣΟΚ θα περάσει καθαρά μπροστά.

•Άρα οι γνώστες της πολιτικής τέχνης μπορούν να προβλέψουν τις πολιτικές εξελίξεις και την οργάνωση της εκλογικής συμπεριφοράς της πλειοψηφίας των ψηφοφόρων, χωρίς να είναι «προφήτες». Διά ταύτα υποστηρίζουμε πως νομοτελειακά οι δημοσκοπήσεις θα «καταναγκαστούν» να δείξουν, έως τον Ιούνιο, καθαρό προβάδισμα ΠΑΣΟΚ – ως εκ τούτου η κρατούσα κατάσταση αντί να κοιτάει τις δημοσκοπήσεις να σκύψει πάνω στα προβλήματα και να λύσει όσα μπορεί, ώστε να καταγραφεί ιστορικά ως χρήσιμη.

ΥΓ.: Σ’ αυτήν τη συγκυρία της οικονομικής αβεβαιότητας απαιτείται κυβερνητική σταθερότητα – κάθε σκέψη για κάλπες τώρα ισοδυναμεί με ανευθυνότητα.


Σχολιάστε εδώ